Hlavní obsah

Má monogamie smysl, pokud je vynucená?

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věrnost v partnerských svazcích, tedy k jednomu sexuálnímu partnerovi, nepatří k nejsilnějším vlastnostem člověka. Aby ne, když v něm není monogamie z biologického hlediska zakódována. Nicméně to neznamená, že monogamní vztahy nemohou fungovat. Mohou a velmi dobře, jen je zapotřebí si nic nevynucovat.

Foto: Profimedia.cz

Neustále druhého kontrolovat vztahu neprospívá

Článek

Manželství v naší historii vždy nebylo založeno na lásce, společné vychovávaní dětí bylo spíše záležitostí ekonomické výhodnosti. Manželství tedy bylo často vynucováno společenskými a kulturními zvyklostmi. Finanční požadavky, včetně věna, pak pořádně zacloumaly s rovnoprávností mezi mužem a ženou.

Dnes se doba v západní společnosti naštěstí změnila. I díky tomu ženy získaly větší finanční nezávislost, ale i zákonná práva a větší možnost volby. Což platí i při výběru potencionálního manžela.

Jenže ve vztahu založeném na lásce a emocích si jen těžko vynutíte nějakou poslušnost, věrnost či respekt, jak tomu bylo ještě v dobách, kdy ke svazku vedlo něco jiného než láska. Jakmile se k tomuto snížíte, ve vztahu se začne vytvářet napětí, vášnivé city začnou pohasínat a místo toho vyvstane spousta bolestivých dramat.

Pokud někoho milujete a toužíte, aby druhý miloval vás, těžko si jeho city vynutíte, a stejné je to s manželstvím. Chcete-li, aby fungovalo, nedosáhnete to tím, že toho druhého budete ovládat a nutit dodržovat vámi nastavená pravidla a nejrůznější podmínky.

Vše musí dělat sám od sebe, dobrovolně či po vzájemné dohodě. Proto i monogamie, a tedy sexuální projev pouze s jedním partnerem, by měla být naprosto dobrovolnou volbou obou partnerů.

Vynucená věrnost jedním partnerem nebo kvůli jakýmkoliv podmínkám jednoduše ubírá ze vztahu kyslík, partneři se tak pomalu a jistě začínají dusit.

Tam, kde je skutečná láska, není potřeba pravidel

Každý vztah, který s někým sdílíte, může plynout a růst jen tehdy, pokud v něm oba dokážou volně dýchat. Jakmile jednomu z nich začne docházet kyslík, stejně jako voda stromu, vztah stejně jako strom začne uvadat.

Pokud máte neustále potřebu svůj protějšek kontrolovat a hlídat, pak se na chvíli zastavte a popřemýšlejte o tom, kde se ve vás tato potřeba kontroly bere a zda vám je opravdu ku prospěchu ve všech oblastech vašeho života.

„Zajímavé je, že mnoho lidí, kteří mají tendence někoho ovládat, jsou sami někým jiným ovládáni, alespoň na podvědomé úrovni. To všechno jim bere ale spoustu energie, ze které se jim mnoho nevrací, tudíž i oni samotní místo toho, aby se někam dál posouvali, stagnují,” vysvětluje na svém blogu odbornice na vztahové problémy Carolyn Hidalgová.

Ve zdravém fungujícím vztahu se vám každá vydaná energie mnohdy několikanásobně vrátí. Chcete-li tedy, aby váš vztah vzkvétal, nevynucujte si nic od druhého ani od sebe, nekontrolujte ho a nechte ho volně dýchat.

Vykašlete se na co by, kdyby ... žijte, milujte a radujte se ze společné přítomnosti. „Mějte vždy na mysli - základní dar, který láska dává, je svoboda. Čím více budete druhého svazovat, tím je pravděpodobnější, že začne vyhledávat jakýkoliv druh zážitku, který ho z vašich spárů osvobodí,” dodává Carolyn Hidalgová.

Reklama

Související články

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Na světě neexistuje snad nikdo, kdo by o svém partnerovi dokázal stále tvrdit, že je dokonalý. Časem se totiž ve většině vztahů začnou projevovat drobné či...

Aférka na síti? I to je nevěra

Sociální sítě způsobily revoluci v našich vztazích. A to včetně vztahů „zakázaných“. Už není třeba tajných schůzek, výmluv a lží. Ke chvilkovým útěkům od...

Výběr článků

Načítám