Hlavní obsah

Když si exmanžel najde rychle náhradu, jak se s tím popasovat

Novinky, Dana Sokolová

Každý rozchod bývá svým způsobem těžký, zvlášť pro toho, kdo zůstal opuštěný. Období po něm tak často bývá plné smutku, bolesti a také nevyřčených otázek a nezískaných odpovědí. Mnohé pak často stále ještě doufají, že se partner nakonec vrátí. Vše se ale zhroutí v okamžiku, když si partner nalezne velmi rychle náhradu.

Foto: Profimedia.cz

Každý rozchod bývá svým způsobem těžký, zvlášť pro toho, kdo zůstal opuštěný.

Článek

V ten okamžik se všechna zlost často obrací právě na náhradnici, a to zejména v případě, když má žena s bývalým partnerem děti.

„V takových chvílích je samozřejmě extrémně těžké přijmout nový vztah našeho ex. Pokud máme s partnerem děti, je to ještě mnohem těžší, jelikož i nový partner se často stává členem širší rodiny našeho dítěte. Dítě však celé situaci nemůže rozumět tak jako my dospělí. Intuitivně však děti neuvěřitelně dobře vnímají naše pocity a jsou zmatené, jak se mají v nové situaci ke komu chovat,“ říká terapeutka Lenka Matoušová ze Servisu vztahů, který patří pod obecně prospěšnou společnost Women for Women.

Jediné, co v tento okamžik pomůže, je snažit se zahojit všechna zranění, která si partneři mezi sebou způsobili, a to zejména kvůli dětem, aby před dětmi mohli dál fungovat jako rodiče, kteří mezi s sebou nemají zbytečné pře.

Pět porozchodových fází, které vedou k následnému uzdravení

Vztahy a sex

Jak si tedy zachovat co možná nejfunkčnější vztah s ex?

  • Přestaňte o nich nonstop přemýšlet

Co asi teď dělají? Chodí do stejných restauracích, kam mě vodil? Vezmou se? Má ji raději než mě? Má lepší sex, než byl se mnou?

„Pokud cítíte, že by vám váš bývalý mohl zodpovědět otázky, které vám dlouho kolují v hlavě, udělejte to. Pokuste se ale zůstat klidní a zbytečně netahat do rozhovoru emoce. Ne vždy je to jednoduché, ale jen tak se dozvíte, co opravdu chcete,“ doporučuje sexuální terapeutka Sari Cooperová.

Přestaňte se ale neustále srovnávat, jelikož si tím velmi ubližujete.

Můžete si místo negativního srovnání jen říct:

  • Byl ten vztah opravdu to pravé?
  • Bylo mi v daném vztahu opravdu jen dobře?
  • Co mi tento vztah dal?
  • Za co jsem svému bývalému partnerovi vděčná?
  • Měla jsem já ten nejlepší sex s ex?

Nechte svého bývalého myšlenkově být a zaměřte se hlavně samy na sebe. Zároveň je dobré svoji mysl zaměstnat „novými myšlenkami“.

  • Nestyďte se za emoce

Je důležité emoce přijmout, nepopírat či nepotlačovat včetně těch negativních. Je přirozené, že na začátku budete žárlit i srovnávat se s novou situací.

„Můžete i svému bývalému říct, že je vám nepříjemné novou partnerku nyní vídat. Nevyčítejte mu nový vztah, nedělejte žárlivé scény. Pokud to nezvládáte, zkuste raději vyhledat pomoc odborníka. Především pokud jste ve styku kvůli dětem či kvůli práci,“ upozorňuje Lenka Matoušová.

  • Naučte se „je“ mít rádi

I když se to na začátku zdá jako nemožné. Zkuste se místo negativních myšlenek na bývalého a jeho nový vztah zamyslet, zda na dané situaci není pro vás i něco pozitivního.

  • Je něco, za co v dané chvíli můžete být přece jen vděčné?

Přijměte novou partnerku jako novou skutečnost. Není dobré na nové partnery pohlížet jako na démony, kteří vám škodí. Nelibujte si v emocích oběti.

Máte-li společně děti, tak zkuste co nejvíce spolupracovat. Nesnažte se vidět ve všem chybu. Stanovte si společně určitá pravidla a ty zkuste dodržovat a vzájemně si vycházet vstříc. Je dobré si také říkat, že nová partnerka má též těžkou pozici a může mít naprosto stejné pochybnosti a negativní emoce jako vy.

Phubbing? Velká hrozba současných vztahů

Zdraví
  • Nevyužívejte děti

Často se stává, že lidé, kteří nepřijmou nový vztah bývalého partnera, se snaží k „pomstě“ využít své děti. Nechtějí, aby se děti s novým partnerem setkávali, pomlouvají svého ex či vyvolávají zbytečné hádky.

Je důležité si uvědomit, že nový vztah tím rozhodně nezničíte, pouze u dětí vyvoláte stresy.

Pokud je žárlivost a stres z nového vztahu opravdu velká a nejde překonat, neobviňujte se za to. Zkuste vyhledat odbornou pomoc.

Co by rodiče měli vědět, než začnou uvažovat o rozvodu

Vztahy a sex

Zakažte si je „šmírovat“

Sociální sítě často svádí ke sledování druhých, včetně ex-partnerů. Pokud jste na nich aktivní, tak si zkuste zakázat sledování bývalého partnera i jeho nového vztahu.

„Je důležité přesměrovat vaši pozornost na současný okamžik nebo na vytváření pozitivních plánů do budoucna,” vysvětluje terapeutka Katy Greyová.

Pokud tedy zjistíte, že žijete minulostí, sledujete ex-partnera, často si prohlížíte společné fotografie nebo čtete staré zprávy, doporučuje vyzkoušet toto cvičení.

„Řekněte sama sobě ‚stop‘ a zaměřte se na tři věci, které vidíte. Dále na tři věci, které slyšíte, a v neposlední řadě na tři věci, které cítíte. Toto jednoduché cvičení vás navrátí do přítomného okamžiku,“ radí terapeutka.

Uvědomte si, že realita života lidí na sociálních sítí není nikdy reálná a často prezentovaná dokonalost nemusí být vůbec pravda.

Když jeden z rodičů štve dítě proti tomu druhému

Děti

Začněte něco nového

Zkuste se více stýkat s novými lidmi. „Pusťte se do nových věcí, vzpomeňte si i na věci, které vás kdysi bavily, a vraťte se k nim, pokud jste je ve vztahu zanedbávali. Obnovte i stará přátelství, a hlavně pracujte na svém vztahu samy k sobě. Být sám se sebou v pohodě je totiž ta největší životní výhra,“ uzavírá terapeutka Lenka Matoušová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám