Hlavní obsah

Hormonální cyklus u žen ovlivňuje náladu, ale i pravděpodobnost nevěry

Novinky, ema

Změny nálady spojené s bouřící se hladinou hormonů u žen jsou relativně často předmětem nejapných žertů. Jenomže ve skutečnosti nejde jen o bezduché tvrzení. Hormony mají na chování ženy opravdu velký vliv. U některých mohou ovlivnit libido natolik, že jsou ženy v některých fázích cyklu daleko víc náchylnější k nevěře, než kdy jindy.

Foto: Profimedia.cz

Ženy jsou ve svém nejplodnějším období pro sebe i pro muže nejpřitažlivější. I proto jsou nejčastěji nevěrné.

Článek

Při periodě například jedí ženy v průměru o 500 kalorií denně víc než normálně. „Hormony a chování jsou velmi úzce propojeny v rámci menstruačního cyklu,“ vysvětluje doktor Nick Neave, docent psychologie a endokrinologie z Northumbria University pro Daily Mail.

Vědci dokonce zjistili, že v některých fázích cyklu mohou být pro dámy některé úkoly daleko náročnější než jindy. A to se týká i psychiky. U velmi vzdělaných a nadprůměrně inteligentních dam jejich bystrost těsně před periodou ještě stoupá.

„Mnohé ženy přemýšlejí daleko racionálněji a více se kontrolují bezprostředně po ovulaci,“ říká Karen Pineová, profesorka psychologie z univerzity v Hertfordshire. „Poté ale dochází k nárůstu impulzivního chování, úzkosti a podrážděnosti, tedy k chování, které se odráží v další, pre-menstruační fázi cyklu.“

Šťastnější, žhavější a nad věcí

První den cyklu u ženy je také začátkem folikulární fáze, která trvá obvykle prvních 14 dní. Během této doby roste vybraný folikul a stoupá produkce estrogenu. Toto období je spojeno s pozitivní náladou, dobrou motivací, lepší pamětí, snižováním úzkosti.

Stoupající hladina estrogenu může také přispět ke zvyšování libida, které vrcholí právě v období ovulace. Doktorka Virginie Becketová, mluvčí porodníků a gynekologů z Royal College, tvrdí, že tato část cyklu bývá pro ženy zpravidla tou nejšťastnější.

Několik nezávislých studií prokázalo, že se v období plodných dnů (ovulace) ženy cítí nejpřitažlivější. Odborníci zjistili, že ženy podvědomě mění i svůj hlas, aby zněl ženštěji a přilákal tak možného partnera. Mění se také přirozený „pach“ jejich těla (který muži hodnotili jako přitažlivější, než v jiných částech cyklu) a většinou také nosí méně oblečení, než je u nich jinak zvykem.

Ve studii z roku 2007 byly požádány profesionální tanečnice, aby otestovaly svou přitažlivost při své profesi. Zjistilo se, že v období ovulace vydělaly nejvíce (42 liber), v neplodných částech cyklu pak o něco méně (33 liber) a úplně nejméně v období menstruace (23 liber).

Chytrá, přitažlivá a svolná k nevěře

Po folikulární fázi přichází ovulace, jediný okamžik, kdy se vajíčko uvolní z vaječníku. Po tuto dobu, konkrétně po celých dalších 24 hodin, je možné vajíčko oplodnit spermií a přijít tak do jiného stavu.

V tomto nejplodnějším období se ženy cítí nejvíce přitažlivé a svoje pocity také nejčastěji přizpůsobují stylu oblékání tak, aby co nejvíce zapůsobily na muže. Studie Journal of Consumer Psychology z roku 2010 zjistila, že při ovulaci ženy nejvíce nakupují oblečení, make-up a další položky, které mají za cíl zvýšit jejich atraktivitu. Nicméně v první fázi cyklu, těsně před ovulací, jsou naopak „nejnáchylnější“ k nevěře.

Zapomnětlivá, vystresovaná, toužící po sladkém

Po ovulaci nastává luteální fáze. Ta trvá zhruba 11 až 13 dnů, než přijde první den cyklu - menstruace. A toto období je pro spoustu žen vlastně tím nejnáročnějším. Může za to pokles estrogenu, i proto se ženy cítí emočně slabší, v napětí, často se snadno rozčílí.

„Část mozku spojená s vyššími kognitivními schopnostmi, která je zodpovědná za organizaci času a úkolů, trpí,“ říkají odborníci. Výsledkem může být přílišná zapomnětlivost, přílišná impulsivita a špatná nálada, a to zhruba 10 dnů před očekávanou menstruací.

Daleko častěji také podléhají sladkým a nezdravým potravinám, ve snaze ukojit chutě a zlepšit špatnou náladu. V této fázi cyklu ženy také nejčastěji trápí tzv. premenstruační syndrom, dobře známý ve zkrácené verzi PMS.

Reklama

Výběr článků

Načítám