Hlavní obsah

Jaroslav Zvěřina: Milostné problémy obézních žen

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezita je moderní pandemií vyspělých civilizací. Podle statistik má víc než polovina dospělých v rozvinutých zemích značnou nadváhu, a často přímo obezitu. Pravděpodobnost problémů v sexuálním životě zvyšuje hlavně extrémní nadváha.

Foto: Profimedia.cz

Důležité je, jak ženy hodnotí samy sebe a jak snáší svůj vzhled.

Článek

To, že v moderních průmyslových společnostech přibývá jedinců s nadbytečnými kily, souvisí s přejídáním a nezdravým životním stylem, tedy hlavně s nedostatkem pohybu. Máme podobný osud jako naše domestikovaná zvířata. Proč bychom na tom měli být lépe, než naši domácí mazlíčci? Ostatně překrmené pejsky a kočičky často nacházíme v domácnostech jejich obézních paniček.

Asi největším problémem obézních dam je jistý konflikt mezi jejich vzhledem a panujícím ideálem krásy. Ten předepisuje jasný poměr mezi obvodem prsou, pasu a boků. Krása moderní ženy je v jakémsi „štíhlém oválu“, jak praví estéti. To pro dotyčné dámy představuje podobný problém jako je třeba kvadratura kruhu, tedy kulatý čtverec. Právě nespokojenost s vlastním tělesným vzhledem bývá příčinou jejich intimních problémů.

Tuková tkáň se ženám ukládá zpravidla do podkoží. Některé ji mají rozloženou rovnoměrně po celém těle. Jiným se koncentruje do stehen a hýždí. Jen poměrně malá část se jí soustřeďuje do místa, kde je zvlášť rizikovou záležitostí, tedy do břišní dutiny.

V organismu ženy nevytváří jen zásobu energie. Je současně velice významným orgánem s vnitřní sekrecí. Představuje zásadní zdroj ženského pohlavního hormonu, estrogenu. Proto extrémní vyhubnutí, které pozorujeme třeba u anorexie, hrubě narušuje menstruační cyklus.

Sexuální problémy trápí podle odborníků asi polovinu extrémně obézních žen

Tím nejčastějším bývá nízký zájem o sex. Pokud se podaří účinnou léčbou hmotnost snížit, jejich potíže se upravují. Samozřejmě ne vždy a ne u všech. Záleží na partnerských vztazích a na individuálních předpokladech. Lepší vyhlídky na zlepšení mají ženy, které v minulosti fungovaly v sexuální oblasti úspěšně a bez problémů.

Výrazná obezita ovlivňuje také jejich schopnost otěhotnět. Extrémně obézní dámy mívají nepravidelný menstruační cyklus a jejich plodnost je v mnoha ohledech nižší. Pokud jde o antikoncepci, musí jim gynekologové doporučovat jinou metodu než antikoncepční pilulky, které mohou do jisté míry podporovat obezitu.

Sama tloušťka a její mohutnost není ale rozhodujícím faktorem. Důležité bývá to, jak žena s mnoha nadbytečnými kily hodnotí a snáší svůj vzhled. Velikým nepřítelem uspokojivé sexuální funkce jsou samozřejmě depresivní nálady.

Pokud si žena zachová životní optimismus a dokáže úspěšně zvládat svou hmotnost, nemusí dospět k žádným sexuálním potížím. Je velmi důležité, aby si podržela své elementární sebevědomí. Nepochybně jí pomáhá i to, když její partner „má svou boubelku upřímně rád a váží si jí.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám