Rozhodně se nejedná o nesmysly, naopak, při správné kombinaci mohou skutečně fungovat mnohem lépe než nejrůznější pilulky.
Podle odborníků jde především o psychologické spojení mezi jídlem a sexem. Tudíž nelze spoléhat na to, že s afrodiziaky člověk uspěje i v okamžicích bez přirozené sexuální přitažlivosti. Všechny bylinky, koření, jídla a nápoje jsou vášnivé pouze tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.
Někteří lidé dokonce tvrdí, že není důležité, co dobrůtky a nápoje obsahují, hlavně když jsou připravovány s láskou a jsou pokud možno lehce stravitelné. Vydatná a těžká jídla dokáží erotické myšlenky spíše zapudit.
| Pokud vás zajímá, jaké konkrétní potraviny patří mezi nejúčinnější afrodiziaka, podívejte se na přiložené video. Dozvíte se tam i názory mužů na to, co je pro ně tím největším afrodiziakem. | 
Tajemství smyslných nápojů
Mezi nejznámější afrodiziaka patří kvalitní čaje, a to především díky aromatickým látkám v čaji obsažených. Například bílá pivoňka způsobuje celkové uvolnění organismu a zároveň povzbuzuje k pozitivní náladě. Což může působit na sexuální prožitek mnohem efektivněji než další afrodiziaka.
Navodit příjemnou atmosféru před milováním může i dobrá káva, která dokáže zintenzivnit prožitek díky nabité energii.
Alkoholické nápoje mohou být velmi zrádné. Přestože v určité míře dodávají sebevědomí a odbourávají překážky, ve větším množství zeslabují sexuální prožitek a navíc negativně působí na mužskou erekci.
| Bianco se sodou a jahodami | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 1 díl Cinzano Bianco, čerstvé jahody, soda, led | 
| Postup:  Do sklenice na míchané nápoje naplněné ledem nalijte Cinzano Bianco. Dolijte sodou a přidejte kousky jahod. A na závěr vše zamíchejte. | 
| Ztracený ráj | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 2 cl slivovice R. JELÍNEK, 2 cl broskvového likéru nebo broskvové vodky, 1 cl sirupu grenadina nebo jahoda, 1,5 cl citrónové šťávy, dolít jablkovým džusem | 
| Postup: Do sklenice na míchané nápoje s ledem nalijte slivovici, broskvový likér nebo broskvovou vodku, sirup grenadina či jahoda a citrónovou šťávu. Vše zamíchejte. | 
| Bohemian Rhapsody | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 4 cl jahodový likér, Monin, 2 cl Cinzano Limetto, 1 cl Passionfruit sirup, Monin, 2 cl limetový fresh, Bohemia Sekt rosé brut, zástřik limetovou kůrou | 
| Postup: Dávkujte vše mimo sektu do šejkru a důkladně promíchejte. Přes barové sítko přelijte do předem vychlazené flétny a dolijte sektem. Proveďte zástřik limetkovou kůrou a ozdobte ovocným závěsem. | 
| Suntonic Red | 
|---|
|  | 
| Suroviny: Metaxa 5*, tonic, grenadina, plátek pomeranče | 
| Postup:  Metaxu zalijeme tonikem a grenadinou, ozdobíme plátkem pomeranče. | 
| Easy Breeze | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 4 cl Finlandia Grapefruit vodky, brusinkový džus, limetka na ozdobu, led | 
| Postup: Do vyšší sklenice nasypte několik kostek ledu, přelijte Finlandií Grapefruit a dolijte brusinkovým džusem. Lehce promíchejte, na závěr ozdobte plátkem limetky a podávejte. | 
| Karkulka | 
|---|
|  | 
| Suroviny:  3 cl černorybízového džusu, 0,5 cl banánového sirupu, 1 dcl růžového šumivého vína (polosladkého) | 
| Postup: Do šejkru vložíme led, přidáme černorybízový džus, banánový sirup a řádně protřepeme, poté přecedíme do sklenice, opatrně dolijeme šumivým vínem tak, aby vznikl dvoubarevný efekt. Ozdobíme plátkem granátového jablka a míchátkem. | 
| Razz Mojito | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 4 cl Bacardi Razz, 1/2 limety, 5 ks malin, asi 12 lístků máty, 2 lžičky třtinového cukru, soda, led nebo ledová tříšť | 
| Postup:  Do vysoké sklenice vložíme nakrájenou limetu, maliny a přidáme třtinový cukr. Vše důkladně podrtíme a poté přidáme mátu, kterou předtím tlesknutím v dlani takzvaně probudíme. Nakonec přidáme Razz a led nebo ledovou tříšť. Dolijeme sodou a lehce vše promícháme. Vložíme dvě brčka a podáváme. | 
| Růžové porto | 
|---|
| FOTO: archiv, Novinky | 
| Suroviny: 6 cl portského Royal Oporto Rosé, 12 cl toniku, mátu, led | 
| Postup: Portské nalijte do velké vinné sklenice na kostky ledu, přidejte tonik a lístky čerstvé máty. | 
Několik tipů na afrodiziakální dobrůtky
| Grilovaná lilková směs (4 porce) | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 2 větší lilky, česnek podle chuti, extra panenský olivový olej, čerstvá máta, bazalková pasta, kmín, 2 rajčata, sladká paprika, pažitka, citrónová šťáva | 
| Postup: Očištěný lilek vcelku ze všech stran grilujeme, dokud není měkký. Po vychladnutí jej oloupeme a nakrájíme na kostky. Na rozpáleném olivovém oleji lehce orestujeme plátky česneku, aby získal barvu, ale nezhořkl. Přidáme bazalkovou pastu a okmínujeme. Po chvíli doplníme kostky lilku a omytých rajčat, pažitku, okořeníme paprikou, zakápneme citrónovou šťávou a vše smažíme asi 20 minut. Na závěr ještě dochutíme mátou. Směs lze podávat jako předkrm nebo přílohu. | 
| Kachní prsa s teplým broskvovým kompotem (4 porce) | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 800 g vykostěných kachních prsíček, mořská sůl, pepř, 2,5 lžíce olivového oleje.Kompot: 100 g másla, 100 g cukru, 600 g broskví, červený pepř, hřebíček | 
| Postup: Osolená, opepřená kachní prsíčka opečeme z obou stran asi minutu na oleji a pak je vložíme na 6 minut do trouby (180 stupňů). Musí zůstat šťavnatá a na řezu růžová. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme tenké plátky oloupaných broskví, cukr, hřebíček i červený pepř a pomalu restujeme asi 3–5 minut.Kompot se podává teplý. Jako přílohu doporučuji bramborové rösti nebo placky. | 
| Flambované tygří krevety (4 porce) | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 200 g vařených tygřích krevet, 200 g konzervovaných žampiónů, 1 dl bílého vína, 1 lžíce oleje, 1 lžíce krájené petrželky, mletý černý pepř, sůl, 5 cl vodky na flambování | 
| Postup: Okapané žampióny restujeme na oleji do měkka a postupně doplníme sůl, pepř i víno. Přidáme krevety, petrželku a vaříme 2 minuty. Korýše položíme na horkou pánev, podlijeme vývarem (bez hub), zavaříme, stříkneme vodkou, zapálíme a přeléváme hořící šťávou. Podáváme s bílým pečivem a omáčkou ze žampiónů. | 
| Candát s vinnou pěnou (4 porce) | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 1200 g candáta, olivový olejVinná pěna: sůl, bílý pepř, 3 žloutky, 1,5 dl suchého bílého vína, smetana, karotka, kopr, máslo, citrón | 
| Postup: Rybu opečeme z obou stran na oleji. V kotlíku ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky s bílým vínem, přidáme sůl, bílý pepř a zjemníme smetanou. Karotku nakrájíme na hranolky, uvaříme do poloměkka, scedíme, zastříkneme citrónem a pokapeme rozpuštěným máslem. | 
| Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou | 
|---|
|  | 
| Suroviny: ½ litru mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, tuk na opékání, smetana ke šlehání, bezpeckový španělský meloun Bouquet, vanilková zmrzlina | 
| Postup:  V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně nasypeme mouku. Těsto naléváme na vymaštěnou pánvičku naběračkou a opékáme z obou stran. V misce ušleháme šlehačku, z melounu vydloubeme kuličky a připravíme si zmrzlinu.Před podáním potřeme palačinku šlehačkou, přidáme kuličky melounu a zmrzlinu. Můžeme pocukrovat. | 
| Bliny s lososovým kaviárem a vejcem (4 porce) | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 450 g hladké mouky, 400 g lososového kaviáru, 6 vajec, 30 g droždí, vlažné mléko, sůl, 4 vařená vejce | 
| Postup: Zaděláme těsto jako na lívance a necháme v teple, až trochu nakyne. Pak z něj usmažíme na lívanečníku malé bliny. Na hotové navršíme kaviár, polovinu z nich ozdobíme strouhaným žloutkem, druhou bílkem. | 
| Pečené jahody | 
|---|
|  | 
| Suroviny: 1 kg jahod, semínka z 1 vanilkového lusku, 100 g prosetého moučkového cukru, 4 lžíce citronové šťávy, nastrouhaná kůra z citronu, 200 ml bílého vína, 10 g cukru na vysypání, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 2 žloutky, 50 g loupaných sekaných mandlí | 
| Postup: Jahody opereme, osušíme, odstopkujeme, případně rozpůlíme a smícháme s dření, prosetým moučkovým cukrem, citronovou šťávou, citrónovou kúrou a bílým vínem a necháme přes noc zakryté proležet v chladničce. Jahody dáme na síto, šťávu zachytíme a odměříme z ní 500 ml. Vymaštěnou žáruvzdornou formu vysypeme cukrem a navrstvíme do ní jahody. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a zahříváme tak dlouho, dokud nezežloutne. Pak přilijeme odměřenou šťávu z jahod a šleháme ji tak, aby nevznikaly žmolky, omáčku přivedeme k varu, hrnec odstavíme z plotny a vmícháme žloutky. Ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do krému, který rozdělíme na jahody a posypeme mandlemi.Formu dáme do trouby, kterou předehřejeme na 250 stupňů a pečeme 8-10 minut. Zapečený krém posypeme 1 balíčkem vanilkového cukru a oflambujeme v 6 lžících rumu. |