Hlavní obsah

Jak líbání ovlivňuje sexuální a vztahovou spokojenost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete si na svůj první polibek v životě? Byl vzrušující, smyslný, dráždivý? Nebo naopak nemotorný, či dokonce trapný? Ať tak či tak, líbání je pro lidi důležité. Kromě vzájemné intimity dokáže i naznačit spokojenost v sexu či vztahu jako takovém.

Foto: Profimedia.cz

Líbání je pro vztah rozhodně přínosné.

Článek

Nenechte se mýlit, líbání není jen nějaká „dětská“ hra, tvrdí profesorka psychologie Nicole McNicholsová pro server Psychology Today. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že intenzita a vzrušení s ním spojené jsou intenzivnější než v jakémkoli jiném sexuálním aktu.

Líbání může značit mnohé věci v mnoha kontextech. Polibky mohou být milé, milující nebo starostlivé. Stejně tak vášnivě či hluboce erotické. Mohou být i náruživé, což značí „hlad“ po dalších. Mohou trvat chvilinku i dlouhé hodiny.

Jak podle typu polibku poznat, co k vám muž cítí

Vztahy a sex

Odnepaměti lidi napadá otázka, jak se v líbání zdokonalit. A také to, zda je líbání skutečně jen výsledek chemických procesů v těle. Ale co když má líbání vliv i na další věci ve vztahu, nebo dokonce vztah samotný? Je sex, při kterém se hodně líbáte, náruživější? A je dobrý polibek zárukou dobrého sexu?

Specifické a globální líbání

Studie, která měla za cíl zjistit, jak líbání souvisí s našimi sexuálními a vztahovými zkušenostmi, se zúčastnilo celkem 878 lidí (433 žen a 445 mužů), kteří byli ve vztahu nejméně šest měsíců.

Neochuzujte se o polibky, posilují vztah i vaše zdraví

Vztahy a sex

Všichni účastníci byli nejprve požádáni, aby uvedli dvě základní věci. Jako první, jak intenzivně se líbají během sexu – tento bod byl označen jako „specifické“ líbání. Druhý pak hodnotil, jak často se lidé líbají s partnerem kdykoli jindy mimo sex – ten byl označen jako „globální“ líbání.

Následně odpovídali na čtyři další otázky – jak často mají sex s partnerem, jak často dosahují při sexu orgasmu, jak jsou celkově spokojeni se sexem ve vztahu a jak hodnotí z hlediska spokojenosti vztah jako takový.

Výsledky ukázaly, že tzv. specifické líbání (během sexu) velmi úzce souvisí se sexuální frekvencí u žen i mužů. Účastníci, kteří se více líbali při sexu, měli i častěji sex než ti, kteří se při sexu nelíbají tak často, případně vůbec.

Sedm tipů na slastnou předehru, která trumfne i samotné milování

Vztahy a sex

Navíc konkrétně ženy, které se více líbaly při sexu, rovněž uváděly více dosažených orgasmů, potažmo pak lepší kvalitu sexuálních zážitků. U žen je vztah mezi líbáním a orgasmem četnější podle vědců i proto, že u nich líbání signalizuje více emocionální blízkosti během sexu, což zvyšuje míru jejich vzrušení. Stejně tak líbání během sexu může značit, že si ženy více užívají předehry, což jim rovněž prospívá. Muži naopak bývají více stimulováni například doteky.

Studie rovněž zjistila, že tzv. globální (komplexní) líbání kdykoli během dne je klíčem ke zdravým vztahům. Čím spokojenější lidé ve vztahu byli či jsou, o to více je pravděpodobnější, že políbí svého partnera kdykoli během dne i mimo ložnici. Nabízí se tak i opačná spojitost – čím větší nespokojenost ve vztahu, tím nižší frekvence polibků ve vztahu jako takovém.

Důkazy jsou tak podle odborníků jasné – líbání je důležité.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám