Hlavní obsah

I šperk může být erotický

Právo, jaro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

K projektu s neobvyklým titulem Erotický šperk bylo vyzváno jak čtyřicet renomovaných českých a slovenských autorů, kteří se tvorbou šperku zabývají již dlouhou dobu, tak i studenti příslušných oborů vysokých českých a slovenských výtvarných škol.

Foto: Tomáš Martínek

Jana Kirschner, koncert v divadle Archa Praha

Článek

V současném českém autorském šperku jsou autoři, kteří se ve své tvorbě tematikou erotiky zabývají zcela otevřeně již dlouhou dobu.

Erotika - běžná součást života

Mnozí z českých šperkařů ale vytvářejí šperky s erotickým podtextem zcela nevědomě. Erotické symbolice se totiž v běžném životě nelze vyhnout. Ať chceme nebo ne, objevuje se stále kolem nás a často se stačí jen pozorně dívat kolem sebe.  

Erotika a erotické symboly hrají v historii lidstva významnou úlohu již od samého počátku vývoje. Základní erotické symboly měly vždy svůj hlubší význam - plodnost a rozmnožování - a jejich zobrazení nebylo (a u mnohých národů dodnes není) považováno za něco pobuřujícího.

Civilizace erotiku potírá

Opačným způsobem je k této tematice přistupováno ve většině evropských a amerických zemí. Erotické symboly ve šperku můžeme nalézt již v prvopočátcích vzniku ozdoby jako takové.

Jen v druhé polovině 20. století se civilizovaná společnost snaží jistou pruderií a striktními normami svého chování zakrýt přirozené lidské touhy, které jsou navenek podporovány eventuálně pouze vyzývavou a dráždivou módou, v níž je úloha šperku čím dále tím více zanedbávána.

Autoři omezováni nejsou

"Autory výstavy, která byla v minulých letech s úspěchem prezentována u nás i v zahraničí, nikdo neomezoval v jejich tvůrčím rozletu. Proto je na výstavě možné spatřit různé varianty šperků a více či méně nositelných objektů na tělo, které téma erotiky buď plně a otevřeně vyjadřují, nebo se ho jen zlehka dotýkají," vysvětlila autorka výstavy Kateřina Nováková.  

"Na ztvárnění jednotlivých vystavených děl se promítá nejen obvyklý tvůrčí přístup jednotlivých šperkařů, ale také jejich niterný a zároveň odhalující osobní postoj k tomuto ožehavému tématu," dodala Nováková.  

Jednotlivé šperky jsou zhotoveny jak z drahých kovů a kamenů, tak z kovů obecných, dále v kombinaci dřeva, textilu, papíru, umělé hmoty a gumy. Výstava Erotický šperk je nonkonformní prezentací českého a slovenského autorského šperku, ukazujícího na skryté významy hravou, neotřelou a nepobuřující formou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám