Hlavní obsah

Nejstarší rodička světa rozdělila lékaře

BUKUREŠŤ

Protichůdné reakce vyvolal případ šestašedesátileté Rumunky, která v neděli porodila v bukurešťské nemocnici svou dceru Elizu Marii. Nejstarší matka světa Adriana Iliescuová tak rozdělila veřejnost do dvou táborů. Její umělé oplodnění vzbudilo kontroverzi i mezi rumunskými lékaři.

Foto: MPP
Článek

"Zatímco ortodoxní církev v Rumunsku dala narození její dcery požehnání, někteří rumunští lékaři neskrývali zlobu," napsal britský list The Daily Telegraph. Šéf komise pro lékařskou etiku dokonce prohlásil, že podobná kontroverzní léčba měla být ještě před početím řádně prodebatována.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Souhlasíte s tím, aby matky v pokročilém věku rodily děti?

List dodal, že dalším stárnoucím matkám v Rumunsku zbývají pouze dva další roky, aby se pokusily přijít do jiného stavu. Pak totiž vstoupí v platnost zákon omezující léčbu spojenou s neplodností hranicí padesáti let věku.

Miminko je na JIPu

Univerzitní profesorka v důchodu a autorka dětských knížek čekala na dítě devět let. Po úspěšném umělém oplodnění se jí měla narodit dvojčata. Jedno z děvčátek však přišlo na svět mrtvé. Iliescuová porodila více než šest týdnů před termínem porodu. [celá zpráva]

Dcera vážila pouhých 1,45 kilogramu, tedy méně než polovinu průměrné váhy novorozence. Je proto na jednotce intenzívní péče, ale nemusela být napojena na dýchací přístroje.

Nejstarší matka světa před časem novinářům prozradila, že strach z budoucnosti nemá. Její rodina se prý těší dlouhověkosti. Adriana navíc věří, že jí bůh dá sílu a dlouhý život.

Světové tiskové agentury původně uváděly, že rodičce je 67 let. Nakonec ale věk o jeden rok snížily. V Guinnessově knize rekordů jsou zaneseny dvě třiašedesátileté ženy, které se staly matkami: Rosanna Della Corteová z Itálie, která porodila v roce 1994, a Arceli Kehová z Kalifornie, která přivedla na svět dítě v roce 1996.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby matky v pokročilém věku rodily děti?
Ano
9,1 %
Ne
88,6 %
Nevím
2,3 %
Celkem hlasovalo 2462 čtenářů.

Reklama

Související články

Šestašedesátiletá Rumunka porodila holčičku

Pravděpodobně nejstarší matkou na světe se stala šestašedesátiletá Rumunka. O víkendu porodila holčičku. Matka a dítě jsou v pořádku. Druhá holčička však porod...

Výběr článků

Načítám