Hlavní obsah

Když ve vztahu chybí jiskra

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může být dlouhodobě šťastný vztah, kterému chybí vášeň, touha, tedy pomyslná jiskra? Jak dlouho spolu mohou žít spokojeně dva lidé, kteří si sebe navzájem váží, mají se rádi, ale netouží po sobě?

Foto: Profimedia.cz

Touze se naučit nedá.

Článek

Jsou jistě tací, kteří v popsaném partnerském svazku žijí spokojeně až do smrti. Nakonec, když se do takového modelu vztah dvou lidí přerodí postupně a až v určitém věku, je to vlastně nejlepší. Pokud totiž v přátelství přeroste vztah začínající vzájemnou láskou a touhou, je to téměř ideální stav. A když o sobě manželé či partneři mohou například po dvacetiletém soužití říci, že jsou nejlepšími kamarády, lze jim jen závidět.

Bez milostné chemie od začátku

Jenže jak to je, když od počátku vášeň chybí? Je možné, že by se jiskra ve vztahu mohla objevit po letech soužití? Podle vztahové koučky Lenky Černé se „shodná sexuální chemie ve vztahu vyskytuje buď od samotného začátku, anebo se již ve vztahu neobjeví, nelze ji najednou uměle vytvořit. Pokud tedy partneři od začátku necítili, že ona jiskra ve vztahu je, nedá se po letech objevit, naučit“.

Ale dodává, že často se stává, že partneři na začátku shodnou sexuální chemii mají, ta se však vytratí pod tíhou každodenních starostí a neřešených hádek, neshod. „V tomto případě se ona jiskra obnovit dá, a to tím, že se zapracuje na partnerské pohodě. Pokud si ‚uklidíme‘ v partnerství, automaticky se vylepší i náš sexuální život a chuť do něj. Podmínkou ale je, že se zde již jiskra vyskytovala a partnerům to v ložnici fungovalo,“ říká Lenka Černá.

Foto: Profimedia.cz

Dvaatřicetiletá Zuzana je se svým mužem v podstatě od patnácti let. Byli spolužáci na gymnáziu a výborní kamarádi, kteří se jednoho dne rozhodli, že se vezmou. „Měli jsme se rádi, ale to jiskření bylo asi jen jednostranné,“ říká Zuzana. Dnes mají spolu pětiletého syna a Zuzana svého muže vnímá jen jako nejlepšího kamaráda, ale on po ní touží. To však ona není schopna opětovat. A ptá se, jestli je možné se nějakým způsobem naučit toužit po svém partnerovi.

Na to má však Lenka Černá jednoznačnou odpověď. Naučit se touze prostě možné není. „Touha je otázkou emocí a učení se je otázkou logiky. Pokud bychom byli schopni se naučit toužit, byli bychom stroje, nikoliv lidé. Tužba nám vzniká jako výsledná emoce, kterou mozek na základě přesných principů jeho fungování utváří. Není závislá na logice a ani se logicky ovlivnit nedá,“ vysvětluje.

Má to cenu?

Pak se tedy logicky nabízí otázka, zda vůbec má cenu vztah, kde se té jiskry nedostává a kde třeba nebyla ani na počátku. Podle Lenky Černé opravdu svým způsobem cenu nemá. „Protože ona jiskra je pouze výsledkem kladné partnerské kompatibility (zda se k sobě daní dva hodí). Pokud mají tito dva společné cíle, priority, přátele, odpovídají si takzvaným emočním naprogramováním v oblasti vztahů – poté mezi nimi funguje i sexuální chemie,“ říká.

„Lidé se často domnívají, že vztah může být dlouhodobě šťastný, i když zde chemie není. Z mé praxe však vyplývá, že pokud ve vztahu není ona jiskra, zákonitě si ji hledáme mimo vztah. Každý z nás chce prožívat vzrušení, lásku i dotyky. A pokud nám chybí ve vztahu, je jasné, že to dříve či později začneme hledat někde jinde. A nevěra, ta do šťastného partnerství rozhodně nepatří.“

Foto: Profimedia.cz

Od chybějící jiskry je k nevěře už jen krůček. Lidé většinou řeší až důsledek nefunkčního vztahu (kterým je právě ona zmíněná nevěra). Spíš by se ale měli včas ptát, jak nevěře zabránit. A měli by si uvědomit, že nevěra je podle slov Lenky Černé únik hlavy před přítomností, se kterou nejsme spokojeni, a hledání nesplněných snů a tužeb.

Jak předejít nevěře

Jak předejít nevěře? Lenka Černá doporučuje následujících pět kroků:

1. Vybírejte si správného partnera

Výběr partnera by neměl být ponechán náhodě, měl by být promyšlen. „Těžko budete mít fajnový vztah bez nevěry, pokud ho budete trávit s nesprávným člověkem.“

2. Stanovte si ve vztahu pravidla

Vztah není jen o romantických procházkách a vášnivě prožitých nocích. Po nějaké době začnete s partnerem řešit jeho špinavé košile pod postelí, neumyté nádobí, rozsvícené světlo v koupelně nebo jeho nedělní pánské jízdy. Pokud se nebudete umět dohodnout, jakým způsobem nepříjemné situace řešit, začne mezi vámi postupně narůstat komunikační zeď. Pokud vaše spory neskončí dohodou, nevyřčené emoce obou stran postupně zahnijí a jednomu, či druhému začne být ve vztahu těsno.

3. Neomezujte se

Naučte se mluvit o bývalých partnerech a ostatních ženách či mužích. Důvěřujte si a dávejte druhému svobodu. Jen ze svobody vyrůstá láska, tam, kde jsou zákazy, nepokvete. Pokud se ve vztahu cítíte nepříjemně, automaticky budete hledat příjemné někde jinde, spíše u někoho jiného.

4. Pečujte o vztah jako o svůj dům

Dům i vztah bez péče zchátrají. Domluvte se s partnerem, že jednou týdně strávíte určitou činností společný čas. Udělejte si z této doby pravidelný rituál. Mluvte spolu o tom, jak by se dal váš vztah zlepšit. Jak byste se mohli stát pro druhého lepšími.

5. Otevřete se

Je možné, že jste v bývalých vztazích prožili nevěru, zradu či utrpení. Zákonitě poté budete vstupovat do nového partnerství s jistou dávkou nedůvěry a strachem, že se vám situace bude opakovat. Je důležité, abyste se z vašich zranění vypovídali a váš partner o nich věděl. Mluvte, dokud cítíte, že jsou emoce živé. Uvědomte si, proč se nevěry bojíte, pochopení minulosti vám pomůže. Žárlivost a nedůvěra do vztahu nepatří, váš partner bude mít automaticky nálepku nevěrníka, i když takový vůbec není, a k samotnému skutku má mnohem blíže.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dostat do chomoutu věčného samotáře

Okouzlit typického představitele starého mládence není až tak složité, ale udržet si dlouhodobě jeho zájem, případně ho dovést až před oltář a založit s ním...

Výběr článků

Načítám