Hlavní obsah

Ženy začínají vyhledávat mladší partnery

– PRAHA

V současné době je již zcela běžné, když si starší muž vyhlédne o mnoho let mladší partnerku. Začíná to ale fungovat i obrácené - ženy vyhledávají mladší partnery a neustále jich přibývá.

Foto: MZM
Článek

"Řekl bych, že vztahů, kde muž je výrazně mladší než žena, neustále přibývá. Může to být i tím, že ženy si dnes budují kariéru a po třicítce zjistí, že by taky rády založily rodinu. Jenže jejich vrstevníci už jsou zadaní, takže ony loví mezi mladšími," vysvětlit psycholog Jan Bauer.

Hledání mateřského typu

Podle psychologů existuje hned několik důvodů pro uzavření takového partnerského vztahu. "Jsou chlapi vyděrači, kteří chtějí parazitovat. Vyberou si proto ženu, která je bude živit, a oni těží z toho, že jsou mladší. Nebo to mohou být zakomplexovaní jedinci, kteří si netroufnou na partnerky - vrstevnice nebo mladší a mají pocit, že pro starší ženu jsou atraktivnější. Není to pro ně tak složité," domnívá se psycholožka Zdeňka Sládečková.

Další skupinou jsou podle ní muži, kterým vztah se starší ženou opravdu vyhovuje a  hledají mateřský typ. Tuto domněnku dokládá i Miroslav (29), jehož manželka Jitka je o čtyři roky starší. "Možná jsem podvědomě hledal mateřský typ, abych měl zajištěno, že se o mě někdo postará, ale rozhodně to nebylo vědomé a primární. Určitě ten vztah v něčem jiný je, nicméně jsem přesvědčený o tom, že atribut věku není tím nejdůležitějším," řekl.

I Sládečková si ale myslí, že daleko důležitější než věk je důvod, proč spolu dva lidé jsou. Nicméně připouští, že mít mladšího partnera má své výhody. "Pokud máte kvalitního partnera a je mladší, tak vám vydrží déle. Nebude z něj tak rychle dědek, a je tedy určitě perspektivnější, atraktivnější a možná i potentnější. Ale platí to i obráceně. Mladší žena je pro staršího taky přitažlivější než nějaký klimakterický kousek," poznamenala s úsměvem.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Hledáte výrazně mladší/ho partnera/partnerku?

Velké věkové rozdíly mezi partnery jsou patrné zejména v oblasti showbyznysu. Například 42letá hollywoodská herečka Demi Moorová momentálně chodí s Ashtonem Kutcherem, který je o šestnáct let mladší. Dvaatřicetiletá Cameron Diazová se zase zasnoubila se zpěvákem Justinem Timberlakem, který je o osm let mladší než ona. Stejný věkový rozdíl je i mezi herečkou a moderátorkou Adélou Gondíkovou a jejím manželem Ondřejem Brouskem.

Anketa

Toužíte po výrazně mladší/m partnerovi/partnerce?
Ano
34,4 %
Ne
65,6 %
Celkem hlasovalo 1665 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám