Hlavní obsah

I muži mají své klimakterium

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že ženy v období přechodu a před ním mají fyzické i psychické problémy, se hovoří otevřeně. Podobné problémy však mají také muži. V jejich případě se ovšem většinou taktně mlčí. Problémy se pak svádějí na přepracovanost, na velkou zodpovědnost nebo stres v práci.

Foto: Renáta Polišenská

Štáb Czech American TV

Článek

Partnerky či spolupracovníci se proto setkávají často s tím, že muži jsou podráždění, každá drobnost je vytočí, někdy se dá hovořit dokonce o záchvatu vzteku. Nemluvili jsme ještě o tom, že jsou často nenaložení, beze smyslu pro humor a urážliví. To jsou projevy nálad mužů okolo padesátky.

Někdy za to může hormon

"V průběhu života se totiž snižuje produkce hormonů, u mužů je to konkrétně testosteron. Zatímco u žen se tato situace objeví náhle a její projevy nelze přehlédnout, u mužů je to zcela jiné. Mnohdy se potíže projevují plíživě po řadu let a postižený si toho vůbec nemusí všimnout.

Pokles produkce testosteronu vede k rozvoji syndromu, který se nazývá andropauza nebo ADAM. Je to zkratka názvu Androgen Deficiency in Aging Male," uvádí MUDr. Karel Kočí, CSc., ze soukromého zařízení Andromeda.

Nejsou to jen muži ve zralém věku, u kterých se tyto potíže mohou objevit. Jsou to někdy muži mladí, okolo pětadvaceti let. Nedostatek testosteronu u nich bývá důsledkem zánětu, úrazu, vrozené vady či operace (např. tříselné kýly). Lékaře se rozhodnou navštívit až tehdy, kdy se bezúspěšně snaží mít rodinu.

Nízká hladina testosteronu

Není to jen pokles libida a sexuální vzrušivosti, testosteron je totiž nezbytný i pro vývoj a zachování mužských sexuálních rysů a chování. Ovlivňuje rovněž jiná ústrojí a orgány, jako např. svaly, kosti, mozek.

Dochází také k poklesu výkonnosti, soustředění a objevují se poruchy paměti. Ve zvýšené míře se vyskytují zlomeniny. Polovina pacientů se zlomeninou stehenní kosti má nízké hodnoty tohoto hormonu. Zvyšuje se také hladina látek způsobujících aterosklerózu, a proto je zvýšené i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zhoršuje se metabolismus inzulínu a snižuje se na něj citlivost, tím je také větší možnost vzniku cukrovky.

Většina mužů dává vinu stáří

Je velká škoda, že mnoho mužů zcela rezignuje a všechny své potíže přičítá pouze stáří. Domnívají se, že jim už nic nepomůže, a do ordinace lékaře je nedonutí jít ani manželka.

Přitom třeba již dnes víme, že až u 15% mužů trpících erektilní dysfunkcí je primární příčinou nízká hladina testosteronu. Ta se snadno zjistí laboratorním vyšetřením krve. Pokud se postižený rozhodne pro léčbu, je třeba ještě vyšetřit prostatu. Jestliže je diagnóza potvrzena, stačí užívat dražé nebo aplikovat injekce.

Léčbu nesmíme použít u diagnóz
Karcinom prostaty nebo prsu
Srdeční, ledvinová nebo jaterní nedostatečnost
Zvětšení prostaty

Léčba je individuální. Někomu postačí jen krátkodobá kúra, která vyladí organismus k vyšším obrátkám, a pak už pacient nemusí brát nic. Jindy je to záležitost dlouhodobá, mnohdy celoživotní. Samozřejmě je třeba pacienta průběžně sledovat. Někdy se totiž mohou objevit nové skutečnosti, na které musí lékař reagovat úpravou léčby.

Léčení přináší výsledky

V každém případě znamená léčba velký přínos, zejména u mladých mužů, kde je také zcela na místě. I u starších mužů zaznamenáme výrazné zlepšení kvality života. Je však třeba pacienty seznámit s tím, že s sebou možná nese určitá rizika, proto je třeba, aby absolvovali pravidelné kontroly.

Obtíže se projevují ve 4 kategoriích

Psychické:

člověk více zapomíná,

člověk více zapomíná, špatně se soustředí,

člověk více zapomíná, špatně se soustředí, bezdůvodně se leká,

člověk více zapomíná, špatně se soustředí, bezdůvodně se leká,cítí se podrážděný,

člověk více zapomíná, špatně se soustředí, bezdůvodně se leká,cítí se podrážděný, ztrácí zájem o věci, které dělal rád,

Sexuální:

ztrácí zájem o sex,

ztrácí zájem o sex, sexuální objekty ho nevzrušují,

ztrácí zájem o sex, sexuální objekty ho nevzrušují, nemá už ranní erekce,

ztrácí zájem o sex, sexuální objekty ho nevzrušují, nemá už ranní erekce, sexuální styk se nedaří,

problémy s erekcí,

Tělesné:

nedostatek fyzické energie,

nedostatek fyzické energie, potíže se spánkem,

nedostatek fyzické energie, potíže se spánkem, menší chuť k jídlu,

bolí kosti a klouby,

Cévní:

návaly krve,

návaly krve, značné pocení,

bušení srdce.

"Mám zkušenost, že léčba přináší mnohdy velmi dramatický zvrat. Již po několika týdnech je na kontrole jiný člověk. Projeví se to už na držení těla. Přichází člověk plný síly, s dobrou náladou, prostě v pohodě. Hlásí i zlepšení paměti. Samozřejmě mi neopomene sdělit, že se opět začal zajímat o sex, a že potíže s erektilní dysfunkcí patří minulosti," dodává dr. Kočí.

Reklama

Výběr článků

Načítám