Hlavní obsah

Lidé jsou promiskuitní především kvůli potěšení, rozšíření rodu prý roli nehraje

Psycholožka Terri Conleyová z University of Michigan přináší nový pohled na evoluční teorii, která tvrdí, že muži se snaží šířit co nejvíce svých genů, proto tak často provozují náhodný sex, zatímco ženy si vybírají nejlepšího muže pro zajištění ochrany, péče a přísunu zdrojů. Podle psycholožky jsou k náhodnému sexu přístupná obě pohlaví stejně a provozují jej především kvůli potěšení.

Foto: Profimedia.cz

Touha po potěšení motivuje sexuální chování, zatímco reprodukce je vedlejší produkt tohoto chování.

Článek

Popisuje to ve své "Teorii potěšení": „Touha po potěšení je centrální silou, která motivuje sexuální chování, zatímco reprodukce je vedlejší produkt tohoto chování,“ tvrdí v rámci teorie Conleyová a dodává:

„Pokud lidé dosahují při setkání rozkoš, dojde i k dostatečnému množství vaginálních styků, takže je zajištěno přežití druhu,“ vysvětluje svou teorii Conleyová. Podle ní totiž muži i ženy touží především po uspokojení, radosti a potěšení a biologie této touhy jen využila.

Proč ženy nepodnikají tak často náhodný sex jako muži?

Vysvětlení prý poskytuje orgasmus. Muži ho dosáhnou téměř vždy a stačí jim, když se jim partnerka líbí. Jenže ženy, i když se jim muž líbí, vyvrcholí při první souloži jen v 35 procentech případů.

„K vyvrcholení ženy nedochází tak často, jak je tomu u muže. Ženy obvykle potřebují více času i poznání. Nemají-li tedy ženy jistotu, že orgasmu dosáhnou hned na poprvé, raději se náhodnému sexu vyhýbají," vysvětluje Conleyová.

Muži tak nejsou o nic horší než ženy, jen mají výhodu, že dosahují orgasmu častěji. Ta část žen, která dosahuje vyvrcholení téměř při každé souloži, je stejně promiskuitní a ochotná užívat si náhodný sex jako muži.

Reklama

Související témata:

Související články

Sklony k promiskuitě se dědí, tvrdí vědci

Střídáte často své sexuální partnery nebo toužíte po sexu ve třech? Pak za vaše tužby mohou geny. Podle newyorských vědců totiž máte specifickou variantu genu...

Výběr článků

Načítám