Hlavní obsah

Dotyk léčí a uzdravuje

Pro fyzickou a psychickou pohodu potřebuje každý blízkost a dotyky jiného člověka. Jsou nejen velmi příjemné, ale jsou i léčebné. Jedním z národů, které se nejčastěji dotýkají, jsou Řekové. Naopak v Americe je třeba dát si na dotek velký pozor.

Foto: Leona Roháčková

Praga V3S zvaná Nevěsta je chloubou dzbelských dobrovolných hasičů

Článek

Učitelky v mateřských školkách se obávají vzít plačící dítě do náruče, aby si útěchu někdo nevysvětlil jako sexuální zneužívání. Nyní je již také zakázáno poklepat kolegovi pochvalně na rameno nebo ho soucitně obejmout.

Ačkoliv se nám může zdát, že hmat na začátku 21. století patří k vymírajícím smyslům, není to pravda. Současný svět se omezuje pouze na zrakové vnímání, které je sice důležité, ale tělesný kontakt může zlepšit náš postoj k sobě samému. Kromě toho má kladný vliv na vývoj řeči a inteligence u dětí.

Dotek je jedinečný i v tom, že podporuje léčení a zdraví. Léčebné dotyky se považují za jeden ze základních způsobů léčby a v některých velkých lékařských centrech se staly součástí výuky zdravotních sester. Dotyky ulevují od bolesti, zmírňují deprese, úzkost a podporují pacientovu vůli k životu. Pomáhají předčasně narozeným dětem, které trpí nedostatkem dotykových podnětů v inkubátorech, aby lépe rostly a prospívaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Podzimní početí zvyšuje šanci na chlapce

Páry, které si chtějí pořídit vysněného chlapečka, by na něm měly zapracovat především na podzim, zjistili vědci. A ti, kteří z celého srdce touží po holčičce,...

Výběr článků

Načítám