Hlavní obsah

Jak často se oddávat sexu v dlouhodobém vztahu

Novinky, bok

Sex je ve vztahu důležitý, ale ne nezbytný. Někdo ho vyžaduje i po letech několikrát denně, jinému stačí několikrát do měsíce. Jak jsou na tom vlastně páry v dlouhodobém svazku s milostným životem?

Foto: Profimedia.cz

I nižší četnost milování může být součástí plnohodnotného vztahu, musí ale vyhovovat oběma partnerům.

Článek

Zpočátku jsou si téměř všechny vztahy podobné. Nejdříve nastává zamilovanost doprovázená vášní a touhou. Po čase intenzita těchto citů klesá a zůstává skutečná láska a pevný svazek dvou partnerů. Ke každé z fází patří samozřejmě i sexuální stránka, jen v každé etapě se frekvence více, či méně mění.

V začátcích vztahu je pro mnohé dvojice blízkost jako droga, milují se i několikrát denně a nedokážou jeden bez druhého vydržet. Postupem času ona euforie opadá, a i když se oba stále stejně milují, intenzita samotného milování nepatrně klesá.

Každý vztah je samozřejmě jedinečný, a tak není výjimkou vysledovat páry, které se i po mnohaletém vztahu milují stále několikrát (nebo alespoň jednou) denně, vedle toho ale najdeme i dvojice, kterým stačí milování několikrát v týdnu, případně jen několikrát do měsíce.

A jak jste na tom vy s frekvencí sexuálních hrátek s partnerem? Milujete se například jen dvakrát týdně a přijde vám, že je to málo (v porovnání s jinými páry)? Podívejte se s námi na výsledky australského výzkumu, který proběhl mezi zdejšími obyvateli, tak jak ho citoval server Daily Telegraph. Výsledky možná mnohé potěší, některé zase překvapí.

Vztahy bez vášně a lásky

Že je o vztah třeba pečovat i po sexuální stránce, aby dlouho vydržel, vědí určitě i v Austrálii. Podle výsledků jednoho z posledních průzkumů v oblasti milostného života manželů či dlouhodobých partnerů to ale vypadá, že se tím mnozí moc neřídí.

Jak totiž ze zjištění mezi tisícovkou dlouhodobých partnerů vyplynulo, 48 % z nich má sex pouze jednou měsíčně, 11 % manželských párů se oddává sexu pak jen několikrát do roka. Z dotázaných pak celých 61 % navíc uvedlo, že sex se současným partnerem je rutinní a probíhá stále stejným způsobem.

Poměrně rozsáhlá diskuze se rozběhla i na jedné ze zdejších internetových stránek pro ženy, kde se čtenáři neostýchali zapojit do rozhovoru o tom, kolik sexu v dlouhodobém vztahu je vlastně "dost".

Podle mnohých to jednou či dvakrát do roka rozhodně není (i když i taková jsou mnohá fakta vyplývající z průzkumu). Podle většiny (častěji dam) je reálnější mít sex jednou až dvakrát týdně. S poznámkou, že při jednom či více dětech na to mnohdy ani není častěji nálada nebo čas.

Odborníci se snaží mínění veřejnosti každopádně uklidňovat tím, že se nedá v dlouhodobém svazku jednoznačně říci, jaká frekvence sexuálních styků ve vztahu je dostačující.

Pokud bude nastavena frekvence tak, aby vyhovovala oběma partnerům (ne jen jednomu), může být vztah plnohodnotný i při menší četnosti sexuálních styků.

Anketa

Jaká frekvence milování je v delším vztahu ideální?
Jednou týdně
19,4 %
Několikrát týdně (2x - 4x)
61,1 %
Jednou za 14 dní
5,8 %
Jednou za měsíc
4,9 %
Jednou za půl roku
3 %
Několikrát za rok
5,8 %
Celkem hlasovalo 33302 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si užít sex bez lásky

Sex bez lásky - pro někoho něco zcela nemyslitelného, pro jiného nic neobvyklého. Snazší bývá pro muže, kteří ke svému uspokojení nepotřebují citovou vazbu....

Výběr článků

Načítám