Hlavní obsah

Návod, jak se rozejít v klidu a bez větších šrámů na duši

Být tím, kdo ukončí vztah, není pro nikoho snadné. Pokud tak chcete učinit způsobem, aby to bylo co nejméně bolestivé pro oba, pak pro vás máme několik rad.

Foto: Profimedia.cz

Rozchody se mají odehrávat v soukromí.

Článek

Řekněte pravdu, ale nebuďte krutí

Pokud chcete ukončit vztah, tak to učiňte se vším všudy, tedy i s vysvětlením, proč to děláte. „Nejvíce se lidé trápí, pokud se od druhého nedozví, proč se s nimi rozešel,” vysvětluje psychoterapeutka Rachel Sussmanová.

Při sdělování pravdy je ale dobré brát ohledy na druhého a zbytečně ho ještě více nezraňovat. „Rozchod není důvod k vyložení všech stížností a připomínek na stůl, přestože si o to ten druhý říká. Najděte jednu věc, o které budete přesvědčeni, že bude pro druhého užitečná, aby ji věděl a dál nic nerozebírejte,” doporučuje pro magazín Time psycholog Guy Winch.

Zapomeňte i na oblíbené fráze typu „Můžeme být přátelé”, „Možná někdy v budoucnu ...”. Dáváte tak druhému zbytečnou naději, že se věci ještě mohou vyřešit.

Udělejte to tváří v tvář

Rozchody se mají odehrávat v soukromí. V poslední době je ovšem trend rozcházet se na sociálních sítích či formou zpráv, což je podle odborníků hodně špatná záležitost a o tom, kdo se rozchází, mnohé vypovídá. Špatný je i rozchod na veřejnosti.

Pokud vám na druhém alespoň trochu záleží, učiňte tak tváří v tvář v soukromí, na místě, kde to oba znáte.

Vše si důkladně promyslete

Než učiníte rozhodný krok, vše si nejprve důkladně promyslete. Když budete mít neustálé pohybnosti, dejte čas svým myšlenkám, abyste neudělali unáhlenost, která by už nešla vzít zpět.

„Každý, kdo se s někým rozchází, tak obvykle nečiní okamžitě, kdy ho myšlenka na rozchod poprvé napadne. Obvykle nad tím nějaký čas přemýšlí a rozhodný krok učiní v okamžiku, kdy si je jist a také je na to připraven,” upozorňuje Sussmanová.

Přestože se v tom přípravném období nebudete cítit dobře, je dobré na to podle Winche pohlížet jako na nutné zlo.

„Asi nejhloupější věc, kterou lidé dělají, je, když začnou nový vztah ještě předtím, než definitivně ukončí ten starý. Je jasné, že si ponechávají tzv. plán B. Takové chování je přitom nejvíce odsouzení hodné, jelikož se jedná o velký podvod vůči všem,” varuje Sussmanová.

Volbu na pokračování, byť jen přátelského vztahu, vždy ponechte na druhém

Může se vám jevit jako dobrý nápad vyměnit partnerský vztah za přátelství, ale tak to v životě nechodí. Alespoň ne hned.

„Dejte druhému vždy čas, aby se s tím vším sám popasoval a poté se rozhodl, zda s vámi i nadále zůstane v kontaktu, či ne,” radí Winch.

Obvykle každý potřebuje dlouhý čas na to, aby druhého začal vnímat jinak než expartnera, který se s ním rozešel. Minimální dobou jsou podle odborníků tři měsíce, nicméně ve většině případů se tak stane až po letech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám