Hlavní obsah

Každá osmá Češka v životě vystřídá minimálně 10 partnerů

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Minimálně deset sexuálních partnerů za život vystřídá 12 procent Češek, tedy přibližně každá osmá. Naopak s jedním si "vystačí" 16 procent. Jedná se o výsledky průzkumu Evropské společnosti pro antikoncepci, která se zabývala sexuálním životem českých žen.

Článek

Se sexuálním životem vůbec začíná na 76 procent žen mezi 15 a 18 lety. „Není pravda, jak se mnohdy prezentuje, že by mnoho žen začalo se sexem třeba ve třinácti letech. Nejvíce je to v sedmnácti a osmnácti lety,“ řekl na úterní tiskové konferenci klinický psycholog Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice Petr Weiss.

První sex mělo 22% žen v osmnácti letech, v sedmnácti pak 27 procent žen. Prý při srovnání s jiným studiemi vyplývá, že věk, kdy se s pohlavním stykem začíná, neklesá. Alarmující ale může být, že na 38 procent žen se při prvním sexu vůbec nechránilo.

Důvodem je podle Weisse především nedostatečná příprava na sexuální život. V tomto ohledu prý velmi selhává škola. Jen desetina žáků získá informace ve škole.

Přesto se v průběhu let situace zlepšuje a Weiss připomněl, že v současnosti jsou lidé při sexu opatrnější. 

Co se týče počtu sexuálních partnerů tak Češky vedou před jinými západními zeměmi. V tuzemsku je průměr podle Weisse asi 6,5 partnera, zatímco například Francouzky vystřídají za život v průměru asi 3,5 sexuálních partnerů.

S kolika partnery měly Češky pohlavní styk (v %):
10 a více partnerů12
6-9 partnerů13
pět partnerů11
čtyři partneři10
tři partneři16
dva partneři15
jeden partner16
dosud s žádným6

Mezi další výsledky průzkumu patří, že v Česku klesá počet nechtěných otěhotnění. V roce 1989 bylo kolem 100 interrupcí. Nyní je to asi 24 tisíc, přičemž několik tisíc z nich prodělaly cizinky. 

Průzkumu se účastnilo více než 1000 žen ve věku od 15 do 50 let. Dotazovány byly na podzim minulého roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám