Hlavní obsah

Kuřačky rodí nepozorné děti

Novinky, Korzo/Plus
NEW YORK

Britští psychiatři a psychologové zjistili, kouřící matky mají mnohem častěji děti se syndromem, při němž postižení nejsou schopni na cokoli zaměřit pozornost a soustředit se, ale naopak jsou nadmíru hyperaktivní.

Článek

Doktorka Anita Thaparová z Lékařské fakulty velšské univerzity sledovala syndrom nepozornosti na téměř patnácti stech párech dvojčat. U nich pomocí dotazníkové metody pozorovala se svými kolegy míru postižení syndromem, jeho symptomy, vliv kouřících matek na vznik syndromu a příznaky přidružených postižení.

Výzkumný tým doktorky Thaparové objevil, že největší vliv na výskyt syndromu u dětí mají stejně postižení předci, po nichž se syndrom dědí, a také v těhotenství kouřící matky.

"Naše práce jen potvrdila výsledky mnohých dřívějších studií. Ale jako první jsme zjistili a potvrdili, že kouření v těhotenství zvyšuje několikanásobně riziko vzniku tohoto syndromu u dětí. A tento faktor můžeme postavit na roveň genetické výbavě předků, kteří chorobou trpěli a přenášejí ji na své děti," oznámila novinářům doktorka Thaparová.

Nepozorné děti musí do zvláštní školy

Syndrom je poruchou schopnosti koncentrace provázenou nadměrnou aktivitou. Takto postižení lidé se nedokáží na žádnou činnost soustředit, často se nedokáží vůbec učit, špatně čtou, a jejich život je tak omezený.

Děti postižené syndromem musejí navštěvovat speciální školy. Zdravý člověk naopak dokáže pozornost na jistou činnost či podnět zaměřit a udržet dlouhou dobu, dokáže se například soustředit na přednášku trvající několik hodin, přičemž sedí v tichosti a téměř bez pohybu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám