Hlavní obsah

Negativní dopady moderní doby - lidé nemají čas na sex

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní doba má na lidský život velký vliv – dalo by se říci, že většinou pozitivní. Objevují se stále nové vynálezy a technologie, které nám usnadňují práci i život, máme více možností v mnoha ohledech. Vedle toho ale bohužel existuje i negativní dopad, který je podle odborníků neméně výrazný. A tím je snižující se doba, již trávíme sexem.

Foto: Profimedia.cz

Průměrný věk, kdy mladí lidé začínají sexuálně žít, se za posledních několik desítek let výrazně snížil.

Článek

Jen málokdo by asi přiznal, že mu současný moderní život nevyhovuje a že by žil raději před 50 či více lety. Je jedno, jestli máte v oblibě kávovar, který vám ráno připraví čerstvou kávu, televizi, auta, mobily, nebo třeba sociální sítě, na kterých trávíte většinu dne. Vliv na váš život tyto fenomény doby mají, a to významný.

S postupem času, jak se objevují další vymoženosti, zjišťují odborníci, jak velký vliv mají právě nové technologie na život člověka, a to hlavně ten sexuální. Studie na 15 tisících jedincích ve věku 16–44 let probíhají zhruba s desetiletým odstupem, první srovnávací byla provedena v letech 1990 až 1991, druhá v období 1999–2001 a zatím poslední v letech 2010 až 2012, uvádí server BBC.

Co se týče sexuálních zvyklostí, lze v daných obdobích vysledovat snižující se tendenci sexuálních styků s partnerem u vybraných respondentů.

Sex jednou až dvakrát týdně

V prvním sledovaném období (1990–1991) ženy i muži téměř shodně uváděli, že se milují s partnerem zhruba šestkrát do měsíce (údaj za muže 6,4, údaj za ženy 6,1). O desetiletí později byly hodnoty podobné, frekvence šestkrát za měsíc (muži 6,2; ženy 6,3).

O další desetiletí později, v letech 2010–2012, je už ale patrnější větší propad v počtu sexuálních styků, a to na průměrnou hodnotu 4,8, tedy zhruba jedna vášnivá noc s partnerem týdně.

Odborníci z University College London v návaznosti na výsledky studie, kterou provedla společnost NatCen Social Research, vyjádřili obavy nad tím, že za snižujícím se počtem sexuálních styků u dané skupiny obyvatel mohou být právě moderní technologie, a to především přístup k internetu a nepřebernému množství sociálních sítí, kde lidé tráví stále více času.

Z dalších částí průzkumu také vzešlo, že lidé si v posledních letech stále častěji nahrazují sexuální styk sledováním porna na internetu. Současní muži a ženy ve skupině 16–44 let mají pak v průměru větší počet sexuálních partnerů, než měli stejně staří jedinci před deseti či více lety.

Znepokojující je i fakt, že obě pohlaví začínají se sexuálním životem ve stále mladším věku, průměrně v 16 letech. V generaci dnešních šedesátníků a sedmdesátníků to pro porovnání bylo 19 let u mužů a 18 let u dívek.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím lidé nahrazují milování s partnerem

Milování s partnerem patří u většiny lidí k nejpříjemnějším společným okamžikům. I tak se ale někdy stane, že jednoduše na sexuální hrátky nemá některý...

Výběr článků

Načítám