Hlavní obsah

Jaký vliv má na naše tělo objímání, masturbace a sex

Novinky, lin

Sex patří mezi nejpříjemnější lidské požitky. Kromě toho, že nás propojuje s partnerem a přináší pocit euforie, pozitivně působí i na lidské tělo. Jaké benefity přináší milování, mazlení, ale také například masturbace?

Foto: Profimedia.cz

Mají sex a imunitní systém přímou souvislost?

Článek

Dobrý sex v nás přirozeně vyvolává dobré pocity. A to doslova. Po vyvrcholení, ale i v průběhu samotného milování dochází k uvolňování endorfinů a dalších hormonů, které mají pozitivní vliv na naši náladu.

Podle výzkumu publikovaného v odborném časopise Journal of Health and Social Behaviour snižuje sex hladinu stresových hormonů, jako je kortizol a adrenalin. Navíc po celou dobu trvání stimuluje již zmíněnou produkci endorfinů, což jsou neurochemikálie, které povzbuzují náladu a navozují podobné pocity, jako je tomu u morfinu.

Během sexu, ale také objímání či držení za ruce se také uvolňuje oxytocin, kterému se přezdívá hormon lásky, který u savců přirozeně posiluje sociální vazby.

Sex jednou či dvakrát týdně dokáže odrazit nemoc

Podle studie, kterou vypracovala Univerzita Wilkes v americké Pensylvánii, může existovat souvislost mezi častým a silným imunitním systémem.

Vědci zjistili, že studenti, kteří měli sex jednou nebo dvakrát týdně, měli vyšší hladiny imunoglobulinu A, což jsou protilátky proti nemocem, které se nacházejí ve sliznicích plic, dutinách, žaludku a střevech.

„Imunoglobulin v podstatě bojuje proti virům a posiluje naši imunitu,“ říká psycholožka Shannon Chavezová pro Huffington Post.

Potraviny, které zlepšují náladu

Zdraví

„Pravidelná sexuální aktivita je navíc dobrá pro naši srdeční frekvenci, krevní tlak a krevní oběh. Tyto procesy udržují tělo zdravé, uvolňují toxiny a uvolňují napětí v těle,“ dodává.

Přidaná hodnota líbání

Sex není zdaleka jediná párová aktivita, která přináší zdravotní benefity. I samotné líbání či mazlení dokáže divy. Partneři, kteří se často líbají, mají menší tendence ke stresu i depresím a méně často trpí úzkostmi.

„Líbání také přispívá k dobrému zdraví srdce, ovlivňuje cholesterol a zmenšuje riziko srdečních chorob,“ říká vědecká pracovnice Amanda Gesselmanová.

„Některé studie dokonce ukázaly, že líbání po dobu asi 30 minut snižuje reakce lidí na alergeny. Líbání totiž vytváří uvnitř nás fyziologickou změnu, která může snížit zánětlivé reakce imunitního systému,“ dodává.

Singl? Výhody přináší i masturbace

Pokud jste nezadaní, ani tak nemusíte klesat na mysli. Podobné fyzické benefity totiž přináší i sebeuspokojování.

Masturbace totiž dokáže nejen zlepšit náladu, ale také ulevit od stresu. Díky ní se také naučíte poznat své tělo, což může pomoci i v budoucím vztahu s partnerem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výhody a nevýhody sexu s expartnerem

Karanténa nás sice omezuje v pohybu, ale našim myšlenkám dává naopak prostor pro víření. Navíc, možnosti k seznámení jsou poměrně skoupé, a proto zejména...

Potraviny, které zlepšují náladu

Karanténa a stres z koronavirové pandemie mají často za důsledek téměř nulový pohyb a špatnou životosprávu. Negativní pocity totiž máme tendenci utěšovat či...

Výběr článků

Načítám