Hlavní obsah

Jak poznat, že vztah na dálku už vyhořel

Novinky, lin

Vztahy na dálku jsou samy o sobě náročné a vyžadují nemalé úsilí. Současná situace jim navíc nijak nepomáhá a rozchod se stane bohužel v některých případech nevyhnutelným. Jako poznat, že i váš vztah na dálku skomírá?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

1. Mluvení vás spíše stresuje, než dělá radost

Čas od času je normální, že nemáte chuť si povídat, a to ani se svým partnerem. Důvodem může být vyčerpání, zahlcení prací nebo stres ze školy. Pokud se ale přistihnete, že se partnerovi úmyslně vyhýbáte, protože tušíte, že se za rozhovorem bude skrývat hádka, nebo vám již zkrátka není příjemné si s ním povídat, pak je pravděpodobné, že jste se vzájemně odcizili, a pokud chcete, aby váš vztah fungoval, musíte najít opět společnou řeč.

„Pokud navíc vyhledáváte společnost jiných mužů, ať už kamaráda, nebo spolupracovníka a hledáte u nich útěchu, možná je čas přehodnotit to, jak se věci mají,“ říká terapeutka Jenna Petersonová pro Huffington Post.

Šest způsobů, jak si vybudovat s partnerem vzájemnou intimitu

Vztahy a sex

2. Váš parter není k dispozici

Lidé v páru, kteří udržují vztah na velkou vzdálenost, musí neustále pracovat na tom, aby byli synchronizovaní. Když se vidí sporadicky jednou za pár měsíců, je velmi důležité udržovat kontakt prostřednictvím mobilních telefonů, videohovorů i chatů.

Pokud se snažíte svého milého kontaktovat a on neodpovídá, i když jste byli domluvení, je potřeba zpozornět, jestli vztah už není pouze jednostranný.

3. Partner vás neustále sleduje

Pravidelná komunikace je klíčem k úspěchu, někdy ale přeroste rozumnou míru a vymkne se kontrole. Pokud máte pocit, že vás partner pronásleduje na každém kroku, chorobně žárlí a neustále vyzvídá kde a s kým jste, možná máte co do činění s toxickým chováním. Otázky, které hraničí s výslechem, mohou být indikátorem žárlivosti, nejistoty, nebo dokonce kontrolního chování.

„Být ve vztahu na dálku vyžaduje velkou důvěru. Oba partneři musí ale také pochopit, že každý musí vést svůj samostatný život, který zahrnuje chození s kolegy na skleničku vína, oběd s kamarádkou atd.,“ říká terapeutka Caroline Maddenová.

4. Partner odmítá řešit problémy

Konfliktům se nevyhne žádný vztah, ani ten na dálku. Když se pokusíte problémy řešit se svým partnerem, věnujte pozornost tomu, jak reaguje. Neochota řešit konflikty totiž odkrývá nedostatky vztahu. Být ve vztahu vyžaduje neustálou komunikaci a odhodlání řešit problémy, jakkoliv jsou zraňující.

Jak se stát lepším partnerem

Vztahy a sex

5. Nemluvíte o plánech do budoucna

Jakmile jste spolu již delší dobu, měli byste začít mluvit o tom, kdy a jak zkrátíte vzájemnou vzdálenost. Pokud se váš partner tomuto tématu vyhýbá, je pravděpodobné, že se k tomuto kroku nechystá nebo o společné soužití nemá zájem.

6. Neustále vás láká myšlenka být s jinými lidmi

Když máte monogamní vztah a stejně bojujete s neustálou přitažlivostí k ostatním lidem, pak je možné, že vašemu vztahu příliš nevěříte, nebo do něj neinvestujete své emoce a snahu.

„Samozřejmě, že je normální, že vás ostatní lidé přitahují. Pokud ale aktivně vyhledáváte přitažlivost nebo přítomnost atraktivních jedinců, pak je na čase se zamyslet, jestli vám na vašem vztahu skutečně záleží,“ říká Caroline Maddenová.

Reklama

Související témata:

Související články

Příliš mnoho sexu může škodit

Podle studie zveřejněné v roce 2017 má průměrný dospělý sex 54krát ročně. To odpovídá frekvenci zhruba jednou týdně. Pokud je váš osobní průměr mnohem vyšší,...

Co dělat, pokud se ve vztahu cítíte osaměle

Lidé se mohou cítit osaměle, a to navzdory tomu, že žijí ve vztahu. Důvodem může být stres, nedostatek kontaktu s kamarády, ale také špatná komunikace ve...

Výběr článků

Načítám