Hlavní obsah

Co by dívky měly vědět, než začnou užívat hormonální antikoncepci

Novinky, das

Hormonální antikoncepce je zatím stále nejspolehlivější způsob, jak se chránit před nechtěným otěhotněním. Bohužel i ona ale může mít vedlejší účinky a není tedy vhodná pro všechny ženy. Pokud tedy dívky o této ochraně před početím přemýšlejí, měly by si nejprve samy o pozitivech i možných rizicích něco přečíst a až na základě toho učinit rozhodnutí.

Foto: Profimedia.cz

Až 20 % dívek se při svém prvním pohlavním styku nijak nechrání.

Článek

Většina českých dívek začíná se sexuálním životem kolem 16. roku věku. Kromě ochrany před pohlavními chorobami tak u nich sehrává důležitou roli i ochrana před početím. Nechtěná těhotenství jsou v tomto věku pro dívky opravdu obrovskou emocionální zátěží, se kterou se horko těžko vyrovnávají i dívčini nejbližší.

Jak ukázal průzkum vzdělávací platformy Fórum antikoncepce, až 20 % dívek se ale při svém prvním pohlavním styku nijak nechrání. Mnohé z nich jen spoléhají na přerušovanou soulož či výpočet plodných a neplodných dnů, tedy metody, u kterých dochází nejčastěji k selhání.

Důkladné vyšetření 

Pokud začne dívka uvažovat o užívání hormonální antikoncepce, měla by se nechat důkladně vyšetřit u svého gynekologa. Ten by měl v první řadě zjistit rodinnou anamnézu dívky a případně ji nechat vyšetřit na trombofilní mutaci (mutace FV Leiden, mutace FII protrombin), jež způsobuje dědičnou zvýšenou srážlivost krve, v jejímž důsledku může dojít k velmi nebezpečné trombóze a embolii.

Toto vyšetření si dnes mohou ženy nechat udělat i samy. Bez lékařské indikace stojí cca 1200 Kč, jinak je hrazeno plně ze zdravotního pojištění.

Co všechno by měl vědět gynekolog před předepsáním antikoncepce
Všechny choroby pacientky i jejích nejbližších příbuzných.
Kolik denně vykouří cigaret.
Jakou má váhu a výšku.
Jaký má životní styl.
Co od antikoncepce očekává.
Jaké má koncepční plány a jak dlouho chce vybranou metodu užívat.

Před samotným užíváním hormonální antikoncepce může lékař udělat i další krevní testy. Samozřejmostí by pak mělo být gynekologické vyšetření a změření krevního tlaku.

Vyšetření před nasazením hormonální antikoncepce
Před nasazenímV průběhu
AnamnézaKrevní tlak za 3 měsíce a dále 1x ročně
Gynekologická prevenceOnkologická prevence
Krevní tlakU rizika: jaterní testy za 3 měsíce
U rizika: jaterní testy a koagulační parametry

Při výběru konkrétní antikoncepční metody by měl gynekolog hledět například i na to, zda má dotyčná dívka sklony k obezitě, křečovým žilám, je kuřačkou či zda trpí cukrovkou, epilepsií, onemocněním jater, neléčeným vysokým krevním tlakem, vaskulární migrénou či Crohnovou chorobou apod.

U těchto žen je totiž zcela nevhodná kombinovaná hormonální antikoncepce (obsahuje dva hormony - estrogen a progestin. Každá pilulka má různou dávku těchto hormonů. Obecně platí, že čím je vyšší dávka obsaženého estrogenu, tím je vyšší riziko trombózy), lékaři tak musí volit z nehormonálních antikoncepčních metod, případně gestagenní antikoncepci (gestageny - hormony žlutého tělíska, které v syntetické podobě fungují antikoncepčně. Existuje ve formě tablet, injekcí a nitrožilního tělíska).

Pozitiva i negativa nitroděložního tělíska

V současné době existují dva základní druhy tělísek – hormonální a nehormonální.

Nehormonální tělíska - působí v děloze jako cizí těleso, přitahují množství bílých krvinek a ty se vrhají na spermie, které postupují dělohou vzhůru. Tělíska navíc obsahují měď, která má spermicidní účinek.

Tato tělíska mohou být ve formě měděných válečků navlečených na vláknu, které se zavede do dělohy a uzlík na konci vlákna se zafixuje v děložní stěně, nebo pevného tvaru s mědí, mnohdy navíc s příměsí jiných kovů.

Lékaři je nedoporučují aplikovat u nevysvětlitelného krvácení z dělohy, zánětů, chronické bolesti v pánevní oblasti, myomů, alergií na měď atd.

Hormonální tělíska - obsahují hormon gestagen, který se kontinuálně uvolňuje po dobu 3 nebo 5 let, působí lokálně, tudíž nezatěžuje trávicí ani oběhový systém, nezvyšuje ani riziko hluboké žilní trombózy a lze jej doporučit i ženám, pro něž není vhodná klasická antikoncepce.

Navíc působí na děložní stěnu a snižuje intenzitu menstruačního krvácení. Po zavedení nitroděložního tělíska se v prvních týdnech může objevit nepravidelné krvácení či špinění, které ale obvykle postupně vymizí.

Hormonální tělíska lékaři nedoporučují aplikovat u vad dělohy, u děložního krvácení neznámého původu, u zánětů, chronické bolesti atd.

U zavádění nitroděložních tělísek sehrává důležitou roli i šikovnost lékaře. Ne každý jej dokáže zavést bez bolesti, stejně tak vyndat. Někdy lékaři sami doporučují použít místní znecitlivění.

Zároveň může dojít k posunutí tělíska do nesprávné polohy. Posun tělíska způsobí nepravidelné špinění či krvácení, popřípadě bolesti v podbřišku. Nesprávné uložení lze zjistit pomocí ultrazvuku. Výjimečně může dojít k samovolnému vypuzení tělíska, a tedy k jeho vypadnutí.

U hormonálních tělísek může docházet k nepravidelnému špinění i mimo cyklus, obvykle než si děloha na hormony zvykne. Bohužel jsou i případy, kdy si děloha nezvykne a je nutné tělísko vyjmout - tehdy je možné uplatnit reklamaci a vrácení peněz.

Kondom

Alfou a omegou sexuálního styku s novým partnerem by mělo být používání kondomu, jakkoli se jedná pro některé lidi o nepohodlnou záležitost. Jedná se o jedinou skutečnou ochranu před pohlavně přenosnými chorobami.

Vždy je však třeba dbát na kvalitu prezervativu. Nejspolehlivějším materiálem je latex. Všímat byste si měli i data expirace a nepoužívat kondom, kterému již vypršelo. Při použití latexového prezervativu je vhodné vybírat lubrikanty, které jej nerozpouští, ideálně na vodové bázi. Naopak silikonové lubrikační gely kondom poškozují.

Kondom by měl také naprosto dokonale sedět. Proto se vyrábí hned v několika velikostech, a to nejen kvůli délce, ale i obvodu či tvaru penisu. Pokud kondom nesedí, není ohrožena jen bezpečnost styku, ale především komfort obou partnerů.

Ovulační testy

Na internetu je někdy dívkám doporučováno, aby místo klasické antikoncepce vsadily na ovulační testy, které dokážou téměř s jistotou změřit, zda žena zrovna má, nebo nemá plodné dny.

Většina gynekologů ale ovulační testy jako antikoncepční metodu nedoporučuje. Ve skutečnosti lze ovulace nejpřesněji zjistit jen pomocí ultrazvuku, ne domácích testů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám