Hlavní obsah

Když je pro někoho sex v podstatě za trest

Novinky, Tereza Lindauerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sex je důležitou součástí života a oblíbené téma holčičích setkání. Jsou ale lidé, kteří se o něj nezajímají - ne že by ho mít nemohli, ale úplně postrádají sexuální touhy.

Foto: Profimedia.cz

Asexuálové běžně žijí ve vztazích a mají děti.

Článek

„O sexu se mluví i píše hodně, ale zdravá sexualita není bohužel tak běžná, jak by se mohlo zdát. Možná je to tím, že ještě před sto lety byla onanie brána za něco ne zrovna normálního, a puritánství bylo běžnější, než se dnes zdá.

V dnešní době se na sex pohlíží jako na rozkoš, která by měla být kořením vztahu, ale v mnoha vztazích sexuální život přestane brzy fungovat. Často je na vině to, že si partneři v posteli nerozumí a nejsou schopni o problémech mluvit, nebo vyhledat odborníka. Stále častěji se také setkávám s asexuály mezi oběma pohlavími. Je totiž mýtus, že asexuál nemá partnera nebo děti, má, ale o sexuální vazby vlastně nestojí,“ vysvětluje ve své knize Zdravý sex sexuální koučka Elizabeth Ivoryová.

Asexuálové nejsou impotentní, jen nemají sexuální puzení.

Společnost je rozdělena na silnou heterosexuální většinu, homosexuální menšinu, narůstá také počet bisexuálů, kteří mají rádi muže i ženy. Asexuálové k sexu nemají žádný vztah, postrádají sexuální touhu, což ale neznamená, že jim chybí citový rozměr ve vztahu.

Asexuálové nejsou impotentní, jen nemají sexuální puzení, sex mít mohou, a tak běžně žijí ve vztazích a mají děti, ale sexuální akt jim nepřináší žádné uspokojení.

„Změřit“ počet asexuálů není jednoduché, a tak se výzkumy často o něco rozcházejí. Britský The Guardian nedávno zveřejnil článek, ve kterém se píše, že počet asexuálů se v západní společnosti blíží ke 4 % populace.

Když nemusí mít sex, cítí se šťastní

Pro asexuála je akt tak trochu „trestem“, pokud nemusí mít sex, je šťastný a spokojený. Překonat se dokáže, jen když potřebuje naplnit citový závazek k partnerovi nebo zplodit dítě.

Lidské tělo jako takové nevzbuzuje v asexuálech žádný odpor, ale také žádnou touhu. Většina z nich se během „let sebehledání“, tedy v pubertě, snaží zkoumat své pudy, přemýšlí, jestli je nepřitahuje stejné pohlaví nebo různé druhy sexu, které třeba nejsou úplně běžné, nakonec se ale doberou k tomu, že jejich sexuální touhu a apetit neprobudí nic.

Jak už bylo řečeno, v citech a touze po jejich naplnění je asexuál stejný jako kdokoli jiný, rád by měl partnerský vztah, touží po lásce, jen ne po té fyzické.

„Asexualita je myslím více rozšířená, než je možné doložit. Asexuálové za svou nedostatečnou touhu samozřejmě nemohou, na druhou stranu, pokud jejich partner o absenci chuti na sex nic neví, může působit velké vztahové problémy. Mám ve své praxi dost lidí, jejichž partneři o sex nestojí, velmi často už začátky takového vztahu nasvědčovaly tomu, že sex není pro daného člověka zásadní.

„Druhá strana“ tento fakt často přehlížela, protože byla zamilovaná. Po několika letech partnerství ale přichází frustrace, asexuál je ve vztahu bez fyzické intimity spokojen, zatímco jeho partner trpí. A protože fyzická láska je ve vztahu důležitá, je nutné takovou situaci řešit, nejlépe hned na začátku vztahu,“ dodává Ivoryová.

Anketa

Jak moc je pro vás sex důležitý?
Velmi, bez něj bych ve vztahu nevydržel/a
42,9 %
Velmi, ale dokázal/a bych být ve vztahu i bez něj
4,4 %
Mám ho rád/a, ale není to pro mne priorita
18 %
Moc ne. Ve vztahu jsou pro mne důležitější věci
10,3 %
Vůbec. Po pravdě mi sex s partnerem nic nepřináší
7,2 %
Vůbec. Sex jako takový je pro mě skutečně za trest
17,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6387 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám