Hlavní obsah

Jak předejít svátečním vztahovým kotrmelcům nebo zvládnout svátky single

Právo, Zuzana Musálková

Vánoce jsou nepochybně i svátky setkávání. Často se každoročně vidíme ve stejné sestavě, prožíváme ty samé radosti a čelíme stejným trampotám. Nicméně i rodiny se v průběhu času mění a s nimi i prosincové tradice. Prožívat stále stejné stresy není příjemné a větší i menší změny pořádků nemusejí procházet hladce. A co teprve, když člověk zůstane sám…

Foto: Profimedia.cz

Rodiny se v průběhu času mění a s nimi i prosincové tradice.

Článek

Děti rostou a ve chvíli, kdy si založí vlastní rodinu, se počet lidí u rodinného stromečku může zmenšit nebo naopak zvětšit.

Štědrý večer s velkým množstvím lidí u stolu má své výzvy. Stejně jako premiéra ve dvou či náhlé osamění.

Pravidla pro velkou rodinu

Těm, kdo to už zažili, zkušenosti velí, že je třeba připravit se i na jiné věci než jen na obstarání dostatečného množství jídla, pití, popřípadě dárků. A odborníci jim dávají za pravdu.

Doby, kdy byly velké rodiny žijící pospolu běžné, jsou dávno pryč. Lidé žijí své samostatné životy a na každodenní kompromisy a respekt, jež jsou nezbytné třeba pro vícegenerační soužití, nejsou zvyklí. Proto setkání rodinných příslušníků může být v citově nabité atmosféře Štědrého dne náročné.

„Všichni každý rok doufáme, že zažijeme normální Vánoce, ale realita je v mnoha domácnostech velmi odlišná,“ upozorňuje profesor psychologie Thomas G. Plante.

„Pokud se setkáváme i s lidmi, které nemáme úplně v lásce, Vánoce mohou bohužel přinést i spoustu stresu.“ Navíc pokud třeba dobře víte, že se například švagr špatně snese s vaším synem, už předem prožíváte napětí a nepohodu.

Jak si poradit s dotěrnými otázkami od nejbližších

Vztahy a sex

Na druhou stranu nám svátky strávené v širším rodinném kruhu mohou přinést krásné a v dnešním atomizovaném světě i docela vzácné pocity sounáležitosti, bezpečí, kontinuity i jistoty, že někam patřím a že mám kolem sebe kruh blízkých, který mě může podržet i ochránit.

Nemluvě o láskyplných a přátelských poutech, která se právě takovými setkáními oživují. To už stojí za nějaké nepohodlí, ne?

Podle Planteho navíc stačí dodržovat několik pravidel, abyste si Vánoce i přes potenciální nepříjemnosti a tlaky užili.

  • Uvědomujte si širší obraz. Nic není ideální, natož rodinné vztahy. I přes pár napjatých situací a nevhodných nebo uštěpačných poznámek se dá zažít hezký a pozitivní den. Budete méně zklamaní, pokud nebudete chtít mít zrovna tenhle rok naprosto dokonalé Vánoce.
  • Dejte si pozor na konzumaci alkoholu. S každou skleničkou se zvyšuje (nejen) vaše impulzivita. Takže méně je více. 
  • Nenechte se vyprovokovat. Někteří příbuzní mohou vytáhnout staré křivdy a neshody. Většina hádek přes svátky nebývá příliš originálních, takže si zkuste uvědomit, které to nejspíš budou, a připravte se.
  • Naučte se být pozorovatelem. Zkuste si vypěstovat dovednost, kterou psychologové nazývají „pozorovací ego“. Lidé, kteří ji ovládají, dokážou projít potenciálně krizovou situaci jako nezúčastnění diváci. Jako by se dívali na film, což se u stolu plného příbuzných občas hodí. 
  • Nezapomeňte počítat do deseti. Když někdo pronese nevhodnou poznámku, která ještě navíc patří vám, pokuste se zachovat klid a nereagujte hned. V nejhorším zkuste na chvíli odejít.

Napětí může zmírnit i dobře vybraný program. „Pokud si naplánujete například výlet do lesa nebo připravíte vhodnou deskovou hru, zažijete více událostí, které odvedou vaši pozornost od negativních věcí,“ radí psycholog Dalibor Špok.

„Pokud víme, že Vánoce budou lepší s menším množstvím alkoholu, na výletě ho konzumovat nebudete. A obvyklá délka návštěvy se dá zkrátit. Příbuzní u nás nemusejí být dva dny. Samozřejmě prosadit změnu může být těžké.“

Foto: Profimedia.cz

Doby, kdy byly velké rodiny žijící pospolu běžné, jsou dávno pryč. Setkání rodinných příslušníků může být v citově nabité atmosféře Štědrého dne náročné.

Podle Špoka je ještě dobré uvědomit si, že Vánoce nejsou svátky dobrého úklidu, kapra, stromečku nebo nekonečného setkávání se s rodinou.

„Původně je to křesťanský svátek. Bohužel jsme Vánoce spoutali velice omezenými představami,“ dodává.

Děti jsou důležité, ale rodiče taky

Dalším úskalím často bývají děti v kombinaci s našimi nejlepšími úmysly. Rozzářené dětské oči v nás vyvolávají krásný pocit. Hodně rodičů s malými ratolestmi se ale soustředí jen na ně.

„Rodiče vytvářejí divadlo pro děti, ale přitom se mění i oni. Bohužel si dokážeme někdy užít svátky jen prostřednictvím dětské radosti, jinak bychom se styděli. Někdy si nevšimneme, že Vánoce jsou tady pro každého z nás,“ připomíná Dalibor Špok.

To platí i pro rozvedené páry. Některé dokážou trávit Vánoce spolu, jiné ne. „Je dobré umět odhadnout své síly. Možná se nám nelíbí být na Štědrý večer rozděleni, ale můžeme se tak vyhnout hádce a napětí.“

Nebo se nám naopak do společného setkání nechce, ale později můžeme litovat, protože společně strávené sváteční chvíle mohly být nakonec přínosné. „Měli bychom si položit otázku: V jaké situaci mi bude lépe? V jaké situaci se budu chovat kvalitněji jako rodič?“ doplňuje Špok.

Devět největších rodičovských chyb

Děti

Poprvé spolu

Některé páry nečekají na děti, aby začaly trávit Štědrý večer samostatně. „Pokud jste to jen vy dva, máte náhle možnost vytvořit si svoje vlastní tradice,“ myslí si vztahová expertka April Masiniová.

„Aby vše proběhlo správně, rozhodněte se, co byste chtěli zachovat ze zvyků obou rodin, co zahodit nebo co zcela nového byste chtěli vytvořit,“ radí s tím, že je vhodné si promluvit a zjistit, co od Vánoc očekáváte.

Svátky mívají v mnoha rodinách každoročně v podstatě stejný průběh, a tak nám možná ani nepřijde na mysl, že by to mohlo jinde být jiné. „Neshazujte zvyky někoho jiného – tím spíš vašeho partnera. Respekt a přijetí jsou zásadní.“

Nepříjemné pocity mohou vyvolat i dárky. Co je normální v jedné rodině, nemusí být normální v druhé. „Například pokud se u vás dárky nepovažovaly za až tak důležité a naopak jste si nacházeli čas na charitu a množství společně strávených chvil, ušetříte si trapné okamžiky, pokud to svému partnerovi vysvětlíte a necháte si také vyložit jeho zkušenosti.“

První rok manželství: Nejčastější hádky a jak se jim vyhnout

Vztahy a sex

Podle psychologa Dalibora Špoka bychom neměli zapomínat na ohleduplnost k rodině. „Je dobré být citlivý. Zamyslet se nad tím, jestli můj odchod zas tak nikomu vadit nebude nebo naopak členovi rodiny způsobím zásadní trauma.“ Někdy bývá lepší první rok partnera přivést, další zůstat na večeři a až třetí nepřijít vůbec.

„Dokázat čelit sociálnímu tlaku, který je kladen na nás na všechny, a zároveň být citlivý a ohleduplný není snadné.“ Podle poradce je to ale dobrý způsob, jak přistupovat k vyjednávání o rodinných změnách.

Single nemusí znamenat sám

Těsně po rozchodu a rodiče daleko? Šťastně (nebo stále ještě smutně) rozvedené, ale děti na zahraničním studiu? Rozvodová expertka Pia Paternacková radí nepanikařit.

„Ráda bych vás upozornila na to, že první pondělí po svátcích je nejvytíženějším dnem rozvodových právníků,“ předestírá s humorem a dodává, že mnoho lidí Vánoce stresují i za normálních, nebo dokonce příznivých okolností.

Navíc single je životní styl, který si řada lidí dnes vybírá dobrovolně a umí v něm chodit. Zkuste to po jejich vzoru. Rozhlédněte se, možná máte nějaké nezadané známé, kteří zvou na neformální štědrovečerní večeři kamarády. Ve větších městech to není tak neobvyklé. Platí to i pro ty, kteří osaměli ve starším věku. Přátelství přece nezná hranice a nepočítá roky. A proč byste iniciátorem společných Vánoc nemohli být nakonec právě vy?

Ale také si můžete naplánovat nějaký zajímavý program – i na Štědrý večer hraje řada divadel a kin. Ani odjet na hory nebo někam do exotiky, pokud máte tu možnost, není špatný nápad. Další možností je charita, pokud právě na Štědrý den pomůžete někomu potřebnému, budete mít dobrý pocit.

Být single není nemoc. Naučte se vnímat svobodu s novou perspektivou

Styl

A co si takhle udělat Vánoce pro sebe? „Kupte si něco hezkého, abyste se trochu odměnili, uvařte si své oblíbené jídlo a naplánujte si filmový nebo seriálový maraton,“ navrhuje Pia Paternacková.

Anebo si prostě připusťte, že pro vás letos bude lepší společnost a svátky vůbec neřešit. „Trávil jsem několikery Vánoce sám a bylo to perfektní,“ vzpomíná Dalibor Špok.

„Všiml jsem si, jak mě rodina i přátelé zásobují nabídkami. Měli takovou představu, že samota je něco negativního,“ vysvětluje psycholog s tím, že i když jsme na Vánoce sami, nemusíme se cítit osamělí. A pokud ano, možná je to dobrá příležitost uvažovat o změně.

„Jestliže se cítíme osamělí, je to důležitý ukazatel našeho celkového života a měli bychom to vyřešit, odpustit někomu blízkému nebo hledat přátele.“

Anketa

S kým budete trávit letošní svátky?
Sám/sama
36,1 %
Jen s partnerem/partnerkou
8,4 %
Se svými dětmi
20,5 %
S rodinou včetně prarodičů
24,6 %
V širokém rodinném kruhu
9 %
S přáteli
1,4 %
Celkem hlasovalo 346 čtenářů.

Reklama

Související články

Pomalý, ale jistý zabiják vztahu? Kritika

Na světě neexistuje snad nikdo, kdo by o svém partnerovi dokázal stále tvrdit, že je dokonalý. Časem se totiž ve většině vztahů začnou projevovat drobné či...

Výběr článků

Načítám