Hlavní obsah

Láska vs. chtíč: Zjistěte, co ve vašem vztahu převládá

Novinky, Eliška Fischerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motýlci v podbřišku jsou nedílnou součástí každého začínajícího vztahu. Povětšinou odletí po několika měsících vztahu, a následně je vystřídá hluboký cit jménem láska. Najdou se ale páry, u kterých motýlci přetrvávají a nechtějí se vzdát nadvlády. V takovém případě převládá ve vztahu chtíč, který z dlouhodobého hlediska nemůže udržet vztah při životě.

Foto: Profimedia.cz

Na začátku vztahu jsme omámené hormony a zaslepené růžovými brýlemi.

Článek

Láska versus chtíč

Na začátku vztahu jsme omámené hormony a zaslepené růžovými brýlemi. Pod nadvládou oxytocinu máme pocit, že jsme potkaly osudového muže, kterému bychom odpustily všechny hříchy světa. Přesto bychom měly rozeznat, zda za nás hovoří láska, nebo chtíč. Pokud totiž hledáte dlouhodobý vztah, pak byste se měla vyhnout randění, které má kořeny právě ve chtíči.

„Chtíč je pocit, který vychází z fyzické touhy. Mimo vášeň má vztah poháněný chtíčem velmi málo podstaty. Lidé se totiž primárně snaží uspokojit vlastní potřeby,“ říká klinický psycholog Steve Sultanoff.

Naopak, pokud hledáte otevřený vztah, je důležité včas rozpoznat, zda chování partnera nevychází z lásky a zamilovanosti. „Na rozdíl od chtíče není láska majetnická. Když někoho milujete, berete ohled také na jeho zájmy a potřeby, zatímco touha je více o soustředění na vaše vlastní touhy,“ vysvětluje rozdíl Sultanoff.

Jak poznáte, že jste skutečně zamilovaní

Vztahy a sex

Zároveň je dobré vědět, že láska není závislá na chtíči a vzrušení. „Zamilovaného člověka může přitahovat partner i na emocionální úrovni,“ dodává Sultanoff pro Woman`s Health Mag.

Nedokážete rozeznat, zda ve vašem vztahu převládá láska, nebo chtíč? Odborníci našli několik vodítek, díky kterým zjistíte odpověď.

1. Toužíte po partnerovi fyzicky i emocionálně

Jakmile z vás promlouvá chtíč, toužíte po partnerovi výhradně fyzicky a povrchně. Naproti tomu v láskyplném vztahu převládají emoce, které se následně promítají i do fyzické přitažlivosti.

V praxi to znamená, že ve vztahu poháněném chtíčem vás plně uspokojí sexuální aktivita, zatímco v láskyplném vztahu si chcete užívat nejen společného sexu, ale také následného povídání či usínání v náručí toho druhého.

Osudová láska není zárukou dlouhodobého vztahu

Vztahy a sex

2. Chcete poznat jeho blízké

Setkat se s rodiči partnera, případně s jeho blízkými, může být stresující. Pravdou ale zůstává, že v láskyplném vztahu se tohoto kroku do neznáma nebojíte, neboť je pro vás důležité poznat prostředí a lidi, v jejichž blízkosti partner vyrůstal.

„Setkání s partnerovými rodiči je mnohem častější ve vztazích, ve kterých převládá láska,“ míní klinický psycholog. Pokud to, co cítíte, je chtíč, pak pro vás partnerovi rodiče nejsou důležití.

3. Jste kritická

Rozdíl mezi chtíčem a láskou poznáte také podle toho, jak moc jsou vám problémy či neshody jedno. Ve vztahu poháněném chtíčem pravděpodobně ignorujete třecí plochy, protože nechcete riskovat ztrátu vztahu.

Zároveň vnímáte vztah dočasně, a tak nevidíte důvod, proč zabřednout do hádky nebo konfliktu. Naopak ve vztahu, ve kterém dominuje láska, je častější, že se ozvete a problém začnete řešit.

Jak se stát lepším partnerem

Vztahy a sex

4. Děláte kompromisy

Obecně platí, že ve vztahu, kde prim hraje chtíč, se nerada přizpůsobujete partnerovi a jeho potřebám či nápadům.

„Řekněme, že se váš partner musí za prací přestěhovat do nového města. V láskyplném vztahu pravděpodobně přemýšlíte, že se odstěhujete s ním, případně hledáte další varianty, jak problém vyřešit. Naopak člověk, který je poháněný chtíčem, smete možnost společného odstěhování ihned ze stolu,“ tvrdí Sultanoff.

5. Partner je součástí důležitých událostí

Přemýšlíte, zda partnera pozvete na svatbu své sestřenice? Nebo na oslavu kulatin vaší maminky? V milujícím vztahu byste pravděpodobně tyto otázky neřešila, a ihned partnerovi předala pozvánku.

„Jakmile s partnerem sdílíte důležité životní milníky, začínáte spoléhat na jeho podporu, a zároveň prohlubujete vzájemné pouto. Jde o důkaz lásky,“ říká Steve Sultanoff.

Bez bláznivé chemie lásky bychom vyhynuli

Styl

 6. Nikdo není dokonalý

Ve vztazích, ve kterých dominuje chtíč, vnímáte svou polovičku skrze růžové brýle. Pokud ale směřujete k láskyplnému vztahu, začínáte si uvědomovat, že váš partner není dokonalý.

„V takový moment přijímáte výstřednosti svého partnera jako součást toho, kým je,“ říká Sultanoff. Ve vztazích založených na chtíči naopak hrozí, že přehlédnete pravou osobnost partnera.

7. Nebojíte se konfliktů

Ruku na srdce, hádky a konflikty jsou nedílnou součástí každého vztahu. „Když jste zamilovaná, je přirozené, že čas od času přijde konflikt. To je dáno tím, že toužíte vyřešit všechny problémy, kterým jako pár čelíte. Následné vyřešení problému se pozitivně promítne i na vašem vztahu, neboť mezi vámi vznikne silnější pouto,“ říká Sultanoff.

Ve vztazích s chtíčem je ale pravděpodobnější, že se konfliktu vyhnete. „Chcete udržet vztah co nejstabilnější, abyste neztratila partnera,“ vysvětluje Sultanoff.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám