Hlavní obsah

Deník čerstvého otce - Podlahový syndrom

Novinky, Robert Fajman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé jsem byl na vlastní oči svědkem, kterak sebou dítě v záchvatu vzteku bacilo v obchoďáku na podlahu, nemaje v úmyslu vstát...

Foto: Dana Ehlová

Daniel Mikešová, Květa Krhánková a Stanislav Špelda s knihou Dobrušsko stopami minulosti, kterou obdrželi od starosty Dobrušky Petra Tojnara.

Článek

Tedy nebylo to naše dítě, nás to možná teprve čeká. Bylo to cizí dítě, poněkud větší. Chlapeček, asi tříletý. Když jsem slýchával a četl varování typu - počkejte, až doroste do období vzdoru, kdy se na veřejnosti dožaduje svého vřeštěním v poloze ležmo. Doufal jsem, že jsou podobné hypotézy značně nadnesené a nejde o doslovný popis reálu. Až před několika dny jsem asistoval kolegovi při nákupu v jednom nejmenovaném hypermarketu. U jedné z kas platila mladá žena, obtěžkána gigantickým nákupem, hledaje kreditku. Zatímco její synek si to vesele placatil na dlaždičkové podlaze o dva metry dál a dělal show okolo jdoucím zákazníkům. Ti ho opatrně obcházeli a dumali, cože se to chlapečkovi stalo a kdeže má maminku. Možná nedumali a znali to. Pro mě to byla novinka. Matka, jak se zdálo, byla obeznámena s vrtochy svého potomka a jeho protestní poloze nevěnovala pražádnou pozornost.

V klidu zaplatila a odešla. Načež hoch, aniž by si vyležel úspěch vyskočil a pelášil za ní. Uff. Tak jestli nás tohle také čeká...

Že by nějaký obchoďákový syndrom?

Alžbětka podniká ve svých jedenácti měsících teprve první pokusy o krůčky. Obvykle zapřená o dvířka hifi skříně. Stejně jako si opičky pomáhají ocáskem, pomáhá si  silným zákusem dásniček do horní hrany dvířek. Kupodivu zatím nijak dramaticky nežuchla, ani se o nic nepraštila.

Ovšem trucovat už zvládá, tento obor inovuje téměř denně.

Poměrně dlouhou dobu jsem se bláhově domníval, že ta naše holčička snad bude hodným sluníčkem napořád. Ejhle. Ne, ne. I ona bystře vypozorovala, že spuštěním sirény si vyžádá pozornost. Manželka má v tomto ohledu dosti odůvodněné obavy. Prý vychovám z naší dcerky rozmazleného fracka. Prý přiskočím, kdykoliv zavzlyká a pofoukám každé bebíčko, což prý nemohu. Dítě si zvykne a zneužívá toho horem, dolem. Má pravdu, jsem tím typem vyměklého, rozmazlovacího tatínka. Budu se muset hodně přemáhat, abych nepřiskočil a nepofoukal pokaždé imaginární bolístku. No, myšičko, copak, miláčku. Zkušenější rodičové jí dají jistě za pravdu. Manželce. Je mi to jasné. Jasné, pane!

Jenže - odolejte, když máte v rodině svou vytouženou malou slečnu a udělat krok, dva a vzít jí do náruče je tak snadné. A když vás obejme kolem krku a vypláče se tátovi na rameno...

To právě nesmíš, dí manželka, zvykne si na to a bude z ní rozmazlenec, nech ji taky občas vyřvat. Pravda, v takovém případě obvykle po pár minutách ztichne a sama se zabaví. Joj, musím se v tomto ohledu ještě hodně učit, pokud chci mít z naší dcery samostatného člobrdíka, který sebou neflákne někde v obchoďáku vzteky modrá... (Já vím, že se smějete mým naivním nadějím, hihi :o)   

Reklama

Související témata:

Související články

Deník čerstvého otce - Cukr

Dle paní doktorky je čerstvě desetiměsíční Alžbětka u spodní hranice váhové křivky a u horní objemu hlavičky. Prý z ní bude myslitelka, říkala.

Deník čerstvého otce - Hlídání

Situace, kdy se o robátko postará babička a rodiče (=my) si mohou vyrazit povyrazit, nám zatím zůstává nevyužita.

Výběr článků

Načítám