Hlavní obsah

Maminky porodily ve Zlíně celou budoucí třídu

– ZLÍN
Právo, Martina Žáčková

Celou školní třídu porodily během prvních zářijových dnů maminky v porodnici Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně. Od první minuty 1. září do rána 3. září zdravotníci přivedli na svět celkem 32 dětí. Nejvíc se přitom zapotili hned v první školní den, kdy asistovali u rovných dvaceti porodů.

Foto: Martin Fletcher
Článek

"Tak velký počet během zhruba čtyřiadvaceti hodin opravdu není obvyklý. Jak je vidět, slušně se staráme, abychom zaplnili školní lavice," podotkla vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Věra Štěbrová. Letošní rekord v počtu narozených dětí dosud držel 7. duben. Tehdy měli v nemocnici šestnáct porodů.

Pokud by se první zářijoví novorozenci sešli v jedné třídě, převážnou většinu míst v lavicích by obsadila děvčata. Z 32 dětí je jich 21. Mezi žáky by přitom byla i jedna dvojčata - chlapec a děvčátko. Nejstarší ze všech by byla Karolina Fojtíková, která se narodila hned minutu po půlnoci 1. září. Její maminka je shodou okolností sestřičkou interního oddělení zlínské nemocnice.

Jen během letošního roku už ve zlínské porodnici zaznamenali 1 595 porodů, což je 6,5 porodů na den. Ve světle těchto čísel tak bylo nadprůměrné nejen 1. září, ale i oba další dny. "Za druhý zářijový den se narodilo 8 dětí. Za páteční dopoledne už máme nové tři novorozence a osm dalších maminek je právě nyní na sálech," doplnila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

A jaká jména dostala první zářijová novorozeňata? "Máme tu dvě Anety, Sofii, Annu-Marii nebo Anežku. Mezi kluky je to například Vojtěch, Edvard, Kryštof nebo Matyáš," prozradila staniční sestra Eva Pištěková.

Podle zdravotníků je náhlá vlna porodů spíš věcí náhody. "Těžko říct, co se před devíti měsíci asi dělo, že je teď tolik dětí. Víc jich bývá počato, když bývá národ spokojený nebo nešťastný. Spíš by si tedy asi měli vzpomenout politici, co se v té době dělo," poznamenal primář gynekologicko-porodnického oddělení zlínské nemocnice František Zábranský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám