Hlavní obsah

Jak si užít sex i během menopauzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že menopauza není pauza. Mnoho žen ale jistě namítne, že během menopauzy pociťují změnu sexuální touhy, což následně může vést k pauze sexuální. Co tedy lze udělat pro to, abychom si užívaly sex i během tohoto životního období?

Foto: Profimedia.cz

Při poklesu hormonů dochází k nižší sexuální touze i sexuálnímu vzrušení

Článek

Za vším hledejte hormony, v případě menopauzy to platí dvojnásob. „Během menopauzy se reprodukční cyklus ženy zpomaluje a připravuje se na zastavení. Přirozeně klesá hladina estrogenu, progesteronu a testosteronu, tedy hlavních pohlavních hormonů, což následně vede k nižší sexuální touze i sexuálnímu vzrušení,“ říká sexuoložka Rebecca Alvarezová.

A tak je zcela běžné, že žena během menopauzy odmítá sex, případně se do něj nutí. Pokud ale nechcete na sexuální rozkoš rezignovat, existuje několik způsobů, jak si užít sex i během menopauzy.

„Klíčové je, abyste porozuměla své sexuální touze a případně se nebála sáhnout po prostředcích, které vám usnadní sexuální potěšení,“ vysvětluje Alvarezová pro Well and Good.

Není menopauza jako menopauza

Věděly jste, že menopauza má tři fáze? První fáze se nazývá perimenopauza a můžeme ji zaznamenat zhruba deset až pět let před „oficiální“ menopauzou.

Během této fáze vaječníky produkují čím dál tím méně estrogenu, což může vést k tomu, že žena pocítí první problémy spojené s vaginální suchostí.

Jak se vyhnout přibírání během menopauzy

Zdraví

Následně se o slovo hlásí menopauza. V této fázi vaječníky přestaly uvolňovat vajíčka a produkovat většinu estrogenu. Kromě návalů horka, nespavosti a únavy mohou ženy pocítit také podráždění vaginy. Snížená hladina estrogenu může také zhoršit suchost, zánět a bolest v pochvě.

Poslední fází je postmenopauza, během které se příznaky spojené s menopauzou začnou zmírňovat a následně odezní.

Nebojte se pomocníků

S menopauzou přichází ruku v ruce vaginální suchost, která znesnadňuje sexuální styk. Vezměte proto na milost lubrikační gel, díky kterému tento problém vyřešíte.

„Použijte lubrikační gel, který je bez glycerinu, vůně nebo syntetických příchutí. Díky tomu se vyhnete jakékoli další suchosti, podráždění nebo kvasinkové infekci,“ radí sexuoložka.

Pokud vás trápí nízké libido, pak můžete vyzkoušet doplňky stravy s tzv. botanickými afrodiziaky.

„Sexuální touhu například zvyšuje maca, kterou můžete znát pod pojmem peruánský ženšen, nebo škornice,“ tvrdí sexuoložka.

I menopauza může bolet

Zdraví

Pokud vám to není proti srsti, můžete s partnerem přizvat do ložnice také sexuální pomůcky. Při výběru vhodné sexuální hračky byste měla myslet na dvě zásadní věci. V první řadě je důležité, aby se vám produkt líbil a vzrušoval vás. Druhým kritériem je, aby daná sexuální pomůcka podpořila průtok krve.

„Cokoliv, co podpoří průtok krve, vede k přirozenému vzrušení a lubrikaci,“ vysvětluje Rebecca Alvarezová a dodává, že sama za sebe doporučuje orální stimulační vibrátor či klitorální sací hračku.

Nebojte se komunikovat

Mnoho párů zažívá během menopauzy „období temna“. Žena odmítá sex, partner je frustrovaný. Těmto problémům ale můžete hravě předejít tím, že budete s partnerem o svých problémech a pocitech hovořit.

„Je důležité, abyste si s partnerem promluvila o nepohodlí, které během sexuálního styku zažíváte. Stejně tak s ním mluvte o emocionálních změnách, kterým v tomto období čelíte. Zároveň svého partnera požádejte, aby se společně s vámi nebál vyzkoušet nové produkty (např. sexuální hračky), které povedou k vašemu uspokojení,“ míní sexuoložka.

Jak nedostatek sexu ohrožuje zdraví žen

Vztahy a sex

Pokud se problémy s intimitou nezlepší, zvažte návštěvu sexuologa, který vám předá další odborné rady. Každá žena prožívá menopauzu jiným způsobem, a tak je důležité, abyste našla „cestu“, která vám bude stoprocentně vyhovovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám