Hlavní obsah

I opičáci jsou ochotni za erotiku zaplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí vědci objevili další pojítko mezi člověkem a primátem, potažmo mužem a samcem opice. Ze studie zveřejněné v listu Nature vyplývá, že opičáci jsou ochotni zaplatit za sledování erotických obrázků, stejně jako muži.

Foto: Archiv BVV

Ochutnávky se vždy těší velkému zájmu

Článek

Když sameček makaka spatří na fotografii zadní části samičky, je jako u vytržení. Toto zjištění by mohlo následně dovést vědce k vysvětlení, proč jsou pánové tak fascinováni pornografií.

Vědci z Duke university v Kurhamu v Severní Karolíně postavili makaky při výzkumu před dvě možnosti - buď se mohli napájet lahodným třešňovým nápojem nebo se místo toho mohli letmo podívat na erotické obrázky samic a jejich lákavé pozadí.

"Prakticky všichni ovocnou šťávu odložili, jenom aby se pokochali samičím pozadím," shrnul výsledky projektu neurobiolog Robert Deaner. "Ty obrázky si cenili opravdu vysoko," řekl vědec.

Zájem o dominantní samce

Kromě pozadí samiček se opičáci také rádi podívali na obrázky samců, kteří působili dominantně. Naopak o outsidery ze své říše neprojevili zájem.

Vědci se domnívají, že makakové třídí informace podle sociálních obsahů podobně jako lidé hltající společenské časopisy. Zajímají je mocní, sexuálně aktivní a bohatí. Rovněž opice se totiž domnívají, že chování těchto jedinců je klíčem i k jejich úspěchu.

Podle dalšího vědce Michaela Platta by některé poznatky mohly pomoci při objasňování autismu. Autisté o osoby ve svém okolí neprojevují zájem a jsou velmi slabí ve shromažďování emocionálních informací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám