Hlavní obsah

Jídelníček, jenž dokáže probudit neskonalé vášně

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již v dávných dobách se lidé snažili uvařit z nejpodivnějších surovin lektvar lásky, který měl v lidech vzbudit touhu a neskonalou vášeň, a to i tam, kde nefungovala přirozená přitažlivost. Ne vždy měly tyto kouzelné nápoje skutečnou moc, nicméně i dnešní vědecké výzkumy ukazují, že afrodiziakální účinky celé řady surovin nelze podceňovat.

Podívejte se, co je pro české muže tím největším afrodiziakemVideo: Novinky

 
Článek

Rozhodně se nejedná o nesmysly, naopak, při správné kombinaci mohou skutečně fungovat mnohem lépe než nejrůznější pilulky.

Podle odborníků jde především o psychologické spojení mezi jídlem a sexem. Tudíž nelze spoléhat na to, že s afrodiziaky člověk uspěje i v okamžicích bez přirozené sexuální přitažlivosti. Všechny bylinky, koření, jídla a nápoje jsou vášnivé pouze tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.

Někteří lidé dokonce tvrdí, že není důležité, co dobrůtky a nápoje obsahují, hlavně když jsou připravovány s láskou a jsou pokud možno lehce stravitelné. Vydatná a těžká jídla dokáží erotické myšlenky spíše zapudit.

Pokud vás zajímá, jaké konkrétní potraviny patří mezi nejúčinnější afrodiziaka, podívejte se na přiložené video. Dozvíte se tam i názory mužů na to, co je pro ně tím největším afrodiziakem.

Tajemství smyslných nápojů

Mezi nejznámější afrodiziaka patří kvalitní čaje, a to především díky aromatickým látkám v čaji obsažených. Například bílá pivoňka způsobuje celkové uvolnění organismu a zároveň povzbuzuje k pozitivní náladě. Což může působit na sexuální prožitek mnohem efektivněji než další afrodiziaka.

Navodit příjemnou atmosféru před milováním může i dobrá káva, která dokáže zintenzivnit prožitek díky nabité energii.

Alkoholické nápoje mohou být velmi zrádné. Přestože v určité míře dodávají sebevědomí a odbourávají překážky, ve větším množství zeslabují sexuální prožitek a navíc negativně působí na mužskou erekci.

Bianco se sodou a jahodami
Suroviny: 1 díl Cinzano Bianco, čerstvé jahody, soda, led
Postup:  Do sklenice na míchané nápoje naplněné ledem nalijte Cinzano Bianco. Dolijte sodou a přidejte kousky jahod. A na závěr vše zamíchejte.
Ztracený ráj
Suroviny: 2 cl slivovice R. JELÍNEK, 2 cl broskvového likéru nebo broskvové vodky, 1 cl sirupu grenadina nebo jahoda, 1,5 cl citrónové šťávy, dolít jablkovým džusem
Postup: Do sklenice na míchané nápoje s ledem nalijte slivovici, broskvový likér nebo broskvovou vodku, sirup grenadina či jahoda a citrónovou šťávu. Vše zamíchejte.
Bohemian Rhapsody
Suroviny: 4 cl jahodový likér, Monin, 2 cl Cinzano Limetto, 1 cl Passionfruit sirup, Monin, 2 cl limetový fresh, Bohemia Sekt rosé brut, zástřik limetovou kůrou
Postup: Dávkujte vše mimo sektu do šejkru a důkladně promíchejte. Přes barové sítko přelijte do předem vychlazené flétny a dolijte sektem. Proveďte zástřik limetkovou kůrou a ozdobte ovocným závěsem.
Suntonic Red
Suroviny: Metaxa 5*, tonic, grenadina, plátek pomeranče
Postup:  Metaxu zalijeme tonikem a grenadinou, ozdobíme plátkem pomeranče.
Easy Breeze
Suroviny: 4 cl Finlandia Grapefruit vodky, brusinkový džus, limetka na ozdobu, led
Postup: Do vyšší sklenice nasypte několik kostek ledu, přelijte Finlandií Grapefruit a dolijte brusinkovým džusem. Lehce promíchejte, na závěr ozdobte plátkem limetky a podávejte.
Karkulka
Suroviny:  3 cl černorybízového džusu, 0,5 cl banánového sirupu, 1 dcl růžového šumivého vína (polosladkého)
Postup: Do šejkru vložíme led, přidáme černorybízový džus, banánový sirup a řádně protřepeme, poté přecedíme do sklenice, opatrně dolijeme šumivým vínem tak, aby vznikl dvoubarevný efekt. Ozdobíme plátkem granátového jablka a míchátkem.
Razz Mojito
Suroviny: 4 cl Bacardi Razz, 1/2 limety, 5 ks malin, asi 12 lístků máty, 2 lžičky třtinového cukru, soda, led nebo ledová tříšť
Postup:  Do vysoké sklenice vložíme nakrájenou limetu, maliny a přidáme třtinový cukr. Vše důkladně podrtíme a poté přidáme mátu, kterou předtím tlesknutím v dlani takzvaně probudíme. Nakonec přidáme Razz a led nebo ledovou tříšť. Dolijeme sodou a lehce vše promícháme. Vložíme dvě brčka a podáváme.
Růžové porto
FOTO: archiv, Novinky
Suroviny: 6 cl portského Royal Oporto Rosé, 12 cl toniku, mátu, led
Postup: Portské nalijte do velké vinné sklenice na kostky ledu, přidejte tonik a lístky čerstvé máty.

Několik tipů na afrodiziakální dobrůtky

Grilovaná lilková směs (4 porce)
Suroviny: 2 větší lilky, česnek podle chuti, extra panenský olivový olej, čerstvá máta, bazalková pasta, kmín, 2 rajčata, sladká paprika, pažitka, citrónová šťáva
Postup: Očištěný lilek vcelku ze všech stran grilujeme, dokud není měkký. Po vychladnutí jej oloupeme a nakrájíme na kostky. Na rozpáleném olivovém oleji lehce orestujeme plátky česneku, aby získal barvu, ale nezhořkl. Přidáme bazalkovou pastu a okmínujeme. Po chvíli doplníme kostky lilku a omytých rajčat, pažitku, okořeníme paprikou, zakápneme citrónovou šťávou a vše smažíme asi 20 minut. Na závěr ještě dochutíme mátou. Směs lze podávat jako předkrm nebo přílohu.
Kachní prsa s teplým broskvovým kompotem (4 porce)
Suroviny: 800 g vykostěných kachních prsíček, mořská sůl, pepř, 2,5 lžíce olivového oleje.Kompot: 100 g másla, 100 g cukru, 600 g broskví, červený pepř, hřebíček
Postup: Osolená, opepřená kachní prsíčka opečeme z obou stran asi minutu na oleji a pak je vložíme na 6 minut do trouby (180 stupňů). Musí zůstat šťavnatá a na řezu růžová. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme tenké plátky oloupaných broskví, cukr, hřebíček i červený pepř a pomalu restujeme asi 3–5 minut.Kompot se podává teplý. Jako přílohu doporučuji bramborové rösti nebo placky.
Flambované tygří krevety (4 porce)
Suroviny: 200 g vařených tygřích krevet, 200 g konzervovaných žampiónů, 1 dl bílého vína, 1 lžíce oleje, 1 lžíce krájené petrželky, mletý černý pepř, sůl, 5 cl vodky na flambování
Postup: Okapané žampióny restujeme na oleji do měkka a postupně doplníme sůl, pepř i víno. Přidáme krevety, petrželku a vaříme 2 minuty. Korýše položíme na horkou pánev, podlijeme vývarem (bez hub), zavaříme, stříkneme vodkou, zapálíme a přeléváme hořící šťávou. Podáváme s bílým pečivem a omáčkou ze žampiónů.
Candát s vinnou pěnou (4 porce)
Suroviny: 1200 g candáta, olivový olejVinná pěna: sůl, bílý pepř, 3 žloutky, 1,5 dl suchého bílého vína, smetana, karotka, kopr, máslo, citrón
Postup: Rybu opečeme z obou stran na oleji. V kotlíku ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky s bílým vínem, přidáme sůl, bílý pepř a zjemníme smetanou. Karotku nakrájíme na hranolky, uvaříme do poloměkka, scedíme, zastříkneme citrónem a pokapeme rozpuštěným máslem.
Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou
Suroviny: ½ litru mléka, 2 vejce, 200 g hladké mouky, špetka soli, tuk na opékání, smetana ke šlehání, bezpeckový španělský meloun Bouquet, vanilková zmrzlina
Postup:  V hrnku dobře rozkvedláme mléko s vejci a špetkou soli. Poté za stálého míchání postupně nasypeme mouku. Těsto naléváme na vymaštěnou pánvičku naběračkou a opékáme z obou stran. V misce ušleháme šlehačku, z melounu vydloubeme kuličky a připravíme si zmrzlinu.Před podáním potřeme palačinku šlehačkou, přidáme kuličky melounu a zmrzlinu. Můžeme pocukrovat.
Bliny s lososovým kaviárem a vejcem (4 porce)
Suroviny: 450 g hladké mouky, 400 g lososového kaviáru, 6 vajec, 30 g droždí, vlažné mléko, sůl, 4 vařená vejce
Postup: Zaděláme těsto jako na lívance a necháme v teple, až trochu nakyne. Pak z něj usmažíme na lívanečníku malé bliny. Na hotové navršíme kaviár, polovinu z nich ozdobíme strouhaným žloutkem, druhou bílkem.
Pečené jahody
Suroviny: 1 kg jahod, semínka z 1 vanilkového lusku, 100 g prosetého moučkového cukru, 4 lžíce citronové šťávy, nastrouhaná kůra z citronu, 200 ml bílého vína, 10 g cukru na vysypání, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 2 žloutky, 50 g loupaných sekaných mandlí
Postup: Jahody opereme, osušíme, odstopkujeme, případně rozpůlíme a smícháme s dření, prosetým moučkovým cukrem, citronovou šťávou, citrónovou kúrou a bílým vínem a necháme přes noc zakryté proležet v chladničce. Jahody dáme na síto, šťávu zachytíme a odměříme z ní 500 ml. Vymaštěnou žáruvzdornou formu vysypeme cukrem a navrstvíme do ní jahody. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a zahříváme tak dlouho, dokud nezežloutne. Pak přilijeme odměřenou šťávu z jahod a šleháme ji tak, aby nevznikaly žmolky, omáčku přivedeme k varu, hrnec odstavíme z plotny a vmícháme žloutky. Ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do krému, který rozdělíme na jahody a posypeme mandlemi.Formu dáme do trouby, kterou předehřejeme na 250 stupňů a pečeme 8-10 minut. Zapečený krém posypeme 1 balíčkem vanilkového cukru a oflambujeme v 6 lžících rumu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám