Hlavní obsah

Hormon oxytocin může pomoci zadaným mužům odolávat milenkám

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studie publikovaná v odborném časopisu Journal of Neuroscience odhalila překvapující vlastnost hormonu oxytocinu. Pokud si k němu přičichnou zadaní muži, pak mnohem snáze odolávají svodům cizích atraktivních žen. Podle odborníků to je jen další důkaz toho, že propojení mezi partnery je čistě biologické a ne kulturní.

Foto: , Profimedia.cz

Láskyplné chování dokáže ovlivnit hladinu oxytocinu.

Článek

Oxytocin je mocným prostředkem, který je schopen jedince vědomě ochránit před nejrůznějšími svody včetně touhy. Je ale důležité, aby byl muž ve funkčním a spokojeném vztahu. Pokud v dlouhodobém vztahu nefunguje tělesná blízkost, pak muži ani oxytocin nepomůže.

Oxytocin se přitom v těle přirozeně utváří při samotném milování. Jakmile dojde u muže ke vzrušení, hladina oxytocinu u něj postupně stoupá až do vyvrcholení. Hladinu oxytocinu přitom samotné vyvrcholení příliš neovlivňuje. Důležitější jsou předchozí fáze.

Někdy tedy postačí pouhý dotek či přítomnost partnera k tomu, aby hladina oxytocinu v těle začala stoupat a muž se uvolnil a zbavil stresu.

Podle odborníků láskyplné chování dokáže ovlivnit hladinu oxytocinu mnohem efektivněji, než dodávaný hormon v nosním spreji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám