Hlavní obsah

Mexičanka si sama provedla císařský řez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Mexická žena si vlastnoručně provedla císařský řez, díky němuž přišlo na svět zdravé dítě. Podle ošetřujícího lékař jde zřejmě o první podobný případ, který byl v historii medicíny zaznamenán a při němž matka i potomek přežili.

Foto: MKS Holešov
Článek

Čtyřicetiletá žena, jejíž totožnost zůstala v anonymitě, se rozhodla pro zákrok, jelikož cesta z její vesnice do nejbližší nemocnice trvá přes osm hodin. V minulosti již přišla o jedno dítě kvůli komplikacím při porodu a ani tentokrát se jí nedařilo rodit přirozenou cestou.

Ránu sešila obyčejnou jehlou

Proto sáhla po obyčejném kuchyňském noži a po třech pokusech si rozřízla dělohu. Čerstvé miminko dýchalo a plakalo. Před zákrokem se však posilnila třemi sklenkami alkoholu na kuráž.

Po porodu císařským řezem upadla žena do bezvědomí. Ještě před tím však stačila poslat jedno ze svých dětí pro místní zdravotní sestru, která ránu sešila běžnou jehlou a nití. Teprve potom zařídila převoz matky a novorozence do nemocnice.

Mateřský instinkt zvítězil

Lékař doktor R.F.Valle z nemocnice v mexickém San Pablu celý případ obšírně popsal v odborném magazínu International Journal of Gynecology and Obstetrics.

Vysvětlil, že mateřský instinkt může ženu přimět k mimořádnému výkonu, zvláště je-li její dítě v ohrožení života. Zároveň však zdůraznil, že v případě dosažitelné lékařské péče by Mexičanka nemusela podobnou situaci vůbec podstoupit.

Reklama

Související témata:

Související články

11letá Ukrajinka porodila zdravého chlapečka

Jedenáctiletá dívka z ukrajinského Charkova se v úterý stala nejmladší matkou na světě, když císařským řezem porodila 3,5 kilového chlapečka. Ve čtvrtek...

Rodila s pouty na rukou

Vězenkyně z francouzského nápravného zařízení ve městě Fleury-Mérogis odmítla rodit za přítomnosti dozorců, kteří jí na oplátku nechali po celou dobu porodu...

Výběr článků

Načítám