Hlavní obsah

Muži a první rande. Co je zaujme, co naopak odradí

Novinky, Tereza Lindauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První schůzka pro většinu žen znamená rozsáhlé přípravy. Strategicky vyladit outfit, návštěva kadeřníka, nenápadný, ale lichotivý make-up, není to jednoduché… Muži se sice tváří, že podobné věci až tak moc neřeší, ale i oni se zamýšlejí, jak nejlépe zapůsobit. Na tom, jak první večer dopadne, přece záleží celá budoucnost vztahu. Podívejte se s námi, jak na první rande se ženou pohlížejí muži, které jsme oslovili, a zároveň odborníci.

Foto: Profimedia.cz

První rande je důležitým mezníkem každého vztahu.

Článek

Sex je tabu

Sex na prvním rande? Možná budete překvapeni, ale o nic takového muži hledající trvalý vztah skutečně nestojí. Naopak mnozí z nich ho odsuzují, a pokud jim ho dívka nabídne, pak je spíše odradí.

„Nevím, kde ženy vzaly dojem, že musí chlapovi vlézt do postele první večer. Na mě osobně to působí lacině až běda. Věřím, že mnoho z nás příležitosti nakonec využije, mužům o sex samozřejmě jde, ale na druhé rande už vás pozve jen málokdo,“ svěřuje se Mirek (42 let).

Ačkoli se většina mužů svým sexuálním apetitem netají, mají-li o ženu skutečně zájem, touží ji také víc poznat, než přijde na samotný sex. „Bohužel mnohé ženy mají strach, že když se s mužem nevyspí na první schůzce, ztratí zájem. Dnešní doba pevným vztahům moc nepřeje, a tak, když už najdou zajímavého muže, chtějí si ho pojistit. Bohužel se jim podaří spíš pravý opak,“ upozorňuje na svém blogu vztahová koučka Britney Huntová.

Zapomeňte na mužské role

Přestože dnes ženy zastávají ve všech směrech stejné „pozice“ jako muži, v partnerském vztahu by tomu mělo být přesně opačně. Muži nemají rádi, když s nimi žena poměřuje síly, dává najevo pracovní nebo intelektuální převahu.

Popravdě se na tomto faktu nic nemění desítky let, už naše babičky říkávaly, že muž musí mít pocit, že má jistou převahu, jinak ztrácí zájem nebo je sám dosti zženštilý.

„Vím, že to zní staromódně, že dnešní svět je zrychlený a ženy musí pracovat ještě víc než muži, aby zastaly všechny své role. Přesto mám rád, když je má partnerka taková trochu víla. Žensky se chová, obléká.. Nemusí mi všechno odkývat nebo tleskat, jak jsem skvělý, ale dávat si pomyslnou ´páku´ a trumfovat se, kdo je lepší, mě vážně nebaví, možná v hospodě s kamarády,“ upozorňuje pětatřicetiletý Petr.

Což potvrzuje i Huntová, podle níž ženy touží po muži, který je chlapák a vykazuje známky mužnosti. Jestli se ale sama chová jak chlapák, takového jen těžko nalezne.

Nemluvte o bývalých vztazích

Dalším tématem, které by mělo být tabu, jsou expartneři. Je jasné, že pokud se první rande rozvine v něco víc, i na toto téma dojde, ale všeho do času. Zároveň se mužů hned nevyptávejte na jejich expartnerky či na jejich přesný počet.

„Nedávno jsem se setkal s velmi milou a chytrou slečnou, ale během první půl hodiny bylo jasné, že zdání o případné hezké budoucnosti klamalo. Nejsem psycholog, ale mám dojem, že jejím problémem byla velká žárlivost. Sotva jsme dosedli ke stolu, nenápadně se začala vyptávat, kolik žen jsem měl, jak probíhaly rozchody, jak dlouho jsem se kterou byl. Dokonce přišla řeč i na kamarádky, jestli nějaké mám, kolik a jak často se vídáme. Byl to trapas, táhne mi na čtyřicet a takové otázky jsem nezažil ani před dvaceti lety – už vidím, jak by u nás probíhal běžný den,“ vypráví Marek.

Na stalking zapomeňte

Novinkou, která neblaze zasahuje do vztahů 21. století, jsou sociální sítě. Na jednu stranu mohou být i příjemným prostředkem k seznámení, ovšem na stranu druhou je to lákadlo, díky němuž lze budoucí protějšek „prolustrovat“.

Mnohonásobně větší detektivní sklony mají přitom většinou ženy. Muži ale dost často poznají, že byli „lustrováni”, a toto odhalení je může dost znechutit.

„Chápu, že je lákadlo více zjistit o někom, s kým se mám setkat, ale na druhou stranu si myslím, že pár fotek, případně zaměstnání snad stačí. Nejhorší je, když žena stráví hodiny na sociálních sítích, prohlédne všechny fotky, které třeba na Facebooku máte, a ještě ty, na kterých jste označený, a dopředu by vám mohla vyjmenovat, kde jste byl na dovolené a které vaše kamarády by v budoucnu chtěla poznat. Zažil jsem to jen jednou, ale bylo to hrozivé, člověk má pocit, že mu jsou v patách tajné služby,“ napsal třiadvacetiletý Kryštof.

Začátky vztahu přece bývají o překvapení a tady pro něj není mnoho prostoru.

Čeho dalšího se vyvarovat?

Pokud chcete prožít hezké první rande, rozhodně se vyvarujte:

  • Mobilní komunikace během schůzky. Pokud možno si nechte mobil v kabelce. Jste s mužem přece proto, abyste našla lásku, ne abyste sdělovala kamarádkám, jak rande pokračuje.
  • Neustálého sdělování svých názorů - buďte citlivé ve vnucování svých názorů, není dobré se neprojevit, ale také je nutné nechat se projevit druhou stranu. Ženskost je žádoucí, o vašich pracovních nebo sportovních úspěších se na prvním rande dozvědět vážně nemusí.
  • Nepomlouvejte přehnaně. Hrozí, že si bude myslet, že tak činíte pořád.
  • Jeho sexuální život není předmětem zkoumání – rozhodně ne na prvním rande. Buď mu věříte, nebo s ním nikam nechoďte.
  • Neplánujte společnou budoucnost - z toho mají podle odborníků z Psychology Today muži panický strach. Ještě jste nikam nepokročili – tak raději zůstaňte pěkně v přítomnosti.

Anketa

Co by podle vás mělo být na prvním rande tabu?
Sex
17,4 %
Vychloubání se
3,4 %
Výslech
3,2 %
Mobil na stole
3,1 %
Pomlouvání
1,6 %
Příliš intimní otázky
3,6 %
Plánování budoucnosti
3,5 %
Vše výše zmíněné
62 %
Něco jiného
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2812 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám