Hlavní obsah

Hledat kamaráda vyžaduje vůli

Právo, Kateřina Rollová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte k těm, kteří nemají štěstí na správné kamarády? Sedíte doma s rukou na telefonu a přemýšlíte, co s načatým večerem, ale nakonec stejně zase zapnete televizi. Usoudíte totiž, že všichni už stejně mají nějaký program, a tak jen přemýšlíte, kde jste udělali chybu. Nebo se snad už přátelství nenosí?

Foto: Petr Pavelka

Blokové čištění ulic

Článek

Kamarádit se je v dnešní uspěchané době tak trochu umění. V dětství jsme se totiž naučili psát, počítat, zpívat, hrát fotbal nebo tancovat, ale pravému přátelství ne. Chyběl nám vzor, který bychom už od plenek napodobovali. Teď si určitě řeknete - co rodina a léta studií? Ano, právě odtud, ze všech těchto míst, bychom měli okoukat ten správný model navazování vztahů a zájmu o druhého. Bohužel to ale nefunguje.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Máte potíže s hledáním kamarádů?

"Neumíme komunikovat rovnocenně, přátelsky, a proto k tomu nejsme schopni vést ani své děti," tvrdí psycholožka z Klubu Diana Zdeňka Sládečková. "V kolektivu vždycky někdo hraje úlohu toho silnějšího a druhý se mu podřizuje. A doma jsme zase tak upracovaní, že mezi sebou sotva prohodíme slovo. Jenže dítě získává své návyky napodobováním dospělých. A jak může okopírovat správný model přátelství, nebo ještě lépe kamarádství, když se mnozí z nás doma potkávají jen při jídle či televizi?"

Bez práce nejsou koláče. Do puntíku to sedí i v takovém případě, jako je hledání souzněné duše. Pokud sedíte doma a smutníte, že nemáte nikoho kromě rodiny, s kým byste mohli promluvit, asi jste opravdu zvolili špatnou cestu.

Rady pro pány

Jestliže jako správný chlap zajdete několikrát v týdnu večer na pivko, možná získáte pár známých. Zpravidla jsou vám však k ničemu. Brzy totiž přijdete na to, že si ladíte jen v řečech o ženských či o fotbalu. Chybí vám společné zájmy, zážitky (pokud v ně nepočítáme opičku) a koníčky. Pokud nejste hospodský typ, máte to asi ještě těžší. Můžete chodit hrát s kolegy z práce třeba squash nebo kulečník. Ale sami asi už cítíte, že to také zpravidla není to pravé ořechové. Dříve nebo později totiž hovor stejně sklouzne k věcem, které souvisejí s tím, co se děje na pracovišti.

Naprosto nejlepší varianta je tedy koníček. Jakýkoli. Dokáže natolik semknout lidi, že se po prvních několika schůzkách (třeba i u toho pivka) přestanou bavit jen o svém společném zájmu, ale doslova o všem možném.

Návod pro dámy

V kamarádství to mají ženy mnohem těžší než muži. Pokud si neudržíte svou kamarádku ze školních let, jen těžko hledáte nějakou novou. Jisté šance sice máte na aerobiku, v samoobsluze, do které chodíte každý druhý den, u kadeřnice nebo třeba na nejrůznějších kursech. Jenže i tady je procento úspěšných kamarádských vztahů velmi mizivé. Ani jedno prostředí totiž neumožňuje poznání dvou lidí do hloubky, nedává prostor k vytvoření důvěry a vzájemné harmonie. Co tedy zbývá? Napadá mě jen inzerát.

"Může být jistou šancí," souhlasí psycholožka. "Ovšem kamarádství založené na jakémsi vnitřním souznění duší a na společných prožitcích tento způsob navázaní vztahu nahradit nemůže. Není-li ale jiná možnost a pokud je touha po někom blízkém tak silná, pak je alespoň zpočátku vhodná každá osoba, která má podobný deficit a na inzerát zareaguje. A není vyloučeno, že časem se právě z takového vztahu kamarádství vyvinout může."

Nebojte se inzerátů

  • Pokud k nalezení kamaráda zvolíte deník či časopis, pak musíte vymyslet nějakou fintu. Když je zveřejněn mezi klasickou seznamkou, asi nikdo nepochopí, že sháníte kamaráda, a nikoli homosexuálního partnera. Zkuste tedy vpašovat svou potřebu najít kamaráda do rubrik, v nichž inzerují třeba sběratelé. Nechce to nic než dobrý nápad. Využijte zkrátka svých zájmů a koníčků k seznámení. Došlými odpověďmi se pečlivě probírejte. Ty, které nabízejí pouze poštovní styk, rovnou vyřaďte. Osobní setkání nic nenahradí, jen tak zjistíte, zda si budete rozumět.
  • Internet je elektronickým světem nespoutaných možností. Spřízněné duše se zde dají hledat mnoha způsoby. Můžete si například založit vlastní stránky. Jejich obsahem může být zajímavě prožitá dovolená, potomci a jejich první lásky, děti a učení, oblékání, knihy, zpěváci... Prostě cokoli vás napadne a o čem máte chuť si povídat.
  • Některé společenské či ženské časopisy mají dokonce i speciální inzertní rubriky, kde můžete hledat kamarády či kamarádky přímo a bez obalu. Nevýhodou je poměrně dlouhá čekací doba. Nevěřili byste totiž, jaká spousta dopisů do rubriky "hledám kamarádku" či jí podobné dochází. Redaktorky proto musí vybírat jen nejzajímavější z nejzajímavějších a ostatní odkládají na někdy příště.
  • Musíte prorazit do předních linií a to dokážete jedině tak, že napíšete inzerát, který bude něčím originální. Měl by znít vtipně a zájemce z něj má cítit šmrnc a energii. Stesky a nářky úspěch nemají.
  • Můžete se také zúčastnit chatů a diskusí na mnoha stránkách a portálech. Vyberte si oblast svého zájmu a "listujte". Třeba vám budou vyhovovat diskusní fóra při různých internetových časopisech, možná vám lépe budou sedět vyhraněnější, např. zdravotně, ekonomicky či jinak zaměřená, místa. Musíte to prostě zkusit.
  • Samozřejmě si zde také můžete podat inzerát. Velké zavedené internetové seznamky mají totiž kromě rubrik partnerských i zájmové. Shánějí se tu lidi do kina, do divadla, na výstavu, na společnou dovolenou či prostě jen pro výměnu zkušeností.

Anketa

Máte potíže s hledáním kamarádů?
Ano
70,8 %
Ne
29,2 %
Celkem hlasovalo 941 čtenářů.

Reklama

Související články

Ženy začínají vyhledávat mladší partnery

V současné době je již zcela běžné, když si starší muž vyhlédne o mnoho let mladší partnerku. Začíná to ale fungovat i obrácené - ženy vyhledávají mladší...

Výběr článků

Načítám