Hlavní obsah

Homosexualita manžela nemusí být důvodem k rozvodu

Novinky, Andrea Zunová

Od roku 1989 se postoj většinové společnosti k homosexualitě citelně změnil k lepšímu. Lidé se přestali bát svou odlišnou sexuální orientaci přiznat. Ale ne všichni. Ještě stále je mezi námi hodně těch, kteří se snaží své pocity a city potlačit a žít podle většinového vzorce. Například není jasné, kolik homosexuálních mužů žije v manželství, protože je to citlivé téma, se kterým se nikdo rád nesvěřuje.

Foto: Profimedia.cz

Manžel homosexuál si váží své manželky za zázemí a péči, kterou mu manželka nabízí a projevuje. Ilustrační foto

Článek

Karolína žije se svým mužem a dvěma dětmi už 17 let. Vše fungovalo normálně, až před rokem se její muž začal chovat jinak. Vysvětlení pro ni bylo bolestné. Omylem jí totiž poslal sms, ve které psal svému příteli. Tedy podle vyznění spíše milenci. Zapíral, nechtěl se rozvést a tvrdil, že šlo jen o legraci. Je možné, aby svou homosexuální orientaci objevil až po letech soužití v heterosexuálním svazku?

Podle psycholožky Alexandry Hrouzkové je k vysvětlení více možností. „Může být pravda, že opravdu mohl své homosexuální sklony objevit až nyní. Také ale může být pravda, že měl homosexuální milence od počátku a až teď to vyšlo najevo. Stejně tak ho může vzrušovat a uspokojovat sex jak s ženami, tak s muži, přičemž může mít svou ženu velmi rád,“ říká.

Za skrývání může strach

Co vede muže, aby svou homosexualitu skrývali a potlačovali? Hlavním důvodem je podle Alexandry Hrouzkové strach z reakcí okolí, obavy ze zavržení a vyloučení z rodiny, z přátelských kruhů, z práce i ze společnosti obecně.

„Pro homosexuála žijícího v manželství je velice těžké přijít zničehonic s informací, že je vlastně někdo jiný, než si všichni blízcí myslí, a že více než manželka je přitahuje jiný muž. Často proto místo coming-outu (veřejné odhalení své skutečné orientace) volí homosexuál cestu života s tajemstvím, kdy se tajně schází s milenci nebo navštěvuje gay kluby,“ vysvětluje.

Je však otázkou, jestli může být šťastné manželství homosexuála s heterosexuální ženou. A jak dlouho může vydržet. „Paradoxně takové manželství může být velmi stabilní,“ řekla Novinkám psycholožka. Dodala, že „homosexuální manžel je vnímavý partner a posluchač, není pro něj tolik důležitý pravidelný sex s manželkou, což některým ženám velice vyhovuje, manžel homosexuál si váží své manželky za zázemí a péči, kterou mu manželka nabízí a projevuje. Důkazem nechť jsou známé osobnosti dlouhodobě provdané za homosexuály."

Pro doplnění Alexandra Hrouzková nabízí příběh svého klienta. „S partnerkou hezky žil sedm let, když ale začala mluvit o svatbě a dítěti, došlo mému klientovi, že nechce a nemůže už dále sebe a svou partnerku 'obelhávat' a rozhodl se pro coming-out v přesvědčení, že bez tajností se mu bude lépe žít."

Reklama

Související články

Rada OSN schválila rezoluci o homosexuálech

Rada OSN pro lidská práva v pátek schválila "historickou" rezoluci o homosexuálech. Podle agentury AFP má text podpořit rovnost mezi lidmi bez ohledu na...

Výběr článků

Načítám