Hlavní obsah

Jak se efektivně vypořádat s partnerovou nevěrou

Právo, Petr Veselý

Nevěru přiznává víc než polovina mužů a téměř polovina žen. Zdá se zvláštní, jak mizerně je většina z nich připravená na situaci, že na ně praskne. Nebo že budou naopak těmi podvedenými. Nejčastějším způsobem, jak se mimomanželský vztah prozradí, jsou v posledních letech SMS zprávy v mobilech.

Foto: Profimedia.cz

Pokud lze považovat něco za rozumnou prevenci proti nevěře, určitě to není fízlování, kontrola nebo vyžadování důkazů věrnosti. Ale spíš spokojený partner, který se rád vrací domů.

Článek

Bohužel málokterý podváděný partner dokáže zareagovat tak chladnokrevně jako jedna z klientek populárního manželského poradce MUDr. Petra Šmolky. Když objevila v pohozeném mobilu svého manžela několik vroucích zpráv od jeho milenky, rozhodla se, že jí pošle několik textovek jakoby jménem svého muže. Stačilo pár šikovně formulovaných vět a během několika dní se dotčená milenka s jejím manželem rozešla. Chudák, nikdy nepochopil proč.

Potrestaní slídilové

Odborníci doporučují neslídit v mobilu ani po kapsách nebo v kabelce partnera. Když totiž najdou důkaz nevěry, nepotrestají jenom jeho, ale často daleko víc sebe. Procházejí si pak martyriem, které si mohli ušetřit.

Foto: Profimedia.cz

Historie lidstva ukazuje, že nevěra je nevymýtitelným jevem. A pokud lze považovat něco za rozumnou prevenci proti ní, určitě to není fízlování, kontrola nebo vyžadování důkazů věrnosti. Ale spíš spokojený partner, který se rád vrací domů. Což se snadno řekne, a hůř udělá.

Zkrotit emoce

Znáte ten vtip: příspěvky do kostelní pokladničky hodně poklesly. Naštvaný farář řekl po kázání svým ovečkám: „Bratři a sestry, je mezi námi muž, který má hříšný poměr s manželkou jednoho z nás. Pokud se v pokladničce na milodary neobjeví do večera 500 Kč, zveřejním jeho jméno. Večer v ní našel 27 pětistovek a jednu dvoustovku se vzkazem: „Pro lásku boží, otče, počkejte mi do zítra, někde ty tři stovky seženu.“

Ročně se u nás ožení asi 50 tisíc párů a za stejnou dobu se jich 30 tisíc rozvede. Přechodná avantýra partnera obvykle nepředstavuje pro vztah žádné zásadní nebezpečí, jakkoliv může být její odhalení bolestivé. Horší je to v situaci, kdy se do nového objektu své horoucí vášně beznadějně zamiluje.

Ani v tomhle případě nejsou řešením scény, nadávky, ultimáta nebo pálení mostů. Stejně jako výslechy, neustálá kontrola, zkrátka zostřený režim. A už vůbec ne oplácení. Je samozřejmě těžké zvládnout rozbouřené emoce, ale zvyšuje to šance na úspěšné řešení krize. A dokonce i na to, že z ní vytěžíme něco pozitivního do budoucnosti.

Jak zacházet s nevěrou: fenomén dnešní dobyVideo: Novinky

Život s novou láskou hezky nanečisto

Pomoci může návštěva manželského poradce. Dobrý poradce by měl vycházet z toho, co klient dokáže zvládnout (viz chladnokrevná manželka a mobil). Ale také ze situace: (mimomanželský poměr se už prozradil nebo ne, partner je ochotný poměru zanechat nebo ne atd.).

Nejkritičtější bývá ta varianta, že se partner nechce milenky nebo milence vzdát. Dokonce je ochotný kvůli tomu riskovat odchod z domova nebo i rozvod. Odborníci radí, aby se podvedený dohodl se svým partnerem na tom, že odejde na neutrální půdu. K rodičům nebo přímo k člověku, k němuž plane milostnou vášní.

Do své domácnosti nebude mít volný přístup a jasně se stanoví práva i povinnosti vůči dětem. Kontakty manželů se omezí na minimum a přesně se dohodnou, jak dlouho si může užívat společný život se svou novou láskou. „Přijatelné jsou čtyři až šest měsíců,“ říká MUDr. Radim Uzel.

Nejúspěšnější řešení vypadá divoce

Jakkoliv toto řešení může vypadat divoce, v 80 procentech případů se nevěrný partner schlíple a provinile vrátí. Ukáže se totiž, že jeho nové soužití není bez problémů. Navíc nová láska obvykle tlačí na definitivní řešení situace. Tím začne ztrácet body i sympatie.

„Vynucování rozvodu a vyjasnění poměru začne totiž nevěrníkovi připadat jako ,normalizace‘ české politiky v roce 1969,“ žertuje doktor Uzel.

Ale ani těch neúspěšných 20 % není úplně k zahození. Většinou totiž umožní daleko klidnější rozvod. Manželé nejsou spolu, nehádají se a nerozněcují mezi sebou vášně, které jim pak komplikují možnou dohodu. „Navíc rozvod jen právně potvrdí situaci, která už beztak řadu měsíců trvá,“ upozorňuje Radim Uzel.

Jací muži a ženy jsou nejčastěji podváděni

V knížkách chytrých autorů najdete popsaná kritická období manželského soužití, která hrozí zvýšeným rizikem nevěry. I nejčastější důvody, proč k ní dochází. Zajímavé je, který typ žen muži nejčastěji podvádějí: obětavé spolehlivé manželky, které razí heslo vše pro rodinu. Ale třeba také vysoce výkonné a vše organizující ženy, které chrání manžely před všedními starostmi a strastmi. Mezi muži patří k nejohroženějšímu druhu ti se třemi S: slušní, spolehliví a slabí.

Když to praskne

Pokud se nevěra provalí, navrhuje klasik manželského poradenství MUDr. Miroslav Plzák tři základní postupy:

  • Nepřipustit jakékoli vyšetřování nevěry. Prostě ji uzavřít a nevracet se k ní.
  • Pokud je to možné, pokračovat v pohlavním soužití. Ale nemá to smysl za každou cenu. Kdyby to byl pro jednoho z partnerů problém, doporučuje, aby si dali přestávku na domluvenou dobu.
  • Nesledovat nevěrníka, neslídit v jeho soukromí, nezavádět nesmyslnou kontrolu toho, kam jde a co tam bude dělat.

Nešťourat se v ranách

Manželští poradci se shodují také na tom, aby se manželé o nevěře nebavili. I když by to bylo velice lákavé. Prostě nepátrat po podrobnostech, které nic nevyřeší a jen prohloubí trauma podvedeného a budou nutit nevěrníka ke lžím.

Oba partneři by měli mít určitou volnost v tom, jak chtějí trávit volný čas. Na druhou stranu by si měli jasně dohodnout, jak to bude s rodinným rozpočtem. V žádném případě by neměli zatahovat do svého konfliktu děti.

Plzák popsal případ muže, který si posadil v kuchyni za stůl své dvě malé děti a oznámil jim: „Naše maminka si našla nového tatínka a takovým maminkám se říká kurva.“ Atraktivnost takového slabocha se nerovná nule, ale hlubokému minusu. Bohužel právem.

Při řešení manželského konfliktu je výhodné využít pomoci manželského poradce jako nezaujatého pozorovatele. Chytří manželé rychle pochopí, že u nevěry obvykle neplatí westernové schéma: padouch versus oběť. Obvykle na ní mají svůj podíl obě strany. I když se to zprvu nezdá. Pro budoucí soužití je užitečné pochopit, co se stalo a proč.

Knihy i poradny

Na trhu je řada zajímavých knížek. Čtivě napsaná novinka od Radima Uzla „Nevěra a co s ní“. Kniha psycholožky Laury Janáčkové a kol. „Nevěra a její zvládání“, která je zajímavá emotivními zpověďmi účastníků milostných úletů. Ale také publikace Petra Šmolky „Nevěra, pro podváděné i podvádějící“.

Pokud hledáte praktickou pomoc, můžete vyzkoušet Institut partnerských vztahů (www.ipav.cz) nebo adresu www.amrp.cz, v rámečku vlevo je na konci rubrika Poradny. V ní najdete nejbližší poradnu pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy.

Reklama

Související články

Rozvést se lze i bezbolestně

S problémy v partnerském vztahu se během života setkal snad každý. 64 % ženatých mužů a 42 % vdaných žen je řeší nevěrou a více než polovina párů se rozvádí....

Jak zvládnout odhalení nevěry

Nevěru lze považovat skutečně za fenomén dnešní doby. Podle Miroslava Plzáka je nevěrou postiženo téměř 90 procent všech manželství a to v lepším případě jen...

Výběr článků

Načítám