Hlavní obsah

Nedostatek kondomů brání boji s AIDS

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Celkový nedostatek kondomů brání snahám zastavit šíření choroby AIDS. Konstatovali to odborníci na právě probíhající konferenci o boji proti AIDS. Podle odhadů by totiž měly rozvojové země dostat zdarma k dispozici na miliardu kondomů, což je ovšem mnohem méně, než činí skutečná potřeba.

Foto: Agentura Nashledanou

Před zříceninou hradu mají zamilované páry možnost potvrdit svoji lásku zamčením visacího zámku.

Článek

Organizace Population Action International sídlící v USA odhaduje, že rozvojové země potřebují ročně na osm miliard kondomů. Zároveň upozorňuje, že do konce desetiletí se tato potřeba může zvýšit až na 18 miliard kusů.

Existující nedostatek kondomů pro rozvojové země potvrdil na konferenci Aurorita Mendoza z programu OSN pro výzkum AIDS. "Potřebujeme více peněz od vlád a větší podporu mezinárodního společenství," řekl na zasedání. Zdůraznil, že kondomy jsou dnes nejefektivnějším prostředkem zábrany šíření viru HIV způsobujícího onemocnění AIDS a že je třeba, aby se dostaly k nejrizikovějším skupinám.

Bez kondomů nebude možné mít HIV pod kontrolou

"Pokud nedostaneme kondomy k nejzranitělnějším skupinám, pak nebudeme schopní udržet HIV pod kontrolou," dodal Mendoza. Německá ministryně pro rozvojovou pomoc Heidemarie Wieczorek-Zeulová dnes na konferenci odmítla tvrzení, že Německo brání uvolnění peněz Evropské unie na boj s AIDS. Do roku 2007 má Německo, podle ní poskytnout Světovému zdravotnickému fondu na boj s AIDS, tuberkulózou a malárií 300 miliónů eur.

"Německo nic neblokuje" zdůraznila ministryně a dodala, že vzhledem k dramatické situaci kolem rostoucího počtu nemocných AIDS by se mělo upustit od "diplomatických hrátek kolem miliónových sum".

Reklama

Výběr článků

Načítám