Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů mají nadváhu

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice je 22 procent obézních mužů a 25 procent obézních žen. Nadváhu má dalších 48 procent mužů a 30 procent žen. Znamená to, že více než dvě třetiny mužů a téměř dvě třetiny žen mají s váhou velké problémy, které vedou k mnoha závažným nemocem.

Foto: Petr Mráček

Křest knihy Richarda Sachera, Trojka

Článek

"Obezita se stává vážným celospolečenským problémem, a pokud stát výrazněji do jejího předcházení a léčby nezasáhne, bude znamenat, že zdravotnictví vydá mnoho miliard navíc na léčbu doprovodných nemocí," řekla v úterý primářka Marie Kunešová, vedoucí centra pro diagnostiku a léčbu obezity Endokrinologického ústavu v Praze.

Bandáží žaludku proti obezitě

Její kolega, docent Martin Fried z Centra pro léčbu obezity pražské společnosti Iscare, dodal, že v poslední době u nejtěžších případů se léčba provádí chirurgickým zákrokem. "Jde o bandáž neboli zaškrcení žaludku do tvaru přesýpacích hodin. Vzniká tak malá horní část o objemu do 25 mililitrů, spojená zúžením se zbytkem žaludku. Snědení byť i malého množství potravy naplní a roztáhne horní část žaludku. Pacient má pocit sytosti, který přetrvává i několik hodin," řekl docent Fried.

Podle docenta Frieda tento zákrok je možný u pacientů vysoce obézních. Váhové úbytky dosahují 35 kg za prvních dvanáct měsíců a za další rok zhruba deset kilogramů. Pak se již váha většinou stabilizuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Obezita zvyšuje u dětí riziko astmatu

Výsledky lékařských výzkumů jasně prokázaly, že nadváha u školáků několikanásobně zvyšuje pravděpodobnost rozvoje astmatu. Daleko větší riziko přitom vědci...

Müsli ochrání děti před obezitou

Děti, které se potýkají s kilogramy navíc, by měli zdravěji snídat. Podle britských lékařů je totiž vhodně vybraná snídaně klíčem ke snížení obezity.

Výběr článků

Načítám