Hlavní obsah

Jak si dlouhodobě udržet partnerův zájem

Novinky, das

Z každého vztahu se může po čase vytratit jiskra, co probouzela neskonalé vášně. Je potom především na partnerech, jak se k dané situaci postaví. Zda budou chtít o svůj vztah bojovat a opět rozhořet plamínek vášně či přežívat, anebo vztah ukončí.

Foto: Profimedia.cz

I ve velmi pohodlném oděvu může žena vypadat sexy.

Článek

Psychoterapeutka Kate Anthonyová sestavila pět jednoduchých kroků, jak neustále v partnerech probouzet vášeň a zároveň upevňovat vztah.

1. Láskyplný vzkaz - Většina lidí si je vědoma, že láska není jen o emocích, ale i komunikaci. Jenže ne pro všechny je snadné říct nahlas své pocity tak, jak je opravdu cítí. Proto odborníci radí, místo řeči upřednostnit psané písmo a při předávání vzkazů využít kreativity.

Například drobné psaníčko schované pod polštářem, v kapse u saka, ale i v kufru, pokud druhý odjíždí někam pryč, či milý vzkaz na zrcadle, smska apod. může pro vztah znamenat mnohem víc, než vyřčená slova.

2. Vlastní život - V každém vztahu je zapotřebí ponechat si také čas na sebe. Mít své vlastní aktivity, zájmy a přátele je jednoduše i v období největší zamilovanosti nutnost. Bohužel to je první věc, které se jedinci vzdávají. Po čase se ale probudí a začnou si uvědomovat, že jim něco strašně moc chybí.

Pokud jste se v tomto stavu ocitli, pak vězte, že jediným správným řešením je obnovit předchozí život - přátele, koníčky i čas na sebe samotného.

3. Zdraví a kondice - V období seznamování se všichni snaží vypadat co nejlépe. Postupem času ale partneři zleniví a přestanou se o cokoliv snažit. Což je samozřejmě špatně. Jednak přestávají být pro sebe vzájemně atraktivními a pak také ubližují sami sobě, svému sebevědomí, ale i celkovému zdraví.

Pokud se jedinec cítí dobře, pak je velký předpoklad, že i do vztahu vloží maximum. Začne-li trpět komplexy, pak se i tyto neduhy objeví na jeho přístupu k druhému a vše se odrazí na samotném vztahu.

4. Žádné hry a zbytečné drama - Hrát hry s partnerem se nevyplácí, zvlášť pokud se ten druhý necítí komfortně. Při hádkách je dobré vyslechnout názory druhého, říci své vlastní pocity a to pokud možno pozitivním způsobem a ze zásady nehodnotit pocity druhého či ho odsuzovat za jiný názor.

Příklad: Pokud druhý řekne, že jde na chvilku ven s kamarádem a vrátí se druhý den ráno, pak se to dá říci následovně:
„Hodně si mi ublížil, moc jsem se bála, že se ti něco stalo.”
”Nemáš vůči mně vůbec žádný respekt, je vidět, jak moc tě nezajímám, když ti nestojím ani za to, aby si mi zavolal.”

První řešení změkčuje emocionální pole mezi partnery, což otevírá komunikaci. Druhé řešení je přesný opak. Obviňování a výčitky působí přímo toxicky a v lidech probouzí to nejhorší.

Pokud je člověk hodně naštvaný, pak není obvykle schopen vést konstruktivní rozhovor. Proto je vždy lepší vychladnout, jít se ven projít a až poté začít věci řešit.

5. Šaty dělají člověka - Většina lidí miluje pohodlí, a proto se doma obléká výrazně jinak, než když jde mezi lidi. Pohodlné ale dost často znamená asexuální či někdy doslova odpudivé.

Pokud tedy žena chce, aby byla pro muže i po letech atraktivní, pak nesmí zapomínat, že se tak druhému musí i jevit. A to platí i obráceně. Vytahané triko či ušmudlané tepláky jednoduše nejsou tím pravým ořechovým ani pro jednu stranu.

Reklama

Související témata:

Související články

Muži za své milenky prostě nemohou

Během svého manželství je 64 % ženatých mužů nevěrných. Podle průzkumů Institutu partnerských vztahů má více než polovina žen zkušenosti s rolí milenky....

Výběr článků

Načítám