Hlavní obsah

Hodnocením a srovnáváním partnera s jinými vztah rychle odsoudíte k zániku

Novinky, Dana Sokolová

Soudíš-li druhé, pak je nemáš čas milovat, řekla kdysi matka Tereza a odborníci její slova potvrzují. Hodnocení a hledání negativ na druhém nikam nevede. Partner je v podstatě naše zrcadlo a tím, jak ho hodnotíme, pohlížíme i sami na sebe.

Foto: Profimedia.cz

Hodnocení a hledání negativ na druhém nikam nevede.

Článek

V zamilovanosti chyby druhého nevidíme. V této fázi vidíme mnohem důležitější věci. Postupem času ale na povrch vyplouvají nedostatky, které nám začnou vadit. Dost často se tedy stává, že to, co nám zprvu přišlo roztomilé, je najednou odpudivé či frustrující.

"Vidět chyby druhého ale neznamená, že se vědomě snažíme tyto nedostatky hledat. Jsme jednoduše lidské bytosti a je pro nás přirozené hodnotit ostatní, kteří jsou jiní než my," vysvětluje vztahová koučka Janet Ong Zimmermanová.

Problém může nastat v okamžiku, když začneme partnera porovnávat s jinými muži. V ten okamžik mu dáváme jasně najevo, že ho nejsme schopné akceptovat takového, jaký je. Proto ve snaze zdokonalit vztah toho druhého od sebe ještě více odháníme. Čím méně tedy druhého budeme hodnotit a srovnávat s ostatními, tím větší máme naději, že k nám partner bude vstřícnější a ohleduplnější.

Několik rad, jak zastavit odsuzování partnera

Uvědomte si, že každý se snaží dělat jen to nejlepší, co umí, a to na základě svých životních zkušeností. Pokud něco činí podle vás špatně, pak většinou ne vědomě. Jednoduše nic jiného nezná. Pokud začnete tímto způsobem na partnera pohlížet, pak jej mnohem snáze budete respektovat i přijímat.

Když zaměstnáte svou mysl odsuzováním partnera, pak jen těžko uvěříte tomu, co vám říká. Jakmile se vám tedy partner snaží něco sdělit a vy s ním nesouhlasíte, pak se zhluboka nadechněte a s reakcí počkejte. Nechte partnera domluvit a přemýšlejte nad vším, co říká. Jedině tak si uvědomíte, že i když partner vidí věci jinak než vy, ještě to neznamená, že je to špatně. Vše je o respektu a schopnosti domluvit se.

Hleďte si svého života. Pokud si myslíte, že jste nejchytřejší a svého partnera změníte, pak zřejmě tvrdě narazíte. Začněte přemýšlet samy nad sebou, věnujte se svému životu namísto hlídání druhého. Ze zkušeností odborníků jasně vyplývá, že zlepšení vztahu dosáhnete jedině tehdy, začnete-li samy u sebe.

Zaměřte se na pozitivní vlastnosti svého partnera. Čím více si budete uvědomovat jeho silné stránky, tím méně uvidíte jeho nedostatky. Jen si vzpomeňte, proč jste se do něho zamilovaly – a toho se neustále držte.

Reklama

Související články

Pauza ve vztahu neprospěje každému

Jsou okamžiky, kdy nedorozumění mezi manželi či nesezdanými partnery je tak intenzivní, že pauza a tedy chvilkové odloučení může být tím nejrozumnějším...

Výběr článků

Načítám