Hlavní obsah

Jak nedostatek sexu ohrožuje zdraví žen

Právo, Jaroslav Zvěřina

O problémech žen, které mají dlouhodobý nedostatek sexu, najdete na internetu spoustu nesmyslných tvrzení. Třeba o tom, že se jim vagína postupně zúží tak, až se téměř uzavře a stane se obtížně prostupnou nebo úplně neprůchodnou. Některým se prý kvůli několikaleté absenci sexuálního života dokonce obnoví panenská blána. A tak bychom mohli pokračovat. Jde o zjevné nesmysly, které běžná praxe gynekologů naprosto nepotvrzuje a logicky neexistují ani žádné vědecké studie, které by podobná tvrzení objektivně dokazovaly.

Foto: Profimedia.cz

Když ženy nebo muži musí z nějakého důvodu sexuálně abstinovat, představuje to pro jejich tělo nepříjemnost, ale ne nějaké zdravotní riziko.

Článek

A co se tedy doopravdy děje s tělem žen a s jejich intimní partiemi, když sexuálně zahálejí dlouhé měsíce a někdy i roky? Navzdory vžitým představám o jejich úpadku se nic zásadního neodehrává. Alespoň po tělesné stránce. Zvlášť když jejich tělo produkuje dostatek ženských pohlavních hormonů, které mají zásadní vliv na kondici intimních partií.

Je pravdou, že uspokojování sexuálního pudu patří k základním lidským potřebám. Na rozdíl od kyslíku, vody a potravy však není sex pro život zcela nezbytný. A když ženy nebo muži musí z nějakého důvodu sexuálně abstinovat, představuje to pro jejich tělo nepříjemnost, ale ne nějaké zdravotní riziko.

Je fakt, že bez partnerského sexu propadají někteří lidé častěji špatným náladám. Zejména ženy mohou víc zápolit s pocity smutku nebo samoty, a ty citlivější třeba i zvýšené úzkosti. Skutečnost, že se jim nedaří sehnat žádoucího partnera, je snadno dovede frustrovat, případně jim nabourává jejich sebevědomí.

U žen může být tento problém výraznější i proto, že jsou citlivější a hezký vztah s partnerem pro ně nevyvolává příjemné emoce, ale určitě jim kvůli tomu nehrozí zdravotní problémy.

Vaginální atrofie trápí ženy nejen v menopauze

Zdraví

Když pauza trvá dlouho

Když sexuální pauza trvá dlouho, myšlenky na sex se z myslí žen postupně vytrácejí. Tomuto procesu někdy předchází kratší fáze spontánního erotického vzrušení, ke kterému dochází ve fantaziích a snech. Tedy stav, který je zdrojem neklidu a touhy po sexu. Po něm však následuje fáze života, v níž se erotická témata objevují v mysli obvykle jen vzácně a bez větší naléhavosti.

O tom, že některé ženy dokážou žít dlouhé roky bez partnerského sexu, svědčí ostatně i dlouhodobé zkušenosti příslušnic náboženských řádů, které svůj život zasvětily službě Bohu.

Lékaři sledovali několik skupin řádových sester a na základě shromážděných fakt konstatovali, že u nich sexuální abstinence nevyvolávala žádná zdravotní rizika. Naopak, některé ženské choroby se jim téměř vyhýbaly.

Ženy, které dlouhodobě nemůžou uspokojovat své sexuální potřeby společně s partnerem, by měly pravidelně alespoň masturbovat.

Platí to třeba o gynekologických nádorech. Jejich častým spouštěčem je třeba lidský papilomavirus (HPV). Šíří se pohlavním stykem. Mladé dívky obvykle infikuje tímto virem starší „zkušenější“ partner, pokud proti němu nejsou očkované.

A to nemluvím o dalším riziku, o pohlavních nemocech. Řádové sestry jsou rovněž ušetřené zdravotních rizik spojených třeba s reprodukcí, tedy s těhotenstvím a s porodem.

Když ženy trápí suchost intimních partií

Zdraví

Masturbace jako řešení

Vraťme se k běžné populaci. Ženy, které dlouhodobě nemůžou uspokojovat své sexuální potřeby společně s partnerem, by měly pravidelně alespoň masturbovat. Zůstávají tak lépe připravené na případný sex ve dvou.

Moderní medicína už naštěstí dávno opustila své někdejší názory o tom, že onanování, nebo – jak se také říkávalo – samohana, je nebezpečné, případně že může být zdrojem všemožných problémů.

Dnes lékaři ženám naopak vysvětlují, že pro ně masturbace může být prospěšná, a to z mnoha důvodů. Je to určitá forma náhradní aktivity, cvičení a tréninku. Díky ní se lépe zorientují ve svých tělesných pocitech a řadu věcí si prakticky nacvičí.

Mají pak větší šanci dosáhnout uspokojení i v případném styku s mužem. Navíc jejich pohlavní orgány bývají díky pravidelné sexuální aktivitě v lepší kondici.

Rozdíly patrné v průběhu menopauzy

To, jak je pohlavní styk důležitý, vidí ostatně i gynekologové u žen v přechodu, u kterých se objevují potíže způsobené úbytkem pohlavních hormonů. Ty, které se nepřestávají milovat s partnerem a řeší potíže s horším zvlhčením vagíny pomocí nevelkých dávek hormonů nebo aspoň dostatečného množství lubrikantu, mají poševní sliznice v lepším stavu než ty, které na intimní život rezignovaly.

Po dlouhé sexuální pauze se ženy mohou setkat spíš s problémy psychického a emočního rázu. Pokud se milují po několikaměsíční nebo několikaleté prodlevě, snadno se cítí trochu nesvé a nejisté. Proto je pro ně důležité, aby partner nespěchal a věnoval se předehře.

Může jim trvat o něco déle, než dosáhnou potřebného vzrušení, a tedy i zvlhčení pochvy. Důležitou roli v tom hraje citlivý přístup partnera a příjemné, něžné dotyky, zdaleka ne jen na erotogenních zónách.

Dotyk je velmi důležitý, je to forma kontaktu a komunikace

Zdraví

Když se ženy milují po dlouhé abstinenci, mívají nejednou pochyby o sobě samých, ale také o tom, jak nahé vypadají a jak se partnerovi líbí. Velmi často jim chybí potřebné sebevědomí a mohou mít i určité potíže s tím, aby se uvolnily a svému protějšku se oddaly.

Správné pocity a potřebná relaxace jsou pro ně důležité proto, aby si pohlavní styk vychutnaly, případně aby dosáhly pocitového vyvrcholení.

K dobré funkci pohlavních orgánů nepochybně přispívá i romantická zamilovanost a pocity vzájemného souznění, štěstí nebo spokojenosti. I to je dobré vědět, když se pouštíte do intimních hrátek po delší odmlce.

Reklama

Související témata:

Související články

Bolest po sexu může mít různé příčiny

Zatímco včera byla vaše ložnice svědkem milostných radovánek, dnes v ní ležíte zkroucená bolestí a nevíte, v čem se stala chyba? Za bolest po sexu může hned...

Výběr článků

Načítám