Hlavní obsah

Deset pravidel správné hádky

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Itálie, nebo Aljaška? Žhavě hlasitá láska, nebo mrazivě uhlazený vztah? Každý to má jinak. Cholerici by se bez šťavnatě očistné výměny názorů zbláznili, flegmatiky naopak vyvádí z míry už lehce zvýšená hladina decibelů.

Foto: Profimedia.cz

Itálie jednou za čas může být omluvitelná. Ilustrační foto

Článek

Většina párů se bez nějaké té hlasitější konfrontace neobejde. A velmi často se tím pročistí vzduch, stejně jako když bouřka odnese letní dusno. Dnes je řeč o konfliktech v partnerském vztahu, ne na pracovišti či s jinými lidmi, přestože řada znaků je i pro takové střety společná. Jak se tedy hádat?

1. Cílevědomě

Před očima byste vždy měli mít cíl, ke kterému směřujete. To znamená vyřešení problému. Chcete přece, aby manžel opravil vypínač, ne aby se o sobě dozvěděl, že je sobecký ignorant!

2. Slušně

Používejte jen slova, která byste řekli i cizímu člověku. Zdá se to paradoxní? Zdánlivě ano, přesto to funguje. Na neznámého chlapíka v tramvaji přece žádná dáma nezařve: „Jsi debil a tvoje matka sobecká nána!“

3. Poctivě

Žádné lhaní! Žádné překrucování faktů! Žádné vymýšlení! Pravdu! Ano, vzala jste si tričko s velkým výstřihem, protože se ráda líbíte. To, že se na vás někdo zálibně podívá, přece nezmění nic na tom, že „ty jsi pro mě, miláčku, jediný“. To miláčkovi vyrazí zbraně z rukou mnohem účinněji než zbytečné vykrucování, že to tričko se nějak v pračce srazilo.

4. Důstojně

Partnera neponižujte. Nejde přece o to, aby se jeho sebevědomí scvrkávalo do velikosti borůvky. Ostatně vám také nebude příjemné, když vám to vrátí. Věta: „Jsi plešatý idiot, který ani neumí spravit kohoutek, ale co jiného se dá od člověka z tak příšerné rodiny čekat…“ se na repertoáru nesmí objevit nikdy. Ani tehdy, když vaše kuchyň vinou prasklého těsnění konkuruje jihočeským rybníkům.

5. Čitelně

Slovní vyjádření by mělo jít ruku v ruce s neverbálním projevem. Tón hlasu dokáže mnoho a vůči druhému je poctivé chovat se jako kompaktní bytost. „Opravdu si nedovedu představit lepší život a šťastnější manželství!“ Každý muž tohle touží slyšet. Pokud ale manželka zasyčí větu přes sevřené rty a doprovodí ji hodem talíře s rajskou omáčkou na cíl, dostává sdělení poněkud jiný význam.

6. Otevřeně

Nepředpokládejte, že muž čte vaše myšlenky. Že vyluští vaše přání. Že odhadne, proč se zrovna zlobíte. Ne. Muži většinou v empatii příliš nevynikají, natož aby měli magickou schopnost uhádnout nevyslovené. Otevřeně a přesně popisně musíte sdělit, o co vám jde, čím vám ublížil, co udělal špatně. „Když po tobě neustále uklízím nádobí, unavuje mě to a dáváš špatný příklad dětem. Prosím, odnes svůj talíř do myčky!“ Tomu chlap rozumí mnohem lépe než otráveným povzdechům a třískání nádobí. Když mu zcela jasně nesdělíte, co se vám příčí, budete se míjet asi tak, jako by se hokejový zápas hrál na dvou kluzištích.

7. V soukromí

Určitě je nejlepší vyříkat si vše mezi čtyřma očima. Ne vždy se to ale daří, někdy konflikt vypukne třeba před přáteli. Pak je lepší nesnažit se hrát hru na dokonalý pár. Zkuste se omluvit: „Promiňte, dneska nemáme nejlepší den. Potřebujeme si něco vyříkat, tak se nezlobte, že se teď vzdálíme.“

8. I před dětmi, když to musí být

Před dětmi se nehádejte, radí řada psychologických příruček. Jenomže ono to vždy nejde. Emoce jsou někdy silnější než rozum, sebekontrola se vytrácí. Navíc děti mnohem víc frustruje, když slyší hádku za zavřenými dveřmi, než když jsou u toho. Pokud nedokážete konflikt odložit, až budete doma sami, vyberte menší zlo. Vyhněte se ale hrubým výrazům, urážení. Syny a dcery v žádném případě do konfliktu nezatahujte, neberte je ani za svědky ani za rukojmí.

Neshazujte partnera: „Podívej, jak je tvoje máma nemožná!“ – to se prostě nesmí! Až vztek vyšumí a slova budou dopovězena, snažte se potomkům rozumně vše vysvětlit: „Tatínka mám pořád ráda, jen jsem teď na něj měla hrozný vztek a neovládla jsem se. Tohle jsme si museli vyříkat, ale teď už se na sebe nezlobíme…“

9. Nezapomeňte i naslouchat

Pokud obě strany povedou svou řeč hlasitě a souběžně, nic se nevyřeší. Chcete, aby partner poslouchal vaše argumenty? Pak poslouchejte i vy ty jeho. Třeba vám přihraje na smeč.

10. Hádejte se jen občas

Nepřepepřete si manželství. Itálie jednou za čas může být omluvitelná, pokud by se však měla stát každodenní součástí komunikace, vytěsní pohodu. Ten člověk, se kterým sdílíte koupelnu, lásku, stůl, štěstí, postel, život, je přece váš partner, ne soupeř! Jste spolu proto, abyste se milovali a pomáhali si, ne proto, abyste na sebe řvali a ubližovali si.

Nehádat se vůbec?
Ano, jde to. Pokud jste ty správné typy a hlasitou výměnu názorů nepovažujete za očistný proces, který vám zvýší produkci adrenalinu a následně přinese příležitost ke stejně vášnivému smiřování, jako bylo utkání samotné.
Jak na to?
Předpokladem pro vztah bez střetů je klidná, nekonfliktní povaha na obou stranách. Přidáte-li racionalitu, vzájemný respekt a schopnost řešit problémy konstruktivní dohodou bez zvýšeného hlasu, bude vaše manželství i soužití s dospívajícími dětmi jako vodní hladina za úplného bezvětří.
Riziko
Pokud taková forma komunikace není stoprocentně upřímná a poctivá, může se stát, že problémy se pod klidným povrchem začnou hromadit a jednou dojde k pořádnému, všezničujícímu výbuchu zahnívající žumpy.

Důležité zásady

Nefaulujte, nezraňujte.

Věci vyřčené v afektu se odpouštějí.

V záloze mějte slůvko „promiň“.

Buďte ochotni přiznat svou chybu.

Neztrácejte smysl pro humor.

Nezatahujte do konfliktu třetí stranu.

Snažte se uchránit konfliktů děti.

Naslouchejte, pokuste se vidět věci i z pozice toho druhého.

Nepodceňujte prevenci, řešte problémy včas.

Hádka musí mít konec. Je-li jednou uzavřena, nevracejte se k ní.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželské spory jsou stále brutálnější

Domácí hádky mezi partnery a manžely za poslední čtyři roky podle policistů, sociálních pracovníků a krizových poraden čím dál tím častěji končí pěstmi či...

Výběr článků

Načítám