Hlavní obsah

Indonésance vyňali sedmadvacet let starý plod

JAKARTA

Indonéští lékaři v úterý vyoperovali pacientce sedmadvacet let starý plod, který v těle čtyřiapadesátileté ženy zvápněl. Vážil 1,6 kilogramu. Tamní sdělovací prostředky zprávu přinesly ve středu.

Článek

Lékaři z nemocnice Soetomo nacházející se 620 kilometrů východně od Jakarty, kteří zákrok provedli, potvrdili, že plod byl v těle ženy od roku 1978.

"Je to velmi ojedinělý případ," sdělil Poejo Hartono, gynekolog zapojený do operace, jehož odcitovalo tamní rádio El Shinta. "Bylo to mimoděložní těhotenství. Na operaci měla jít už dříve, ale do nemocnice pak nepřišla," doplnil lékař.

Na operaci neměla peníze

Žena známá jen pod jménem Taminah se svěřila, že o úmrtí plodu v roce 1978 věděla. V té době ale nevydělávala dostatek peněz, aby si mohla operaci dovolit. "Někdy jsem pociťovala bolesti, ale nechala jsem to být," uvedla.

Žena se do nemocnice dostala až po letech, když se léčila se střevní infekcí. Nyní je její zdravotní stav stabilizovaný a z operace se dobře zotavuje.

"Může se to stát," sdělil agentuře DPA k případu indonéský univerzitní profesor Biran Affnadi. Podle něj je podobných případů popsáno v lékařské literatuře asi tři sta. "Pokud vím, něco podobného se stalo i třeba v Brazílii," doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám