Hlavní obsah

Jak zvládnout žárlivost v okamžiku, když s vaším protějškem flirtuje někdo jiný

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná se také často perete s nepříjemným pocitem, který člověka přepadá v okamžiku, kdy je na večírku a vidí, jak s jeho protějškem flirtuje někdo další. Udržet se a neudělat žárlivou scénu je pak pro mnohé nad lidské síly. Podle odborníků je ale právě taková reakce zlomová v dalším rozvoji vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Zůstat v dané situaci nad věcí není vůbec jednoduché.

Článek

V situaci, kdy s vaším protějškem někdo cizí flirtuje, máte hned několik možností řešení situace:

  • Flirtující osobu tzv. odstrčit.
  • Přesměrovat partnerovu pozornost zpět na sebe.
  • Odejít z party a nechat tam protějšek s onou osobou.
  • Nedělat nic a zbavit se pocitů žárlivosti.

Zůstat v dané situaci nad věcí samozřejmě není vůbec jednoduché. Zvlášť když vaše srdce bije doslova na poplach.

„V takový okamžik je zapotřebí se hluboce nadechnout a položit si zásadní otázku: Jaký výsledek chci svým chováním dosáhnout?” radí na svém blogu odbornice na vztahy Susie Collinsová.

„Je pro vás důležitější dostat danou osobu od vašeho protějšku, anebo se přiblížit k tomu, koho milujete?” dodává.

Přestože nelze určit, jaká je v daný okamžik správná odpověď, protože každou takovou situaci ovlivňuje řada okolností, je důležité si uvědomit, co skutečně chcete a jaká je vaše priorita. Poté mnohem lépe zareagujete.

Co dalšího konkrétně můžete dělat?

1. Zaměřit se především na váš vztah - pokud je pro vás ze všeho nejdůležitější váš vztah, pak se zaměřte na společnou komunikaci. Buďte v ní ke svému protějšku upřímní a otevření.

To neznamená, že budete dané flirtování přehlížet a souhlasit s ním. Svému partnerovi to ale můžete dát najevo jemně a s ženskou svůdností. Tzn. projít okolo druhého s flirtující osobou a lehce ho pohladit po ruce, zádech apod. či se na něj jen bezděčně usmát ... Partner zajisté zpozorní a zajisté zareaguje tak, že k vám patří.

Můžete samozřejmě zdvořile vstoupit i do jejich konverzace a požádat protějšek, zda by si s vámi zatančil či vás doprovodil na čerstvý vzduch.

2. Utvořit si s partnerem dopředu dohody a znamení, jak si dát vzájemně najevo, že je druhému nepříjemně, aby to nevnímal nikdo jiný, jen oni dva a vše se obešlo i bez negativních emocí.

Pokud už vás partner obviní ze žárlivosti, pak se vraťte k tomu, co jste viděla a zapomeňte na všechny domněnky, které jste při pohledu na ně měla.

Jakmile se naučíte vypořádat se svou žárlivostí, určitě se vašemu vztahu uleví. A pokud si nebudete umět pomoci, pak máte vždy možnost ze vztahu odejít. Důvěra je jednoduše pro spokojenost ve vztahu stěžejní.

Čtěte také

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Dokážete ovládat svou žárlivost?
Ano, ale mám za sebou roky cviku
13,6 %
Ano, tyhle emoce si vůbec nepřipouštím k tělu
13,1 %
Snažím se, ale ne vždy se to daří
50,2 %
Myslím si, že ano, ale protějšek tvrdí něco jiného
3,2 %
Ne, jsem horká hlava
8,4 %
Ne, ale chtěl/a bych to umět
7,9 %
Ne a nevidím na tom nic špatného
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 837 čtenářů.

Reklama

Související články

Pět příznaků chorobné žárlivosti

Žárlivost v určité míře do vztahu patří. Nesmí ale překročit určitou mez. Jakmile se změní v chorobnou žárlivost, je stejně zákeřná jako rakovina. Pomalu...

Výběr článků

Načítám