Hlavní obsah

Jak muž pozná, že má o něj žena opravdu zájem

Novinky, Bohumila Kunertová

Každý den potkáváme mnoho lidí, o kterých si většinou podle prvních dojmů uděláme svůj vlastní úsudek. To platí ve všech oblastech vztahů, o kamarádech, přátelích i potencionálních láskách. Převážná část gest či náznaků, podle kterých si děláme úsudek, se odehrává neverbálně. Hledáme-li proto nějaké znamení, zda má náš protějšek opravdu zájem, je vhodné se zaměřit právě na tyto signály. Tentokrát se zaměříme na signály u žen.

Anketa - Jak muž pozná, že se ženě líbí?Video: Novinky

 
Článek

Pomineme-li ještě na okamžik specificky ženskou komunikaci, odehrává se základní posuzování mezi lidmi z převážné většiny na základě neverbálních gest (55 %). Více než třetinu (38 %) pak tvoří úsudky na základě mluvených nespecifických signálů a pouhých sedm procent má co dočinění s tím, co jsme konkrétně partnerovi nebo partnerce řekli.

Zaměřme se ale na ženské osvědčené způsoby, kterými dávají vědomě i nevědomě muži najevo, že je jim sympatický. Jak uvádí server Askmen, pokud si tyto náznaky muži zapamatují a osvojí, mnohé si tím usnadní.

Oční kontakt

Oční kontakt patří jednoznačně mezi velmi "mocné" komunikační prostředky, jeho prostřednictvím se vyjadřují dvě hlavní vlastnosti - náklonnost vůči danému člověku nebo naopak nepřátelství. Pokud tedy chce muž zjistit, zda k němu něco žena cítí, není nic jednoduššího než navázat oční kontakt. Pokud se dočká kladné odezvy a žena bude v kontaktu pokračovat, rozhodně ji něčím zaujal. V takovém případě může být dalším krokem pokus o navázání konverzace.

Pohazování vlasy

Neverbální chování a náznaky ženy, kterými dává muži najevo svou náklonnost, vědci monitorují již déle než 40 let. Jedním z osvědčených gest je pohazování vlasy. Pozor ale na nepatrné rozdíly. Pohazováním vlasy, jejich upravováním nebo jemným "pročesáváním" může žena dávat najevo muži, že je ráda v jeho společnosti. Pokud si ale vlasy delší dobu popotahuje nebo neustále kroutí jejich konečky, může jí být společnost daného muže naopak nepříjemná.

Foto: Profimedia.cz

Když si žena při konverzaci nebo jen při sledování muže pohrává s vlasy, může to podle vědců značit zájem z její strany.

Svěřuje se se svým soukromím

Jakmile proběhne první seznámení a sympatie jsou vzájemné, může muž zkusit zabrousit do trochu soukromých vod a sdílet se ženou i tyto informace. Jestliže se z ženiny strany dostaví pozitivní reakce v podobě stejné odezvy, lze to považovat za jasný náznak jejích sympatií. Sdílení společných soukromých informací navíc vede podle odborníků ke zvýšení pocitu intimity mezi dvěma jedinci, což se může vyvinout v následný vztah.

Otevřené postoje či pozice těla

Pozicí těla dávají muži i ženy najevo vztah ke konkrétní osobě. Pokud žena stojí k muži zády, nebo kolmo, čímž mezi nimi vzniká 90stupňový úhel, naznačuje své nepříliš velké sympatie. Naopak, má-li vřelý vztah, je ochotna se k muži otočit přímo, do kratší vzdálenosti, než je její klasická "bezpečná zóna", ruce má volně podél těla nebo jimi přirozeně gestikuluje. Pokud má ale i při přímém postoji zkřížené ruce na prsou, existuje ve vztahu jakási zábrana, která dosud nebyla překonána.

Škádlení 

I když škádlení mezi pohlavími je spíše záležitostí dětských let, obdobná verze se dá vysledovat i v "dospěláckém" období. Obě pohlaví škádlení používají jako nástroj, kterým ukazují svému protějšku osobní zájem o něj.

Muži by si ale měli dát při škádlení pozor, jak daleko zajdou. Nejedna žena totiž může při této nevinné taškařici partnera zároveň zkoušet, nakolik je jeho míra zájmu "nevinná".

Náklon hlavy a úsměv

Mezi další koketní gesta, která vědci dlouhé roky u žen pozorují, je náklon hlavy. Pokud žena při konverzaci s mužem jemně nakloní hlavu do strany a odhalí tak svůj krk, jedná se podle vědců o znak, že je muži příznivě "nakloněna". Přidá-li se k tomu ještě koketní úsměv a tajemné pohledy, je to pak zcela jisté.

Nevinné olizování rtu

I když se to zdá nepravděpodobné, toto gesto činí žena ve valné většině nevědomky, pokud ji tedy ovšem daný protějšek dostatečně zaujal. Tímto projevem podvědomě nabádá partnera, aby se soustředil právě na její rty, výsledkem pak může být i polibek.

Pozor ale na přehnané olizování nebo dokonce okusování rtů, které nemusí mít s atraktivitou nic společného. Může jít o nepříjemný zlozvyk nebo projev nadměrné nervozity.

Fyzická blízkost

O co víc dovolujeme komukoli fyzicky se k nám přiblížit, o to více si tohoto člověka sami vážíme. To platí i u počínajících milostných vztahů. Pokud se tedy žena při nějaké příležitosti vědomě přibližuje k muži, dává mu tím najevo svou náklonnost. To samé může samozřejmě naznačit i muž, ale pouze pokud si je jistý ženinými city. Jinak by se z jeho strany mohlo jednat o nepříjemné narušení osobního prostoru.

Foto: Profimedia.cz

Sdílení fyzické blízkosti bez jakýchkoli vedlejších úmyslů patří ze strany žen k projevům náklonnosti.

Zpětná reakce

"Zaručených" receptů, jak spolehlivě sbalit ženu, koluje mezi muži velmi mnoho. Čím větší snaha, tím je ale větší riziko, že žena na stejnou hru "nepřistoupí". Aby se tedy muž zbytečně nesnažil, i když mu žena dává jasně najevo, že o něj nestojí, je dobré všímat si jejích zpětných reakcí.

Pokud na jakékoli návrhy či pozvání odpovídá víceméně jednoslabičně, dává tím velmi jasně najevo, že jí daná situace není příjemná a chování muže ji nijak nepřitahuje. Naopak, pokud jsou reakce vstřícnější a provázené úsměvem, je z její strany naznačen zájem, který se může dále rozvíjet.

Reklama

Související témata:

Související články

Když na prvním rande vázne hovor

Tak a je to konečně tady. Váš vyvolený protějšek vás pozval na rande. Všechno zdánlivě běží, jak má: šaty sedí a účes ještě drží, ucucáváte výborný drink...

Jak vybrat toho správného partnera

Zamilovanost ve vztahu je sice krásná věc, ale nevydrží věčně, tak jako tak jednou budete muset čelit (někdy drsné) realitě. Psycholog Gian Gonzaga proto radí,...

Počkat se sexem ve vztahu se vyplatí

V moderní společnosti je naprosto běžné, že lidé se sexem příliš neotálejí. Mnozí ho aplikují už jako součást vzájemného poznávání. Nová rozsáhlá studie...

Výběr článků

Načítám