Hlavní obsah

Když na prvním rande vázne hovor

Tak a je to konečně tady. Váš vyvolený protějšek vás pozval na rande. Všechno zdánlivě běží, jak má: šaty sedí a účes ještě drží, ucucáváte výborný drink a jídlo je skvělé. Přesto skřípe to nejdůležitější - konverzace. Modlíte se, ať vás napadne něco, co by rozčíslo to hrozně trapné ticho, ale nervozita vám zcela zaměstnává mozek. Co s tím?

Foto: Profimedia.cz

Víno je výborné, ale co dál?

Článek

Ti, kdo se řídí heslem mluviti stříbro, mlčeti zlato, ho nejspíš nikdy nepoužili na schůzce s vytouženým partnerem. Není nic horšího, než představa, že si váš vyvolený či vyvolená bude myslet, že jste nudní a není si s vámi o čem povídat. Jenže pro mnoho lidí je těžké navázat konverzaci, byť s cizím člověkem na ulici, natož s někým, na koho chtějí udělat ten nejlepší dojem.

Často přitom stačí nadhodit jen to správné téma a hovor se pak už sám přirozeně rozběhne. O čem na prvním schůzce konverzovat a jakým tématům se rozhodně vyhnout, radí britští odborníci na serveru Daily Telegraph.

Expartneři a politika jsou tabu

Podle nich byste konverzaci na první schůzce měli odstartovat spíše něčím lehčím. A tak přestože politika, náboženství či peníze rozhodně skýtají mnoho podnětů k hovoru, na první rande se tak nějak nehodí. Zřejmě i proto, že byste se se svým protějškem mohli záhy dostat do konfliktu kvůli politickým preferencím ještě dřív, než byste zjistili, zda má například smysl pro humor nebo je pozorný.

Stejně tak není příliš vhodné začít hovor otázkami týkajícími se rodinných a pracovních záležitostí. Pro mnohé jsou tato témata velmi osobní a hledání vyhýbavých odpovědí by mohlo být pro váš protějšek dosti nepříjemné.

V každém případě se na prvním rande (a ještě dlouho poté) vyhněte vyprávění o svém expartnerovi! Hlavně se na ně neptejte svého protějšku!

Nakonec myslete i na to, že správná otázka je otevřená a měla by ponouknout partnera k odpovědi celou větou. Takže dotaz typu: "Máš rád Karla Gotta?" je lepší nahradit otázkou "Jaká hudba se ti líbí?". Jinak se také možná za celý večer nedočkáte jiné odpovědi než "ano" či "ne". Váš protějšek bude totiž pravděpodobně stejně nervózní jako vy a bude se bát, že jinak řekne něco nevhodného.

Pomocné fráze pro první rande
Moc ti to sluší, kde jsi sehnal tu (košili, kravatu, čepici atd.)?
Jaká hudba se ti líbí?
Vypadáš, že sportuješ. Jaký děláš sport a jak dlouho?
Jakou kuchyni máš rád?
Četl jsi v poslední době něco zajímavého?
Cestuješ rád? Kam by ses jednou rád podíval?

Lehké konverzační fráze příjemně uvolní atmosféru, ačkoliv možná znějí banálně. A nezoufejte, pokud se o svém vyvoleném nedozvíte hned na první schůzce všechny detaily. Časem vše potřebné jistě zjistíte. Pokud se ale váš protějšek bude na první schůzce cítit jako u výslechu nebo na IQ testu, nejspíš už nebudete mít příležitost zjistit o něm vůbec nic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám