Hlavní obsah

Narodil se matce v kómatu, slaví první narozeniny

GEORGIA

Když se loni v Georgii narodil Emmanuel Hawkins, nikdo nevěřil, že přežije. Na svět totiž přišel předčasně matce, která tehdy byla v kómatu. Chlapec předčil veškerá očekávání a v těchto dnech se už učí chodit.

Foto: Petr Mráček

Tiskovka Galileo

Článek

Emmanuelova matka Tara Hawkinsová Bottomsová upadla v listopadu 2003 do kómatu následkem fyzického napadení. Tehdy osmnáctiletá žena byla ve třetím měsíci těhotenství. V následujících dnech dítě normálně rostlo, lékaři však později přestali doufat, že by se i nadále mohlo dobře vyvíjet, proto chtěli těhotenství přerušit, riziko malformace bylo podle nich příliš vysoké.

Nonnie, Emmanuelova babička, jim to však nedovolila. "Měla jsem poslední slovo," uvedla. "Zešílela bych, kdybych neměla Emmanuela," dodala. Loni 16. března, zhruba tři měsíce před termínem, pak dítě přišlo na svět. Dva dny poté jeho matka zemřela.

Miminko bylo velmi slabé, mělo respirační potíže, nízký tlak a virovou infekci. Lékaři mysleli, že nepřežije ani den. "Byl opravdu velmi blízko smrti," potvrdila ošetřující lékařka Bridget Cobbová. "Vyvést ho z této situace bylo skutečně zázračné," dodala. Miminko zůstalo v péči lékařů následujících deset týdnů, během nichž se podrobilo operativním zákrokům srdce a očí.

Nyní Emmanuel zkouší své první krůčky, líbí se mu vážná hudba a chutná mu jablečný džus. Podle své babičky, která jej vychovává, je "naprosto zdravý". Minulý týden poprvé opustil byt a vydal se s Nonnie na nákupy do obchodního střediska. Dosud znal jen cestu do nemocnice za účelem lékařských prohlídek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám