Hlavní obsah

Nejčastěji podvádějí muži, jejichž partnerka vydělává více

Novinky, Veronika Hušková

Pro dobrotu na žebrotu, praví staré pořekadlo a platí i v případě nevěry. Poslední vědecká studie totiž ukazuje, že nejčastěji podváděné jsou ženy, které od muže nejenže nevyžadují, aby živil rodinu, naopak ho ještě finančně drží nad vodou.

Foto: Profimedia.cz

Ženy živitelky to nemají snadné. Nejenže se musejí v práci pěkně otáčet, ještě si musí hlídat partnera.

Článek

Manželé, kteří vydělávají méně než jejich ženy, jsou až pětkrát náchylnější k nevěře nežli ti, kdo platí v domácnosti za chlebodárce, tvrdí studie o níž informoval The Daily Telegraph.

Vědci se domnívají, že zálety si takoví muži kompenzují emocionální bolest ze ztráty tradiční pozice "živitele rodiny". V této souvislosti varují, že kampaně za vyrovnání rozdílu mezi mzdami žen a mužů mohou mít destabilizující vliv na manželství. Podle výzkumníků existuje možnost, že stav, kdy jsou muži na manželce závislí, je činí nešťastnými, pročež se uchylují k mimomanželským sexuálním hrátkám.

Optimální model pro trvalý a loajální vztah je podle odborné studie ten, kdy žena vydělává zhruba o 25 procent méně než její manžel. Čím víc se rozdíl mezi výplatami partnerů snižuje, tím je muž náchylnější k nevěře.

Nevěrníci i mezi milionáři

Vyhráno ovšem nemají ani ženy, jejichž muž vydělává několikanásobně více než ony. To ukazuje i případ slavného golfisty a miliardáře Tigera Woodse, který se přiznal k několika manželským nevěrám. Podle vědců mají muži jako on mnohem větší svobodu a prostředky k tomu udržet své zálety takzvaně pod pokličkou.

"Muži, kteří vydělávají mnohem více peněz než jejich partnerky mají často práci, která nabízí více příležitostí k podvádění - často v zaměstnání tráví dlouhé hodiny, hodně cestují a navíc mají vyšší příjmy, které jim umožní se s milenkou lépe skrývat," vysvětlila socioložka Christin Munschová z americké Cornellovy University.

Ženy jsou vděčnější

To ženy, jež jsou finančně závislé na manželovi, jsou mnohem vděčnější. Nejenže nejsou více nevěrné než ostatní manželky, naopak mají k aférkám mnohem menší sklony. Ženy, které jsou zcela závislé na manželově platu podléhají nevěře o 75 procent méně často než ženy, jež se finančně podílejí na chodu domácnosti rovnoměrně.

Sociologové uvádějí několik důvodů, proč tomu tak je. Některé ženy jsou podle nich tak spokojeny s tradičním postavením v manželství, že finanční závislost neberou jako urážku, naopak je to pro ně status quo. Dále také více domýšlejí důsledky nevěry, nechtějí riskovat odhalení a případný rozvod. Nevěra se jim prostě nevyplatí.

Studie vědců z americké Cornellovy University byla představena na zasedání Americké sociologické asociace.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč chodí muži do nevěstinců

Prostituce je nejstarší řemeslo na světě. Existovala, existuje a existovat bude, protože žije z mužských potřeb, které jsou nadčasové. Důvodů, proč muži...

Jak poznat, že je vám partner nevěrný

Mužskou nevěru žena ve velké většině vytuší okamžitě. Z části díky své intuici, která pracuje téměř bezchybně, dílem na základě vyhodnocení skutečných indicií....

Výběr článků

Načítám