Hlavní obsah

Fakta a mýty o nevěře

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevěra hýbe světem. Zní to možná trochu nadneseně, bohužel statistiky dokládají reálná fakta. Věrnost je pro stále větší počet obyvatel něčím nepředstavitelným. A nejedná se čistě o mužskou záležitost, nevěrné jsou i ženy. Ruku v ruce s nevěrou jdou i různé polopravdy či mýty o ní.

Foto: Profimedia.cz

Co lze považovat za nevěru a proč jsou vůbec lidé nevěrní?

Článek

Udržet si pevný svazek, ať už manželský nebo partnerský, není nic jednoduchého. Aby vztah vydržel, chce to vedle odhodlání a lásky také notnou dávku tolerance, pochopení a někdy i odříkání.

Ačkoli by s tím mnozí souhlasili, ne všichni jsou schopni se toho držet. Při sebemenším vztahovém problému tak místo řešení situace raději utíkají do náruče milence či milenky, a to jak muži, tak v narůstajícím počtu i ženy.

Scott Haltzman, psycholog a odborník na vztahy a manželství z Brownovy univerzity v americkém městě Providence, se více než deset let specializuje na manželské a vztahové problémy. Tím nejčastějším je podle něj fyzické a emocionální „vyčerpání” v dlouhodobém svazku.

Zároveň se také zaměřuje na zjišťování aspektů, kdy, jak a v jaké fázi problémů ve stávajícím vztahu se lidé uchylují k nevěře a jak k ní vůbec všeobecně přistupují. Jeho poznatky ohledně fakt a mýtů uveřejnil server Askmen.

Nevěra = konec vztahu 

Nevěra se skloňuje ve všech pádech, potýkají se s ní jak obyčejní lidé, tak i slavné osobnosti. Je pravda, že ve valné většině případů je nevěra jednoho z partnerů důvodem k ukončení vztahu.

Ne vždy to tak ale musí být. Příkladů dokládajících tento fakt ale moc nenajdete, protože nejsou pro média tolik zajímavá jako bouřlivý rozchod.

Každopádně bylo zjištěno, že u některých partnerů může být pouto po nevěře mnohem silnější než před ní a vztah může i nadále pokračovat. Záleží ale na okolnostech, které nevěře předcházely.

Nešťastné manželství = důvod k nevěře

Možná, ale není to tak vždy. Z průzkumů na téma nevěra vyplynulo, že ačkoli byli někteří lidé nevěrní, i tak by rádi zůstali v manželství. Padesát šest procent mužů a 34 procent žen si až do aktu své nevěry (či provalení nevěry partnera) myslelo, že jejich manželství je v pořádku a byli vcelku šťastní.

Nevěra není jen o sexu 

S tím nelze příliš souhlasit. Ano, u někoho vyvstane nevěra kvůli tomu, že hledá něco, co v manželství nemá – třeba důvěru, porozumění, blízkost. Z velké většiny jde ale právě o sex.

Žádný sex, žádná nevěra

Chce se tomu věřit, ale není to tak docela pravda. I ve chvíli, kdy nemáte sex s nikým jiným než se svým partnerem, ale svěřujete se mu s nejtajnějšími sny či intimnostmi, o nevěru se svým způsobem jedná. Rozhodně stávající partner to tak jistě brát bude.

Kdykoli sdílíte své tělesné či pocitové intimnosti s člověkem, jenž by mohl být jednou potenciální milenec, o nevěru se jedná tak jako tak.

Nevěrníkem jednou provždy 

Kdo se jednou spustí, může to udělat i podruhé, potřetí....  Ano, to je pravda, ale nelze házet všechny nevěrníky do jednoho pytle. Koneckonců uklouznout může každý, i ten největší odpůrce nevěry.

Nevěra je záležitostí mladých a krásných 

Ne nezbytně. Příklady u některých slavných zahraničních osobností mluví samy za sebe. Často se tak stává, že mezi nevěrníky najdeme i starší ročníky. Zároveň není podmínkou, že jejich milenci či milenky oplývají sexy vzhledem či bohatstvím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám