Hlavní obsah

Jak to vypadá u soudu při rozvodu manželství

Novinky, das

Strach z rozvodového řízení mnohé manžele vede k tomu, že ve svazku zůstávají, i když si spolu nerozumí a mnozí spolu ani nežijí. Přitom o tom, jak to u soudu při jednání o rozvodu manželství bude vypadat, rozhoduje především chování manželů. Tedy zda jsou schopni dohody anebo půjde o rozvod sporný.

Foto: Profimedia.cz

Vynesení rozsudku, kdy soud konstatuje, že se manželství rozvádí, je zatím jen částečným "úspěchem" ve věci.

Článek

Kdo už byl někdy u soudu tak ví, že ten, kdo vystupuje v našem případě jako žalobce, tedy ten, kdo podal návrh na rozvod, sedí v lavici po pravé ruce soudce, žalovaná strana sedí po soudcově levici.

Další pravidla se týkají komunikace se soudcem. "Při každém vyjádření k soudu byste měli vstát a mluvit ve stoje. To neplatí, pokud soudce zvolí styl méně formální, kdy o věci se soudcem diskutujete a jednáte například o dosažení smíru," vysvětluje Mgr. Miroslav Zeman z Profiprávník.cz. a dodává: "U soudu si neberete slovo, kdy se vám zachce, ale měli byste vždy počkat na výzvu soudce, kdy vám slovo udělí."

V případě rozvodového řízení soudce nejdříve přečte či shrne obsah návrhu na rozvod a zopakuje podstatné skutečnosti. Následně vyzve žalobce, tedy toho, kdo návrh na rozvod podal, zda chce k návrhu něco doplnit či se k němu ještě vyjádřit. Stejně tak vyzve k vyjádření soud žalovaného jako druhou stranu.

Poté přistoupí k výslechu účastníků. Nejprve vyslechne žalobce, kde si ověří údaje a tvrzení uvedená v návrhu na rozvod. Poté soud vyslechne žalovaného. Od žalovaného soud zjistí, zda nemá zájem se k návrhu na rozvod připojit, či se s žalobcem na rozvodu naopak chce dohodnout.

Dále vyzve soud strany, zda chtějí navrhnout nějaké další důkazy, případně navrhují vyslechnout svědky apod. Pokud žádné návrhy na doplnění důkazů již nejsou, může soud přistoupit k samotnému rozhodnutí.

Po krátké přestávce zpravidla soud vynese rozsudek a stručné odůvodnění. V drtivé většině případů je verdiktem soudu - manželství se rozvádí.

Vynesením rozsudku vše nekončí

Vynesení rozsudku, kdy soud konstatuje, že se manželství rozvádí, je zatím jen částečným "úspěchem" ve věci. Rozhodně se nemusí jednat o rozhodnutí definitivní. Předně soud rozsudek pouze vyhlásí. Nicméně obě strany musí čekat na doručení tohoto rozsudku. Teprve doručením začínají běžet lhůty pro možné odvolání.

Doručený rozsudek tak v podstatě nelze ještě vůbec používat. Žádný úřad totiž rozsudek bez doložky nabytí právní moci nepřijme. V průběhu lhůty se totiž může stále druhá strana odvolat a rozvod tak není pravomocně realizován.

Pokud uběhne lhůta bez odvolání účastníků, je nutné soud požádat o vyznačení doložky nabytí právní moci přímo na vyhotovení rozsudku. Teprve pak je toto rozhodnutí zavazující a působí příslušné právní následky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám