Hlavní obsah

Jak moc může špatné manželství ovlivňovat váš život

Novinky, das

Žádný vztah, ani manželství není dokonalé. V každém je něco, co jednomu či druhému vadí, jde jen o to, najít kompromis a naučit se vzájemně tolerovat. Někdy se ale objeví zásadní problémy, u kterých se kompromisy hledají těžce. Život v takovém vztahu pak může být velmi složitý a ne vždy je oběma ku prospěchu.

Foto: Profimedia.cz

Žít dlouhodobě v nespokojeném vztahu nic dobrého nepřináší.

Článek

Jakmile se ve vztahu objeví problémy, které se partnerům nedaří z dlouhodobého hlediska řešit, velmi významně se to začne odrážet na jejich pohodě, zdraví, ale i na celkovém pohledu na svět.

Samozřejmě to ještě neznamená rozpad manželství, nicméně pokud partneři nebudou společně usilovat o změnu, i k tomu může dojít. Žít dlouhodobě v nespokojeném vztahu nic dobrého navíc stejně nepřináší. Zejména z pohledu zdraví.

Jak ukázal nedávný výzkum, dlouhodobé žití v neuspokojujícím vztahu může protahovat léčení jednoduchých ran.

Děje se tak kvůli tomu, že nespokojeným lidem klesá počet protizánětlivých proteinů v místech poranění. Ze stejného důvodu jsou tito lidé také častěji ohroženi srdečními chorobami, rakovinou, artritidou, cukrovkou 2. typu a depresí.

Jak špatný vztah ovlivňuje život

  • Cítíte se nešťastní a dlouhodobě vám není dobře.
  • Cítíte se vyčerpaně a bez energie.
  • Cítíte se zranitelní.
  • Vaše sebeúcta je na bodu mrazu.
  • Pociťujete úzkost nebo depresi.
  • Máte potíže se soustředěním.
  • Trápí vás časté nebo trvalé bolesti hlavy.
  • Trápí vás potíže se zažíváním (průjem, zácpa, nevolnost).
  • Trápí vás nevysvětlitelná bolest zad či krku.
  • Nemůžete spát.
  • Snadněji onemocníte a hůře se zotavujete.

Podívejte se s námi, co nejčastěji za špatným vztahem stojí, čeho všeho se tedy musíte vyvarovat, abyste danému stavu předešli.

Co vztahům štěstí nikdy nepřinese 

Neustálá kritika a hledání chyb – občasné upozornění na chybu a nesouhlas mohou vztah posunout dál, ale jakmile se z těchto věcí stane téměř každodenní záležitost, s ničím pozitivním to nemá nic společného. Neustálá kritika je jen známka, že dotyčný postrádá respekt a úctu k vám.

Pohrdání a pocity znechucení – často se tak děje ve vztazích, kde již došlo k narušení důvěry mezi partnery, přičemž nedošlo k úplnému odpuštění a uzdravení vztahu.

Vyhýbání se jeden druhému je jedno, zda partneři spí odděleně či dělají vše pro to, aby se potkávali co nejméně. Nic z toho z dlouhodobého hlediska vztahu neprospěje.

Nedostatek doteků a známek náklonnosti – jakmile se partneři dostanou do stavu, kdy pro ně přestanou být doteky druhého potřebné či jim začnou být doslova odporné, štěstí ve vztahu rozhodně nenajdou. Fyzično je ve vztahu stejně důležité jako duševno.

Nedostatek sexu – pokud se spolu partneři nemilují, případně frekvence jejich milování poklesne na méně než desetkrát ročně, pak je pravděpodobné, že ochabne i vzájemná sounáležitost.

Nedostatek společně stráveného času jakmile se partneři začnou víc věnovat svým vlastním aktivitám a přátelům než sobě navzájem, nevěstí to nic dobrého.

Odmítání hledání pomoci – pokud partneři ve vztahu více méně jen přežívají a místo vlastní sebereflexe a hledání řešení začnou vše dávat za vinu druhému, nejenže se ve vztahu nikam nepohnou, ale pravděpodobně zničí i poslední šanci na záchranu vztahu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Vztah ve třech – fenomén 21. století

Monogamní vztahy začínají být stále více v ohrožení. Přibývá lidí, kteří se uchylují k otevřeným vztahům a vztahům ve třech, které se stávají podle některých...

Výběr článků

Načítám