Hlavní obsah

Jak zabránit partnerovi či partnerce v nevěře

Novinky, das

S nevěrou se člověk potýká, kam se jen podívá a je tak velmi těžké mít ke svému protějšku naprostou důvěru. Přestože zabránit nevěře zcela nelze, existuje několik rad, jak zvýšit šance na zcela monogamní vztah.

Foto: Profimedia.cz

Neexistuje žádný zaručený lék na nevěru, přesto existují možnosti, jak předejít svodům.

Článek

V první řadě je nejdůležitější ve vztahu správná komunikace. Pokud dva lidi spolu dokáží o všem hovořit, mají z velké části vyhráno. Schopnost svěřit se svými pocity a myšlenkami posiluje vzájemné pouto. Pokud se navíc partneři dokáží vzájemně pochválit a povzbudit i po několika letech partnerství, mají mnohem větší šanci odolat případnému pokušení.

Jde o to, aby se oba partneři cítili ve vztahu pozitivně. Když jeden druhému bude neustále něco vyčítat, nebo ho naopak ignorovat, pak štěstí ve vztahu nikdo nenalezne.

Bohužel lidé si zvykli celou řadu věcí brát jako samozřejmost. Kolik mužů dokáže ženě pochválit oběd, poděkovat za vyžehlené oblečení, pochválit uklizený byt, ocenit péči a starostlivost o děti či jen pochválit její vzhled a polichotit? A naopak. Kolik žen dokáže u muže ocenit, že se stará o jejich byt či rodinný vůz, že jim pomáhá v domácnosti byť jen tím, že si po sobě uklízí věci, luxuje podlahy či při cestě domů z práce nakoupí? Kolik žen dokáže mužům pochválit vzhled, ale i to, že se starají o to, jak vypadají?

Odbourat pocit samozřejmosti prospěje každému vztahu. Tím, že si partneři děkují za běžné věci, že se vzájemně dokáží pochválit, oboustranně zvyšují své vzájemné hodnoty.

Komunikace nesmí chybět ani při konfliktech

Lidé, kteří mají k sobě citově blízko, jsou přímo povinni pomáhat si i v okamžicích, které nejsou zrovna příjemnými. A určitá pomoc souvisí i s tím, že člověk dokáže nahlas říct, co ho tíží a zajímá se o negativní pocity toho druhého.

Při hádce je pak důležité snažit se pochopit druhou protistranu a pak také umět se omluvit za nepatřičně vyřčené. Vůbec přiznat chybu umí jen nepatrné procento všech lidí.

Pokud dva lidé spolu dokáží komunikovat o nepříjemných věcech, mají větší pravděpodobnost pokračování vztahu než ti, již se této komunikaci vyhýbají. Pokud spolu dokáží partneři vyřešit drobné problémy, pak obvykle zvládnou i ty mnohem větší.

Práce na odstranění slabostí

Moderní svět přímo vybízí k nevěrám. Sílu nepodlehnout těmto svodům nemá každý, nicméně většina lidí, než se nechá unést, zkusí svůj protějšek na danou věc nepřímo upozornit. Pokud je člověk vnímavý, pak toto v podstatě volání o pomoc partnera odhalí. Bohužel většina lidí mu nevěnuje vůbec pozornost.

Obvykle to bývá tehdy, když druhý začne upozorňovat na věci, co mu vadí ve vztahu či sexu, které mu dříve nikdy nevadily. Či se začne vyptávat, co mu sluší, co ne. V čem vypadá, jak či v čem je dobrý apod. Což obvykle také nikdy dříve nedělal.

Pokud protějšek včas odhalí tyto signály, nebude je ignorovat a začne s nimi něco dělat, má ještě šanci nevěře partnera předejít.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bojovat s milenkou

Nevěra je neustále na vzestupu. Ačkoliv se budete snažit sebevíc, může se týkat i vás. Přestože budete mít pocit, že váš vztah funguje na jedničku, na jevišti...

Výběr článků

Načítám